Hyppää pääsisältöön

Kana on mainettaan fiksumpi – oppii viisi kertaa nopeammin kuin koira!

Kana
Kana Kuva: Marco Hyvärinen/Yle Puoli seitsemän

Nyt kannattaa lopettaa kananaivoksi haukkuminen: kana on nimittäin erittäin nopea oppija. Siksi se soveltuu erinomaisesti eläintenkouluttajien opetukseen. Kun osaa kouluttaa kanan, voi kouluttaa minkä tahansa eläimen.

Eläintenkouluttaja Jaana Rajamäki opettaa ihmisiä kouluttamaan eläimiä. Metodina on operantti ehdollistaminen, johon kuuluvat positiivinen vahvistaminen, positiivinen rankaisu, negatiivinen vahvistaminen ja negatiivinen rankaisu.

Kaikkein tärkeintä on palkita haluttua käytöstä. Eikä rankaisu tarkoita kurittamista, vaan jonkun hyvän asian menettämistä.

– Tehokkain tapa rankaista eläintä on ottaa sen haluama asia pois juuri silloin kun se toimii ei-halutulla tavalla. Eläin ei esimerkiksi saa havittelemaansa ruokaa tai pääse leikkimään, kuvailee Rajamäki.

Kana on yksinkertaisen hyvä koulutuseläin

Rajamäen asiakkaina on enimmäkseen tavallisia lemmikinomistajia. Vaikka useimmat ihmiset haluavat oppia koiran, kissan tai hevosen kouluttamista, Rajamäki käyttää koulutuseläimenä myös kanaa.

Kana on nimittäin yksinkertaisuutensa ansiosta erittäin nopea oppija.

– Kana oppii viisi kertaa nopeammin kuin koira. Se on saaliseläin, joten sen on pakko oppia nopeasti, jos se haluaa säilyä hengissä. Saalistajilla kuten koirilla on paljon enemmän mahdollisuuksia tehdä virheitä.

Kanat ruokakipolla
Kanat ruokakipolla Kuva: Marco Hyvärinen/Yle Puoli seitsemän,kana

Kaikki eläimet oppivat samojen lainalaisuuksien kautta: jos haluamme niiden muuttavan käyttäytymistään, muutoksesta on tehtävä eläimille kannattavaa.

Siksi eläintenkouluttajalle on tärkeää oppia antamaan eläimelle palaute juuri sillä hetkellä kun eläin tekee jotain oikein. Se taas on helpompaa, kun eläin oppii nopeasti ja onnistumisia tulee usein.

– Kanan avulla oppii tekemään kouluttamisesta yksinkertaista ja sen kanssa pystytään muutamassa päivässä tiivistämään valtava määrä asioita.

Ja kun on oppinut kouluttamaan kanaa, pystyy kouluttamaan mitä tahansa eläintä.

– Kanan jälkeen koirankoulutus tuntuu helpolta, lupaa Rajamäki.

Välillä tekisi mieli tehdä kanakeittoa.

Jaana Rajamäki muistuttaa, että hän pyrkii kursseilla opettamaan ensisijaisesti ihmistä muuttamaan käytöstään ja sitä kautta myös eläimen käytöstä.

Se on helpommin sanottu kuin tehty. Kurssille osallistunut Anna Myller kuvaileekin kanan kouluttamista varsinaiseksi vuoristoradaksi.

– Tunnetilat vaihtelevat älyttömästä turhautumisesta ihan mielettömiin onnistumisiin. Välillä tekisi mieli tehdä kanakeittoa ja seuraavana päivänä onkin vaan maailman onnellisin siitä, että tuli kurssille.

EIäimen kouluttaminen vaatii nöyryyttä tunnistaa omat heikkoudet.

Opettajalle tuskastuminen on tuttua: kun ihminen huomaa omat rajoituksensa, hän turhautuu. Joskus se purkautuu eläimeen, vaikka tärkeämpää olisi katsoa peiliin.'

– EIäimen kouluttaminen vaatii nöyryyttä tunnistaa omat heikkoudet, muistuttaa Rajamäki.

Katso juttu viisaiden kanojen käyttämisestä opetuseläiminä täältä:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän