Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Televisio verkossa – esittelyssä Yle Areena, Mtv ja Ruutu

Digitreenien pääkuvassa vanha kuvaputkitelevisio ja teksti Netti-tv
Digitreenien pääkuvassa vanha kuvaputkitelevisio ja teksti Netti-tv nettitelevisio,Yle Areena,Ruutu.fi,mtv,Fox Entertainment Group,internet-tv

Netti-tv:t kasvattavat suosiotaan. Yle Areenakin on jo yksi Ylen pääkanavista. Ohjelmat saa näkymään myös televisioruudulle. Se tosin vaatii uudehkon television tai lisälaitteen.

Netti-tv-palveluissa on joitain eroavaisuuksia, mutta kaikissa voi katsella ohjelmia, kun se itselle sopii – vaikka bussissa tai kotona sohvalla.

Tv-kanavien ilmaisia suoratoistopalveluja ovat Yle Areena, Mtv (entinen MTV Katsomo) ja Ruutu.

Netti-tv:tä voi katsoa myös televisiosta

Uusimmissa televisioissa eli älytelevisioissa (smart-tv) on esiasennettuna useimmat sovellukset, joilla voi netti-tv:tä voi katsoa.

Vanhempiin televisioihin sisällöt saa näkymään mediatoistimilla, joita on useilla valmistajilla. Tunnetuimpia ovat Googlen Chromecast ja Apple TV. Mediatoistin yhdistetään televisioon HDMI-liittimellä ja ohjelma siirretään ruudulle kännykästä, tabletista tai tietokoneesta. Tästä löytyvät tarkemmat ohjeet toisesta Digitreenistä.

Nopea internetyhteys takaa paremman toimivuuden ja kuvan laadun.

Arvi Lind kertoo, kuinka Yle Areena asennetaan televisioon. Sama periaate toimii muidenkin kanavien palvelujen asentamisessa:

Katseluajat vaihtelevat ohjelmittain

Sisältöjen katseluajat vaihtelevat ohjelmien tekijänoikeuksien ja sopimusten mukaan. Esimerkiksi Yle Areenassa joitain ohjelmia voi katsoa vain viikon, toisia taas toistaiseksi eli rajattoman ajan.

Netti-tv-palveluilla on mobiililaitteisiin omat sovelluksensa. Tv-kanavat suosittelevat niitä poikkeuksetta, mikäli katsoo sisältöjä mobiililaitteista.

Yle Areena logo
Yle Areena logo Yle Areena,VOD

Yle Areenassa on runsaasti erilaisia sisältöjä

Yle Areenassa voit katsoa Ylen kaikkien tv-kanavien ohjelmia (TV1, TV2, Yle Teema ja Yle Fem) sekä kuunnella kaikkien radiokanavien ohjelmia (Yle Radio 1, Yle Radio Suomi, YleX, Yle Puhe, Yle Vega, Yle X3M sekä maakuntaradiot, Yle Sámi Radio ja Yle Klassinen).

Areenassa voi katsella myös vain netissä julkaistuja ohjelmia sekä Elävän Arkiston ohjelmia sekä kuunnella podcasteja.

Yle Areenaa voi käyttää ilman kirjautumista. Kirjautumalla Yle Tunnuksella saa kuitenkin lisäominaisuuksia: katselun jatkamisen lisäksi voi merkitä suosikkeja ja saada suosituksia katseluhistorian perusteella. Myös oma katseluhistoria näkyy kirjautuneille.

Tietokoneessa Areena toimii selaimessa, mutta muuten sitä käytetään sovelluksella. Televisioon sovellus on esiasennettuna tai tietyissä laitteissa sen voi asentaa itse.

Suurin osa Ylen televisiokanavien tarjonnasta näkyy Areenassa kaikkialla maailmassa – esimerkiksi uutislähetykset. Yle rikkoo sopimuksiaan, jos se päästää maarajattua sisältöä vuotamaan.
EU:n alueella maarajat ovat kuitenkin poistumassa: EU-maissa väliaikaisesti oleskelevat suomalaiset voivat katsoa ja kuunnella kaikkea Yle Areenan sisältöä. Tämä vaatii Yle Tunnusta ja kotikunnan pitää olla Suomessa. Kotikunnan vahvistaminen Yle Tunnuksessa täytyy tehdä vain kerran.

Yle Tunnuksella voi myös tilata mm. Areenan, Yle Oppimisen tai vaikka Yle Urheilun uutiskirjeen.

Ruutu.fi logo
Ruutu.fi logo Ruutu.fi,Sanoma,Nelonen Media,VOD

Ruutu on jaettu mainosrahoitteiseen ja tilausmaksulliseen sisältöön

Ruutu-palvelun ohjelmistoon kuuluu Nelosen sekä Jim-, Liv- ja Hero -kanavien ohjelmia. Ruutu koostuu kahdesta erillisestä palvelusta: Ruutu on mainoksin rahoitettava käyttäjälle ilmainen palvelu. Ruutu+ on tilausmaksupalvelu, jossa kuukausimaksulla voi katsoa ohjelmia ilman mainoksia.

Ohjelmat näkyvät suorina vain Ruutu+ palvelussa. Ruutu+ tarjoaa myös pidempiä katseluaikoja ja enemmän jaksoja kuin ilmainen versio.

Ruutu-palveluun voi kirjautua Sanoman tunnuksilla, jos sellaiset on olemassa. Kirjautumalla Ruutu-palvelun käyttäjäksi luo samalla itselleen Sanoma-tilin.

Ruutua voi katsoa myös ilman kirjautumista. Kirjautuneena voi jatkaa kesken jääneen ohjelman katselua ja lisätä ohjelmia suosikkilistalle. Vuoden 2017 lopulta alkaen Ruutukin tarjoaa suosituksia katseluhistorian perusteella.

Aikaisemmin Foxplay-suoratoistokanavalla näkyneitä ohjelmia on siirretty Ruutuun. Ruutu näyttää siis osan Fox-tv-kanavan ohjelmista.

mtv.fi-palvelun logo
mtv.fi-palvelun logo MTV3,VOD,mtv

Mtv on entinen MTV Katsomo

MTV Katsomo vaihtoi nimensä Mtv:ksi vuoden 2018 lopulla. Käyttäjien kyttäjätunnukset ja salasanat pysyivät ennallaan.

Kanavien MTV3, Sub ja AVA suoratoistokanavat on siirretty maksulliseen C Moreen, jossa ne näkyvät ilman mainoksia. Iso osa kanavien ohjelmista näkyy kuitenkin myös Mtv:ssä. Sen käyttö on ilmaista. Kaikki maksullinen sisältö on C More -kanavalla.

Mtv vaatii käyttäjää kirjautumaan lähes aina. Vain klipit, uutislähetykset, Huomenta Suomi ja Tulosruutu näkyvät ilman kirjautumista.

Kirjautuneena voi jatkaa kesken jääneiden ohjelmien katselua ja merkitä ohjelmia suosikeikseen. Kirjautuessa Mtv kysyy osoitetta ja sukupuolta - mainonnan kohdentamiseksi.

Kolmen palvelun tekniset tiedot ja kanavien omat ohjeet

Yle Areena

 • Android, iOS ja Windows -laitteisiin omat sovellukset, joita suositellaan käytettäväksi.
 • Suositellut selaimet Mozilla Firefox ja Google Chrome. Toimii myös Opera-, Internet Explorer- tai Safari-selaimilla.
 • Vähintään 1 Mb/s -nopeudella toimiva nettiyhteys. Suositusnopeus 2 Mb/s tai nopeampi.
 • Flash-lisäosa on poistunut Areenasta.
 • Oma sovellus myös Sony Playstation -konsoleille.

Areenan ohjeet

Ruutu

 • Toimii kaikilla yleisimmillä selaimilla: Chrome, Safari, Internet Explorer, Firefox niin Windows kuin Apple laitteissakin.
 • Suositusnopeus 4Mb/s tai nopeampi.
 • Android- ja iOS-laitteisiin on omat sovellukset, joita suositellaan mobiilikatseluun.
 • Flash-lisäosa tarvitaan joihinkin sisältöihin, mutta valtaosaan ei. Flash-sisältö on poistumassa kokonaan palvelusta.

Ruudun ohjeet

Mtv (entinen MTV Katsomo)

 • Selainsuositukset Windows-käyttöjärjestelmälle: Chrome, Firefox, MS Edge tai Internet Explorer. Mac OSX -järjestelmässä Chrome- tai Safari-selain.
 • Suositusnopeus 5Mb/s tai nopeampi.
 • Sovellus Android-, iOS- ja Windows-laitteille.
 • Oma sovellus Microsoft Xbox One -konsoleille.

Mtv:n ohjeet

Muokkaus 9.11.2017 Korjattu MTV Katsomon ohjeista saatu virheellinen tieto Silverlight lisäosan tarpeesta.

Edit: 9.11.2017 Tekstiä täsmennetty.
9.4.18 Lisätty linkki Flash-playerin poistumisesta web-palvelussa.
9.9.18 Muutettu otsikkoa.
7.1.18 Täsmennetty maarajauksia koskevaa kappaletta ja lisätty tieto Areenan suorista tv-kanavista EU-maissa.
8.2.19 ja 2.8.19 ja 1.11.19: Täsmennetty maarajauksia koskevaa tekstiä.
13.2.19 Korjattu MTV Katsomoa koskevat tiedot ajan tasalle > Mtv.
31.3.2020 Poistettu Foxplay-kanava jutun otsikosta ja sisällöstä sekä lisätty Ruudun kohdalle maininta Foxin ohjelmista. Korvattu VoD sanalla suoratoisto.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele