Hyppää pääsisältöön

Suomen euroviisuedustaja 2018 on Saara Aalto: ”Tietenkin viisut voidaan voittaa!”

Mitä edustuspaikka, viisukarsintamenneisyys ja omilla ehdoilla tekeminen Saara Aallolle merkitsee? Lue Saaran haastattelu alta. Tältä sivulta löydät myös Saaran Game Changers -soittolistan! Euroviisuedustuskappale valitaan suorassa UMK18-lähetyksessä 3.3.2018. Lue lisää UMK18-uudistuksista täältä.

Kuka Saara Aalto?

Saara Aalto sjunger.
Saara Aalto sjunger. Kuva: Markku Hyttinen / AOP Saara Aalto,viihde,televisio (joukkoviestimet),televisio-ohjelmat
 • Saara Aalto (s. 1987, Oulunsalo)
 • Osallistunut viiteen euroviisukarsintaan, joista kaksi kertaa omalla kappaleellaan: Blessed with Love (2011) ja No Fear (2016)
 • Osallistunut kykykilpailuihin Talent Suomi (2007) ja The Voice of Finland (2012)
 • Luonut menestyksekästä uraa Aasiassa ja noussut Euroopassa tunnettuuteen The X Factor UK -kisassa 2017
 • Julkaissut 4 albumia

Mikä oli ensimmäinen reaktio, kun tieto mahdollisesta edustajuudesta tuli?

Hyvällä tavalla epäuskoinen naurahdus. Avauduin UMK16 jälkeen Merille, että haluan Euroviisuihin todella paljon, mutta en aio uutta kertaa hakea. Että seuraavan kerran menen, kun pyydetään. Ajattelin, että se tapahtuisi sitten, kun olen 50-vuotias. Oli tosi huvittavaa kun puhelu tuli, että näin nopeastiko tämä tapahtuikin! Pitää näköjään varoa, mitä toivoo.

Aiheuttiko myöntävän vastauksen antaminen yhtään pohdintaa?

Piti pohtia, mutta enemmänkin aikataulun takia. Oma intuitio ja fiilis oli, että tietenkin lähden - tämä on juttu, jonka olen aina halunnut tehdä. Mielessä kävi, että Euroviisut voi olla leimaava juttu. Voiko siitä tulla jotain negatiivista? Kuitenkin olen aina ollut sellainen, että en yhtään välitä mistään leimoista tai uskottavuudesta. Minulle on turha kenenkään sanoa, että menetän uskottavuuteni. En ole varmaan ikinä ollut niiden ihmisten silmissä uskottava, jotka niin ajattelevat. Olen aina tehnyt asiat omalla tavallani. Tiedän, että jos innostun ideasta ja teen niin kuin itsestä tuntuu hyvältä, niin se johtaa minut oikeaan paikkaan. Minun on ihan turha pelätä sellaisia asioita. No fear -asenteella edelleen!

Jos innostun ideasta ja teen niin kuin itsestä tuntuu hyvältä, niin se johtaa minut oikeaan paikkaan.

Mitä sanoisit epäilijöille?

Sanoisin, että minä elän minun elämää. Tietenkin lähdetään sillä asenteella, että kisan voi voittaa - tai tulla toiseksi! Siinähän minä onnistun aina, siitä ei ole epäilystäkään, että eiköhän se nytkin onnistu! Viisuista ei voi koskaan tietää, mikä menestyy. Turhaa on kenenkään ulkopuolisen stressata minun urasta, koska ne ovat minun valintoja ja teen sellaisia asioita, jotka minusta ovat hauskoja ja kivoja.

Tiedän, että minulle tämä matka tulee olemaan mahtava ja huikea riippumatta siitä, mitä kisassa tapahtuu. Jokaisen ihmisen tulee elää sillä tavalla, että he ovat onnellisia. Minä elän siten. Ei ole muuta vaihtoehtoa. On minun päätös, miten olen onnellinen.

Saara Aalto på Helsingfors-Vanda flygplats.
Saara Aalto Suomen vierailulla The X Factor UK -kisan aikana Saara Aalto på Helsingfors-Vanda flygplats. Kuva: Timo Korhonen/All Over Press Saara Aalto,X-factor

Mitä sinulle merkitsee edustaa Suomea?

The X Factorin aikaan huomasi, miten tärkeää se lopulta on itselle. Olin tosi ylpeä suomalaisuudestani ja se tuntui siistiltä. Kukaan ei paljoakaan tiennyt Suomesta ja siinä tilanteessa maansa edustaminen oli hienoa. Sama juttu on Euroviisuissa. Minulla on ollut aina tavoitteena, että haluan tekemään ulkomailla uraa. Nyt sitten kun on pois Suomesta, korostuu se mistä on kotoisin - hyvällä tavalla. Toivon, että on kiva kevät koko maalle ja pystytään hyvällä tiimihengellä tekemään homma. Tuntuu kivalta tehdä tämä Suomelle.

Miten 2018 Saara Aalto on muuttunut 2011 Blessed with Love -Saarasta?

Itse asiassa 2011 ja Blessed with Love on merkittävä asia. Euroviisukarsinnan takia julkaisin ensimmäisen levyni ja se oikeastaan aloitti koko artistiurani. Se oli käännekohta ja koen, että 2017 on käännekohta myös. Tosi vahvasti minun käänteet ovat liittyneet UMK:hon tai Euroviisuihin, mikä on jännä huomata, kun asiaa näin analysoi.

Saara Aalto osallistui Suomen Euroviisukarsintaan 2011 kappaleella Blessed with Love
Saara Aalto osallistui euroviisukarsintaan 2011 kappaleella Blessed with Love Saara Aalto osallistui Suomen Euroviisukarsintaan 2011 kappaleella Blessed with Love Kuva: Yle / Jyrki Valkama Saara Aalto,Euroviisut

Tietenkin 6-7 vuotta kasvattaa kokemusta. Tämä on aika iso kysymys, koska koen, että 2010-luvun alussa tietty henkinen kasvu oli suurimmassa vauhdissa. Blessed with Loven -ajatusmaailma on minulle edelleen tosi, tosi tärkeä. Se on kantava voima, joka on pysynyt noista ajoista asti.

Mukaan on tullut elämän toinen puoli, joka ei vaaleanpunaista hattaraa, mutta se koulii vahvemmaksi ihmiseksi.

Viimeisimmät vuodet ovat olleet rankempia ja olen saanut kolhuja. 2011 olin nuori ja ehkä naiivikin. Olin onnellinen ihminen, mikä oli ihanaa! Sen jälkeen olen kokenut sydänsuruja sekä muita suuria ja hankalia asioita elämässä, mutta samalla ne ovat luoneet minuun syvyyttä. Mukaan on tullut elämän toinen puoli, joka ei vaaleanpunaista hattaraa, mutta se koulii vahvemmaksi ihmiseksi.

Helpottaa, kun ei tarvitse pienentää itseään yhtään. Se on ollut minulle kaikista tärkein oppi ja lahja, jonka olen saanut.

Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, että pidän kiinni siitä, kuka ja mikä olen liittyen yksityiselämään ja musiikkiin. Olen huolehtinut, että teen asiat omalla tavalla ja olen oma itseni. Minusta tuntuu, että omana itsenä oleminen on vahvistunut kaikista eniten viimeisen parin vuoden aikana. Suomen ulkopuolelta olen saanut runsaasti rohkeutta ja vahvistusta siihen, että on ok olla sellainen kuin on. On turha yrittää sitä kaunistella, että se ei ole Suomessa helppoa. Ihmisiä on vähän ja ihmiset ovat aika samanlaisia. Maailmalta on löytänyt paljon ihmisiä, joilla on samanlainen ajatusmaailma kuin itsellä. He ajattelevat yhtä isosti. Helpottaa, kun ei tarvitse pienentää itseään yhtään. Se on ollut minulle kaikista tärkein oppi ja lahja, jonka olen saanut.

Miten tämä ei-itsensä-pienentäminen tulee näkymään tulevalla viisukaudella?

On ihanaa, kun minulla on hieno kansainvälinen tiimi takana ja suunnitellaan jo kevättä. Briteissä ihmisillä on paljon kokemusta, ammattitaitoa ja mahtavia ideoita. Kun mietitään, miten visiot toteutetaan mahdollisimman suuresti, niin minähän innostun siitä ihan hirveästi. Ei ole ollenkaan sellaista “kunhan nyt vähän jotain” -meininkiä. Kaikki tehdään täysillä. Koen, että Euroviisut tapahtuu ehdottomasti urallani oikeaan aikaan. Voisin mennä ilman kansainvälistä tiimiä Euroviisuihin, mutta tulee olemaan aivan sairaan hieno juttu koko Suomelle, että he tukevat minua ja saadaan asiat isosti tehtyä.

Saara Aalto esiintymässä Uuden Musiikin Kilpailussa Karsinta 1:ssä.
Saara Aalto osallistui UMK16 kappaleella No Fear Saara Aalto esiintymässä Uuden Musiikin Kilpailussa Karsinta 1:ssä. Kuva: Yle / Miikka Varila karsinta 1

Kerro kilpailukappaleista

Biisejä on tehty Briteissä paikallisen ryhmän sekä ruotsalaisen tiimin kanssa. Tekijöitä on myös Suomesta. Tämä on tosi kiva juttu, koska saa oikeasti kansainvälistä ja eurooppalaista näkökulmaa biisintekoon. Teen kappaleita vielä lisää vuoden 2017 loppuun saakka, että varmasti kolme parasta vaihtoehtoa ovat olemassa.

Mikä on osuutesi biisinkirjoituksessa?

Olen mukana sessioissa ja biisit tehdään yhdessä. Osallistun melodian ja sanoitusten tekemiseen. Minulle tosi tärkeää on kappaleen sanoma - mistä biisi kertoo. Merkitsee valtavasti olla tekemässä sanoituksia. Äänessäni on aika paljon skaalaa ja jos biisinkirjoittaja ei vaikka tiedä tätä, niin ei hän välttämättä osaisi ja pystyisi säveltämään minun äänelle toimivaa juttua. Siksikin on tärkeää, että olen ollut mukana koko ajan.

Mikä tekee sinusta erityisen?

Se, että ihmiset näkevät, että nautin todella paljon siitä mitä teen. Minulla on hyvä energia, iso sanoma ja voin tuoda ihmisille hyvää fiilistä. Hyvä laulu on tärkeää, mutta myös hyvä show. Uskon, että se on kokonaisuutena sellainen paketti, joka toimii. Minun persoonasta näkyy, että aidosti nautin ja rakastan Euroviisuja. Uskon, että se heijastuu esityksestä. Ei varmasti ole myöskään haitaksi, että olen käynyt The X Factorin läpi, jonka myötä ainakin osa ihmisistä tietää, kuka olen. Se voi auttaa siinä, että tuntuu tutulta se ihminen, joka lavalla on.

Saara Aalto uppträder i X Factor den 26.11.2016
Saara Aalto The X Factor UK:ssa Saara Aalto uppträder i X Factor den 26.11.2016 Kuva: www.splashnews.com/ All Over Press Saara Aalto

Kuinka merkittävä asia tunnettuutesi kansainvälisesti on viisujen kannalta?

Etukäteen tuntuu, että se olisi iso tekijä. Mutta loppupeleissä onko se sitä? Silloin kun viisuissa on valmiiksi kuuluisia esiintyjiä, niin ei se tarkoita, että he saisivat yhtään enempää ääniä. Uskon, että lavalla tapahtuva taika tuo äänet. Nyt jännittää kumpaan semifinaaliin päätyy, koska Iso-Britannia voi äänestää vain toisessa. Jos en kilpaile siinä, niin eivät voi brititkään minua auttaa. Taustani on hyödyksi siinä, että saadaan aikaan kiinnostusta ja medianäkyvyyttä ennen kisaa.

Uskon, että lavalla tapahtuva taika tuo äänet.

3 kerta UMK:ssa, 3 biisiä, UMK18-päivä on 3.3. Three is the magic number - oletko taikauskoinen?

Todellakin, heh! Olen hyvällä tavalla hörhö: uskon sattumiin, kohtaloon ja sellaisiin. Tämä on hyvä “kolmas kerta toden sanoo” -juttu. Kakkoseksi on tultu niin monta kertaa, että nyt tosiaankin voisi tulla ykköseksi, kun on niin hieno universaali tilaisuus kolmannella kerralla.

Ketkä ovat tärkeimmät tukijasi viisumatkalla?

Ensimmäisenä täytyy sanoa Meri, joka on tässä yhtä täysillä mukana kuin minäkin ja tekee aamusta yöhön töitä päämäärän eteen. Bisnespuolen lisäksi hän pitää huolta siitä, että olen henkisesti kartalla, en stressaa ja voin hyvin. On lopulta kaikkein tärkeintä, että minulla on hyvä energia tässä hommassa, koska se on edellytys hienojen juttujen tekemiselle. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että en mene sosiaaliseen mediaan, että en saa kenenkään haukkuviestejä. Ne eivät tule auttamaan tässä asiassa yhtään. Minun täytyy pitää oma fiilis korkealla, koska se on ainoa tapa, jolla saan tehtyä asiat hyvin.

Toiseksi brittitaustajoukkoni ovat ihan mielettömiä. Heitä on neljä ihmistä, jotka seisovat takanani ja heistä on tullut tosi läheisiä. He antavat minun olla mikä olen ja rohkaisevat olemaan enemmänkin kuin mitä olen. Minulla on se suomalaisuuden taakka harteilla, että on tottunut miettimään, voiko jotain tehdä. Heillä tätä ei ole ja eivät ymmärrä sitä, joten he puskevat tekemään aina enemmän. Se on ihan mahtavaa ja tuntuu todella hyvältä.

Ja koirat! Ne saavat minut nauramaan joka päivä ja se on supertärkeää.

Onko musiikkisi vielä epic love popia?

Kyllä. Silläkään ei lopulta ole rajoja. Eeppisyys on mukana, sillä teen kaiken aina isosti, oli se sitten musiikki tai show. Sen täytyy olla jotenkin isoa, kuten tunteen tasolla tai visuaalisesti. Kaiken taustalla on rakkaus, muiden inspiroiminen ja hyvän levittäminen. Kyllä se on epic love popia aina.

Kaiken taustalla on rakkaus, muiden inspiroiminen ja hyvän levittäminen.

Mikä on lupauksesi alkavalle viisukaudelle?

Lupaan tehdä tämän homman yhtä hyvin kuin kaikki muutkin asiat elämässäni. Seuraan fiilistäni siitä, mikä tuntuu hyvältä ja jonka johdosta tiedän asioiden menevän oikein. Voin luottaa siihen. Lupaan, että pidän hyvät energiat yllä!

Soittolista: Saara Aalto Game Changers

Pyysimme Saara Aallolta 10 biisiä, jotka liittyvät hänen elämänsä käännekohtiin ja merkittäviin hetkiin. Laita lista soimaan ja lue Saaran biisikohtaiset tarinat alta.

 1. Defying Gravity - Idina Menzel. Tämä on mulle kaikkien aikojen tärkein voimabiisi. Tuntuu kuin koko elämän motto ja sanomat olisi laitettu Wicked-musikaaliin ja tää laulu kiteyttää kaiken. Musikaali muutti elämäni 2008 ja oli minulle iso juttu saada olla mukana musikaalin suomenkielisessä versiossa Helsingin kaupunginteatterissa 2010-2011. Wickedin aikana valmistelin teatterin pukuhuoneessa Blessed with Love -Euroviisukarsintaesitystä ja sain musikaalista paljon voimaa ja ideoita. Euroviisukarsintojen takia jouduin olemaan poissa pari esitystä, ainoat kerrat kun missasin lempimusikaalini.
 2. Who Do You Think You Are - Spice Girls. Kasvoin Spaissareiden parissa ja heidän kautta opin englantia ja aloin säveltämään englanniksi. Tämä biisi on ehkä isoin lemppari heiltä. Osaan tähän alkuperäisen koreografian ja nuorempana bileissä viihdytin ihmisiä esittämällä tätä.
 3. Let It Go - Idina Menzel Olisin voinut valita minkä tahansa Disney-biisin. Let it Go on kuitenkin ollut minulle elämän mullistava. Sain antaa ääneni Frozenin Anna-prinsessalle ja Let it Gota olen esittänyt paljon. Laulan paljon eri kielillä. Kerran yksi firma kysyi, voisinko esittää jotain kivaa heidän kansainvälisille vierailleen 20 eri maasta. Päätin kasata kappaleesta version, jossa laulan 15 eri kielellä. Esitys oli hitti yrityksen juhlissa ja lopulta päätin videoida biisin YouTubeen. Sillä on miljoonia katselukertoja ja olen esittänyt kappaletta ympäri maailman. Kesällä esiinnyin Kazakstanissa ja lisäsin siihen kazakin kielen, joten kieliä on nyt 16.
 4. Chandelier - Sia. Kappale muutti minun elämän. Opettelin tämän kaksi päivää ennen The X Factor UK:n koelauluja. Oli iso riski mennä esittämään jotain itselle noin uutta, jota en ollut ikinä vetänyt kenellekään. Mutta kannatti. En usko, että kisa olisi osaltani mennyt niin hyvin, jos eka veto ei olisi ollut niin onnistunut.
 5. Say My Name - Destiny's Child. Tämä on niin kova! Olin 13-v., tulostin laulun sanat paperille, lukittauduin huoneeseeni ja yritin tuntikausia laulaa mukana. Sanat oli vaan tosi vaikeat, kun ne menevät niin nopeasti! Treenasin ihan hulluna, että sain kielen kulkemaan nopeasti. Oli hyvää enkkutreeniä.
 6. The Prayer - Charlotte Church & Josh Groban. Minun mielestäni tämä on maailman kaunein laulu. Unelmani olisi päästä työskentelemään biisin säveltäjän, David Fosterin kanssa. Olin iso Charlotte Church -fani nuorena. Hänen takiaan menin laulutunneille. Maailma on pieni, sillä nykyään mun manageripomo Briteissä on sama mies, joka löysi Charloten 11-vuotiaana ja manageroi hänen kuuluisimmat vuotensa.
 7. New Rules - Dua Lipa. Tämän hetken suosikkibiisini on tämä. New Rules on vaan kerrassaan nerokas pop-kappale: oivaltavat lyriikat, siistiä rytmitystä ja tuotantoa. Kuulin tämän ekan kerran, kun olin tanssitunneilla Lontoossa ja tanssittiin kappaletta korkkarit jalassa. Rakastuin kappaleeseen heti!
 8. Material Girl - Madonna. Eka kosketukseni pop-musiikkiin oli, kun äiti nauhoitti VHS-kasetille Madonnan Blond Ambition -kiertueen TV:stä. Olin 3-vuotias. Katsoin konserttia taukoamatta ja aloin laulaa ja tanssia kappaleiden mukana. Seuraavat 5 vuotta menivät täysin Madonnan pyörteissä ja lempikappaleeni oli Material Girl, koska kiertueella Madonnalla oli kappaleessa ihana aamutakki ja hän oli muka kauneussalongissa. Se teki vaikutuksen!
 9. I Never Loved You Anyway - The Corrs. The Corrs oli lempparini yläasteella. Mieletön yhdistelmä poppia ja irlantilaista kansanmusaa. Yläasteella saatiin pitää levyraati englannin tunnilla. Kaikki oppilaista olivat aluksi innoissaan, mutta olin lopulta ainoa, joka lopulta muisti levyraadin ja jolla oli CD mukana (huom. Ei ollut Spotifya eikä älypuhelimia!). Soitin tämän biisin luokalle ihan innoissani ja minua vähän huvitti, kun muut kuuntelivat tyyliin hiphopia tai heviä.
 10. Lady Marmalade - Christina Aguilera ja kumppanit. Tämä on mun lempparibilebiisi, en ikinä kyllästy tähän. Kappale saa minut tanssimaan joka kerta.

Yhteystiedot:

Media ja PR:
Heli Vartiainen, heli.vartiainen@yle.fi +358 400 601 295
Mari Wainio, mari@mellakkahelsinki.fi +358 40 828 0508

Tuottaja:
Anssi Autio, anssi.autio@yle.fi +358 407490047

Saara Aallon haastattelupyynnot:
Suomi: nora.norrlin@liekkipromotion.com
United Kingdom: dean@beakcomms.com
Rest of the World: enquries@global.com

UMK18 Saara Aalto

Minkä kappaleen lähettäisit Euroviisuihin edustamaan Suomea?

Säkenöivä voimabiisi Monsters
68% (7702 ääntä)
Valon ja positiivisuuden Queens
22% (2536 ääntä)
Rakastavaisten stadionbiisi Domino
10% (1124 ääntä)
Ääniä yhteensä: 11362

#UMK18 Viranomaistiedotteet