Hyppää pääsisältöön

Huilisti Heta Aho: "En tiedä mikä minusta tulee isona. Sukupolvelleni se on ehkä myös vanhentunut ajatus."

Huilisti Heta Ahon kotona ei ollut juurikaan klassisen musiikin levyjä, joten hän kävi tiuhaan tahtiin kirjastossa niitä lainaamassa. Nykyisin hänen perheessään klassinen on intohimoinen harrastus. Heta tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa.

Kuka?
Olen Heta Aho, syntyperäinen helsinkiläinen, 1992.

Onko perheessäsi muusikoita tai musiikin harrastajia?
Vanhempani eivät ole muusikoita eivätkä taiteilijoita, kylläkin nykyisin klassisen musiikin intohimoisia harrastajia. Iso-ja pikkuveljeni ovat myös viehtyneitä äänistä, isoveljeni on ääniteknikko ja pikkuveljeni tekee elektronista musiikkia ja DJ-keikkaa

Missä olet viettänyt tähän astisen elämäsi?
Lähinnä Helsingissä, opiskeluihin on kuulunut puoli vuotta Pariisissa (CNSMP eli Pariisin konservatorio) ja Amsterdamissa (Amsterdamin konservatorio).

Huilisti Heta Aho.
Huilisti Heta Aho. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen / Yle Taideyliopiston Sibelius-Akatemia,Musiikkitalo,heta aho

Mikä paikkakunta tai maisema on sinulle tärkeä tai inspiroiva?
Helsinki on minulle rakas, mutta varsinaisesti en tunne inspiroituvani maisemista tai paikoista.

Luovalle työlle on lähinnä tärkeää olla jossain missä on hyvä olla, missä on ainakin joku tärkeä ihminen (ja missä on hyviä ravintoloita ja kahviloita!) "Mielen maisemassa matkustetaan takapuolen lihaksilla..."

Milloin aloitit musiikkiopinnot?
Ammattiopinnot aloitin vuonna 2012, nuorisokoulutuksessa 3v sitä ennen.

Kuka vaikutti siihen, että tulit aloittaneeksi musiikkiopinnot?
Koko ympäristö, missä sain tehdä musiikkia koululaisena ja lukiolaisena vaikutti, lopullisen päätöksen varmaan sai aikaan nuorisokoulutuksen "vertaistukiryhmä"; lisäksi kannustavat opettajani Hanna Juutilainen ja nyttemmin edesmennyt Jovanka Trbojevic olivat mukana lukiolaisen matkalla.

Mitä kaikkia soittimia soitat?
Soitan huilua, piccoloa ja traversoa, olen yrittänyt opetella pianonsoittoa siinä onnistumatta, mutta haron sujuvasti.

Tärkeimmät opettajasi?
Tärkeimmät opettajani ovat olleet: huilussa Heli Talvitie, jolla aloitin, nuorison opettajani Hanna Juutilainen, Pariisissa Philippe Bernold ja Suomessa Mika Helasvuo ja Hanna Kinnunen joilla opiskelen parhaillaan, sävellyksessä Jovanka Trbojevic ja Juhani Nuorvala.

Häämöttääkö valmistuminen?
Valmistunen vuoden kuluttua keväällä.

Huilisti Heta Aho haastateltavana Kantapöydässä.
Heta Aho Kantapöydässä Vesa Kytöojan ja Janne Koskisen jututettavana. Huilisti Heta Aho haastateltavana Kantapöydässä. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen / Yle Musiikkitalo,kantapöytä

Lempisäveltäjäsi?
Huh, vaihtelee viikosta toiseen, tällä hetkellä ranskalaiset mestarit Ravel ja Debussy, huomenna ehkä jo jotain muuta!

Mitkä teokset puhuttelevat erityisesti ja miksi?
Tällä hetkellä orkesteriteokset, koska aloitin juuri soitinnuksen opinnot.

Millainen oli hetki, kun sytyit juuri tälle musiikille?
Kotona ei ollut juurikaan klasarilevyjä, joten lainasin niitä kasoittain Kirjasto 10:stä joskus 14-18 -vuotiaana.

Tajusin heti Stravinskia, Bartókia, Ligetiä ym., mutta on kestänyt tähän asti ymmärtää tai saada irti yhtään mitään esimerkiksi klassismista.

Millainen musiikki ylipäätään vetoaa ja puhuttelee?
Tällä hetkellä kirkas ja herkkä, ennemmin pieni kuin suuri ja ennemmin hiljainen kuin voimakas.

Huilisti Heta Aho soittaa piccolohuilua.
Heta Aho ja Irina Zaharenkova. Huilisti Heta Aho soittaa piccolohuilua. Kuva: Tiina-Maija Lehtonen / Yle Musiikkitalo,Taideyliopiston Sibelius-Akatemia,irina zaharenkova

Idolisi ? Tai taiteilija, jonka esitykset ja tulkinnat ovat tehneet voimakkaan vaikutuksen?
Nyt tulee mieleen pianisti Johannes Piirto ja sellisti Senja Rummukainen, jotka ovat suunnilleen oman ikäisiäni ja joiden kanssa varsinkin nuorisokoulutuksessa soitin tosi paljon. Ihania ihmisiä ja yhtä ihania ja herkkiä muusikoita!

Mahtuuko elämääsi muuta kuin musiikki?
Holtiton kahvittelu, laatukirjallisuuden viihdelukeminen, ajan puitteissa ruoanlaitto eli maailman tavallisimmat harrastukset.

Mikä sinusta tulee isona?
Taiteen kanssa varmasti tulen tekemään töitä, mutta missä muodossa, se ei ole ihan selvää.

En siis tiedä mikä minusta tulee isona, mutta ei ehkä tarvikaan, sukupolvelleni se on ehkä myös vanhentunut ajatus. Riittää että pysyy liikkeessä ja saa tehdä tärkeitä juttuja projekti kerrallaan.

Huilisti Heta Aho.
Huilisti Heta Aho. Kuva: Laila Kangas / Yle Taideyliopiston Sibelius-Akatemia,Musiikkitalo,kantapöytä

Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalon kahvilassa 8.11.2017 tavattiin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskeleva huilisti Heta Aho. Videolla hän soittaa piccolohuilulla osan Kolibri Sigfrid Karg-Elertin sarjasta Impressions exotiques. Pianistina on Irina Zaharenkova. Kantapöydän juontavat Vesa Kytöoja ja Janne Koskinen. Ohjaus Harri Anttila.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.