Hyppää pääsisältöön

Suomalainen kitaravirtuoosi ei kuunnellut äitiään – keikkailee nyt ympäri maailmaa

Kuva Petteri Sariolasta Puoli 7 -studiossa
Kuva Petteri Sariolasta Puoli 7 -studiossa Kuva: YLE / Totti Toivonen Petteri Sariola,Näppäily

Maailma on pullollaan toinen toistaan teknisesti taitavampia ja tyylitajuisia kitaristeja, mutta vain kourallinen heistä soittaa ammatikseen fingerstyle-tyyliillä. Yksi heistä on Petteri Sariola, joka kehitti kymmenisen vuotta sitten oman fingerstylen alalajiksi luettavan slam-soittotyylinsä.

Petteri Sariola on viidennen polven muusikko, jonka äiti Eeva-Leena Pokela (ent. Eveliina Sariola) kehotti poikaansa karttamaan muusikon ammattia muun muassa alan huonon palkkauksen ja työn rankkuuden vuoksi. Poika ei äitiään kuunnellut ja nykyisin mies kiertää Suomea ja maailmaa lähes sadan keikan vuositahdilla, eikä kadu ammatinvalintaansa.

- Kyl tää on ajan myötä sitten osoittautunut kutsumusammatiksi kuitenkin.

Sariolan arvostus niin kuuntelijoiden kuin kriitikoidenkin keskuudessa alkoi heti esikoislevyn ilmestymisen myötä vuonna 2007. "Yhden miehen bändin" maailmanvalloituksessa apuna on ollut myös Youtube, joka aikanaan muun muassa avasi ovet Japanin-kierueelle, jonne sikäläinen levy-yhtiö kutsui Sariolan kiinnostuttuaan hänen soitostaan nettivideon kautta. Sariolan uusin levy on tänä vuonna julkaistu Resolution, joka täydentää Silence!- ja Phases- levyjen aloittaman trilogian.

Kieliä on tavalliset kuusi ja viritys riippuu kappaleesta.
Fingerstyle-tyylissä akustista teräskielistä kitaraa soitetaan niin, että yhdellä soittimella luodaan samanaikaisesti komppi, soinnut, melodia ja bassolinja. Sariolan kitara on tavallinen teräskielinen akustinen kitara, jossa on kolme erillistä mikrofonia. Soittimen runkoa on kuitenkin vahvistettu joistain kohdista hieman, jotta se kestää rumpumaiset iskut. Kieliä on tavalliset kuusi ja viritys riippuu kappaleesta. Keikoilla mies virittää kitaransa huomaamattomasti kappaleiden välissä.
Petteri Sariolan pedaalilauta Puoli7 -seitsemän -studion lattialla.
Petteri Sariolan pedaalilauta. Petteri Sariolan pedaalilauta Puoli7 -seitsemän -studion lattialla. Kuva: YLE / Totti Toivonen Petteri Sariola,Pedal,kitara,stompbox

Akustisen kitaran ja laulumikrofonin lisäksi Sariolan työkaluihin kuuluu pedaalilauta, jossa tärkeintä roolia näyttelevät ekvalisaattorit (taajuuskorjaimet). Niiden avulla yhden kitaran kolmesta mikrofonista on mahdollista korostaa erityyppisiä soundeja, jotka sekoitetaan mikserillä kunkin kappaleen tarpeiden mukaiseksi. Ekvalisattorien lisäksi laudasta löytyy muun muassa useimmille kitaristeille tyypilliset kompressorit, säröt ja kaiut. Sariola soittaa keikoilla kaiken yksin livenä ja kaikki äänet lähtevät kitarasta. Minkäänlaisia taustanauhoja, sekvensserejä tai rumpukoneita hän ei lähtökohtaisesti käytä.

Katso Petteri Sariolan koko haastattelu Yle Areensta (soittonäytteet alkavat kohdista 2:14 ja 26:30):

.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän