Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Televisio verkossa – esittelyssä Yle Areena, MTV Katsomo ja Ruutu

Ihminen katsoo sohvalla televisiota, jossa roikkuu suoratoisto-lisälaite.
Ihminen katsoo sohvalla televisiota, jossa roikkuu suoratoisto-lisälaite. Kuva: Katriina Laine / Yle nettitelevisio,Yle Areena,Ruutu.fi,mtv,internet-tv

Tätä artikkelia ei enää päivitetä.

Netti-tv:t kasvattavat suosiotaan. Yle Areenakin on jo yksi Ylen pääkanavista. Ohjelmat saa näkymään myös televisioruudulle. Se tosin vaatii uudehkon television tai lisälaitteen.

Netti-tv-palveluissa on joitain eroavaisuuksia, mutta kaikissa voi katsella ohjelmia, kun se itselle sopii – vaikka bussissa tai kotona sohvalla.

Tv-kanavien ilmaisia suoratoistopalveluja ovat Yle Areena, MTV Katsomo ja Ruutu.

Netti-tv:tä voi katsoa myös televisiosta

Uusimmissa televisioissa eli älytelevisioissa (smart-tv) on esiasennettuna useimmat sovellukset, joilla voi netti-tv:tä voi katsoa.

Vanhempiin televisioihin sisällöt saa näkymään mediatoistimilla, joita on useilla valmistajilla. Tunnetuimpia ovat Googlen Chromecast ja Apple TV. Mediatoistin yhdistetään televisioon HDMI-liittimellä ja ohjelma siirretään ruudulle kännykästä, tabletista tai tietokoneesta. Tästä löytyvät tarkemmat ohjeet toisesta Digitreenistä.

Nopea internetyhteys takaa paremman toimivuuden ja kuvan laadun.

Arvi Lind kertoo, kuinka Yle Areena asennetaan televisioon. Sama periaate toimii muidenkin kanavien palvelujen asentamisessa:

Katseluajat vaihtelevat ohjelmittain

Sisältöjen katseluajat vaihtelevat ohjelmien tekijänoikeuksien ja sopimusten mukaan. Esimerkiksi Yle Areenassa joitain ohjelmia voi katsoa vain viikon, toisia taas toistaiseksi eli rajattoman ajan.

Netti-tv-palveluilla on mobiililaitteisiin omat sovelluksensa. Tv-kanavat suosittelevat niitä poikkeuksetta, mikäli katsoo sisältöjä mobiililaitteista.

Yle Areena logo
Yle Areena logo Yle Areena,VOD

Yle Areenassa on runsaasti erilaisia sisältöjä

Yle Areenassa voit katsoa Ylen kaikkien tv-kanavien ohjelmia (TV1, TV2, Yle Teema ja Yle Fem) sekä kuunnella kaikkien radiokanavien ohjelmia (Yle Radio 1, Yle Radio Suomi, YleX, Yle Puhe, Yle Vega, Yle X3M sekä maakuntaradiot, Yle Sámi Radio ja Yle Klassinen).

Areenassa voi katsella myös vain netissä julkaistuja ohjelmia sekä Elävän Arkiston ohjelmia sekä kuunnella podcasteja.

Yle Areenaa voi käyttää ilman kirjautumista. Kirjautumalla Yle Tunnuksella saa kuitenkin lisäominaisuuksia: katselun jatkamisen lisäksi voi merkitä suosikkeja ja saada suosituksia katseluhistorian perusteella. Myös oma katseluhistoria näkyy kirjautuneille.

Tietokoneessa Areena toimii selaimessa, mutta muuten sitä käytetään sovelluksella. Televisioon sovellus on esiasennettuna tai tietyissä laitteissa sen voi asentaa itse.

Suurin osa Ylen televisiokanavien tarjonnasta näkyy Areenassa kaikkialla maailmassa – esimerkiksi uutislähetykset. Yle rikkoo sopimuksiaan, jos se päästää maarajattua sisältöä vuotamaan.
EU:n alueella maarajat ovat kuitenkin poistumassa: EU-maissa väliaikaisesti oleskelevat suomalaiset voivat katsoa ja kuunnella kaikkea Yle Areenan sisältöä. Tämä vaatii Yle Tunnusta ja kotikunnan pitää olla Suomessa. Kotikunnan vahvistaminen Yle Tunnuksessa täytyy tehdä vain kerran.

Yle Tunnuksella voi myös tilata mm. Areenan, Yle Oppimisen tai vaikka Yle Urheilun uutiskirjeen.

Ruutu.fi logo
Ruutu.fi logo Ruutu.fi,Sanoma,Nelonen Media,VOD

Ruutu on jaettu mainosrahoitteiseen ja tilausmaksulliseen sisältöön

Ruutu-palvelun ohjelmistoon kuuluu Nelosen sekä Jim-, Liv- ja Hero -kanavien ohjelmia. Ruutu koostuu kahdesta erillisestä palvelusta: Ruutu on mainoksin rahoitettava käyttäjälle ilmainen palvelu. Ruutu+ on tilausmaksupalvelu, jossa kuukausimaksulla voi katsoa ohjelmia ilman mainoksia.

Ohjelmat näkyvät suorina vain Ruutu+ palvelussa. Ruutu+ tarjoaa myös pidempiä katseluaikoja ja enemmän jaksoja kuin ilmainen versio.

Ruutu-palveluun voi kirjautua Sanoman tunnuksilla, jos sellaiset on olemassa. Kirjautumalla Ruutu-palvelun käyttäjäksi luo samalla itselleen Sanoma-tilin.

Ruutua voi katsoa myös ilman kirjautumista. Kirjautuneena voi jatkaa kesken jääneen ohjelman katselua ja lisätä ohjelmia suosikkilistalle. Ruutu tarjoaa suosituksia katseluhistorian perusteella.

Aikaisemmin Foxplay-suoratoistokanavalla näkyneitä ohjelmia on siirretty Ruutuun. Ruutu näyttää siis osan Fox-tv-kanavan ohjelmista.

mtv.fi-palvelun logo
mtv.fi-palvelun logo MTV3,VOD,mtv

Mtv muuttui takaisin MTV Katsomoksi

MTV Katsomo vaihtoi nimensä Mtv:ksi vuonna 2018 ja palasi vanhaan nimeen keväällä 2022. Käyttäjien tunnukset ja salasanat pysyivät ennallaan.

Kanavien MTV3, Sub ja AVA suoratoistokanavat on siirretty maksulliseen C Moreen, jossa ne näkyvät ilman mainoksia. Iso osa kanavien ohjelmista näkyy kuitenkin myös MTV Katsomossa. Sen käyttö on ilmaista. Kaikki maksullinen sisältö on C More -kanavalla.

MTV Katsomo vaatii käyttäjää kirjautumaan lähes aina. Vain klipit, uutislähetykset, Huomenta Suomi ja Tulosruutu näkyvät ilman kirjautumista.

Kirjautuneena voi jatkaa kesken jääneiden ohjelmien katselua ja merkitä ohjelmia suosikeikseen. Kirjautuessa MTV Katsomo kysyy osoitetta ja sukupuolta - mainonnan kohdentamiseksi.

Kolmen palvelun tekniset tiedot ja kanavien omat ohjeet

Yle Areena

  • Android- ja iOS-laitteisiin omat sovellukset.
  • Suositellut selaimet Mozilla Firefox ja Google Chrome. Toimii myös Edge-, Opera- tai Safari-selaimilla, mutta käyttökokemuksessa voi olla puutteita.
  • Edellyttää tasalaatuista nettiyhteyttä, suositusnopeus vähintään 2 Mb/s.
  • Oma sovellus myös Sony Playstation 4 / 5 -pelikonsoleille.

Areenan käyttöohjeet

Ruutu

  • Android- ja iOS-laitteisiin on omat sovellukset.
  • Toimii yleisimmillä selaimilla: Chrome, Safari, Edge, Firefox niin Windows- kuin Apple-laitteissakin.
  • Nettiyhteyden suositusnopeus vähintään 10Mb/s.

Ruudun asiakastuki

MTV Katsomo

  • Sovellus Android- ja iOS-mobiililaitteille.
  • Selainsuositukset Windows-käyttöjärjestelmälle: Chrome, Firefox ja Edge. Mac OSX -järjestelmässä Chrome- tai Safari-selain.
  • Nettiyhteyden suositusnopeus vähintään 10Mb/s.

MTV Katsomon ohjeet

Muokkaukset:
9.11.2017: Korjattu MTV Katsomon ohjeista saatu virheellinen tieto Silverlight lisäosan tarpeesta.
15.11.2022: Päivitetty teknisiä tietoja.

Edit: 9.11.2017 Tekstiä täsmennetty.
9.4.18 Lisätty linkki Flash-playerin poistumisesta web-palvelussa.
9.9.18 Muutettu otsikkoa.
7.1.18 Täsmennetty maarajauksia koskevaa kappaletta ja lisätty tieto Areenan suorista tv-kanavista EU-maissa.
8.2.19 ja 2.8.19 ja 1.11.19: Täsmennetty maarajauksia koskevaa tekstiä.
13.2.19 Korjattu MTV Katsomoa koskevat tiedot ajan tasalle > Mtv.
31.3.2020 Poistettu Foxplay-kanava jutun otsikosta ja sisällöstä sekä lisätty Ruudun kohdalle maininta Foxin ohjelmista. Korvattu VoD sanalla suoratoisto.
3.6.22: Mtv muutettu MTV Katsomoksi.
7-12-22: Lisätty tieto siitä että artikkeli ei enää päivitetä.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele