Hyppää pääsisältöön

Saara Aalto on Suomen viisuhistorian ensimmäinen kutsuartisti – lue, miksi Yle uudisti UMK:n täysin

Yle on uudistanut Uuden Musiikin Kilpailu 2018 -kauden ohjelmiston ja euroviisuedustajan valinnan. Portugalissa toukokuussa Suomea Euroviisuissa edustaa kutsuartistina Saara Aalto.

Saara Aalto // Kuva: YleX/Juuli Aschan

Tällä kertaa Uuden Musiikin Kilpailussa Saara Aalto esittää kolme hänelle tehtyä biisiä, joista katsojat ja kansainväliset raadit valitsevat parhaan kappaleen ja show’n toukokuussa Lissabonissa järjestettäviin Euroviisuihin.

Valinta tapahtuu suorassa UMK18-lähetyksessä Espoon Metro Areenalla 3. maaliskuuta. Lähetyksen juontavat Krista Siegfrids ja Mikko Silvennoinen. Liput Metro Areenalle tulevat myyntiin 14. marraskuuta.

Saara Aalto on motivoinut päästessään edustamaan Suomea Euroviisuissa.

- Tiedän, että minulle tämä matka tulee olemaan mahtava ja huikea riippumatta siitä, mitä kisassa tapahtuu. Tietenkin lähdetään sillä asenteella, että Euroviisut voi voittaa - tai tulla toiseksi! Siinähän minä onnistun aina, siitä ei ole epäilystäkään, Saara nauraa.

Kilpailevat biisit ja niiden musiikkivideot julkaistaan keväällä 2018. Tarkempi aikataulu kerrotaan myöhemmin. Luvassa on kolme erilaista kappaletta, joihin jokaiseen tuotetaan ennennäkemättömän näyttävä lavashow.

- Ei ole ollenkaan sellaista “kunhan nyt vähän jotain” -meininkiä, vaan kaikki tehdään täysillä ja mietitysti. Tämä tulee olemaan aivan sairaan hieno juttu koko Suomelle! Minulla on vahva suomalainen ja kansainvälinen tiimi takana, joten saadaan asiat isosti tehtyä, Aalto sanoo.

Lue koko haastattelu UMK:n saitilta.

Ensimmäinen kutsuartisti Suomen viisuhistoriassa

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen euroviisuedustaja on valittu suoraan kutsuartistina. Viimeiset kuusi vuotta Yle on etsinyt euroviisuedustajan UMK:n avoimen haun kautta. Avoin haku oli käynnissä myös vuoden 2018 Euroviisuihin. Uudistuksen takana on ensisijaisesti tavoite menestyä Euroviisuissa viime vuosia paremmin.

- Uskomme, että valovoimainen ja kansainvälistä uraa luonut Saara on valttikorttimme. Laitamme nyt kaikki panostukset siihen, että meillä on kolme ennennäkemättömän hyvää kappaletta ja show’ta, joista paras nähdään toukokuussa Lissabonissa, UMK:n tuottaja Anssi Autio kertoo.

- Kuka Euroviisuissa pärjää ja miten finaaliin päästään on monen tekijän summa, kuten viisuhistoria on osoittanut, mutta uskomme että meillä on nyt käsissämme menestysreseptin ainekset, Autio jatkaa.

Miksi näin tehtiin? Uuden Musiikin Kilpailun tuottaja Anssi Autio vastaa

Miksi Yle järjesti avoimen haun, mutta ei valinnut sen kautta ehdokkaita?

Avoin haku järjestettiin kuten ennenkin, koska haluttiin antaa kaikille tasa-arvoinen mahdollisuus osallistua kisaan. Halusimme myös katsoa loppuun asti, miten moni alustavasti mukaan lupautunut artisti oikeasti lähettää meille biisin.

Kaikki kappaleet käsiteltiin aiempien vuosien tapaan. Haun kautta ei kuitenkaan löytynyt sopivia ehdokkaita, minkä vuoksi kilpailun toteutustapa päätettiin uudistaa tulevaksi kaudeksi.

Katsojat ovat toivoneet meiltä suuria tähtiä ja kutsuartistimalli on kiinnostava mahdollisuus palvella Ylen katsojia paremmin. Tietysti tämä myös sitouttaa yhden ison nimen kisaan mukaan.

Kutsuartistimalli on myös täysin tavallinen käytäntö monissa maissa, kyse ei ole siis mitenkään erikoisesta ratkaisusta Euroviisuissa. Esimerkiksi Englannissa, Irlannissa ja Saksassa on toimittu näin tai jollain variaatiolla tästä.

Milloin päätös UMK:n muuttamisesta tehtiin?

Lopullinen päätös tehtiin vasta kun hakuprosessin tulokset oltiin käsitelty ja osallistumisesta sovittu artistin kanssa. 15. syyskuuta 2017 saatiin lopullinen päätös.

Kuka päätöksen teki?

Päätöksen teki kilpailun järjestäjä eli Yle, tarkemmin ottaen Yle kulttuuri ja viihde.

Miksi valittiin Saara Aalto?

Saara Aallolla on sellaista ammattitaitoa, karismaa ja lavasäteilyä, että uskomme hänen olevan paras mahdollinen artisti edustamaan Suomea Euroviisuissa vuonna 2018. Tiedämme, että hänellä on suuri motivaatio ja into olla mukana sekä tavoitteet korkealla.

Kuinka artisti valittiin?

Häneltä kysyttiin halukkuutta ja sen jälkeen keskustelimme, millaisia kappaleita ja minkälaisia show-numeroita hänen kanssaan tehtäisiin.

Avoimeen hakuun tuli yli 300 kappaletta, mitä niille tapahtuu?

Haku oli tänäkin vuonna suosittu ja taso oli hyvä. Biisit ovat vapaita julkaistavaksi missä vaan muualla. Osa biiseistä on jo todennäköisesti julkaistukin. Jos kisaan lähetetty biisi on ollut hyvä, sille löytyy kyllä kysyntää.

Kuka lopulta päättää parhaan biisin, raadit vai yleisö?

Kansainväliset raadit ja katsojat äänestävät voittajan.

Mikä on UMK:n tarkoitus jatkossa, onko se muuttunut?

Olemme avoimia UMK:n kehittämisen suhteen. Avoin kilpailu on edelleen olemassa. Pidän arvokkaana avointa kilpailua ja sen kautta tulevia uusia tähtiä. Yksi kiinnostava ajatus olisi aiemminkin tavoitteena ollut 50/50-malli, jossa puolet artisteista olisi tunnettuja ja toinen puolikas uusia tulokkaita.

Kaikki UMK:sta!

Lue myös:

Saara Aalto edustaa Suomea Euroviisuissa: “Tämä on unelmani”