Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kieltolaki pääkuva

Koe kieltolain tapahtumat viikossa! – lähde aikamatkalle 1920-luvun pirtutrokareiden ja salakapakoiden maailmaan

#Kieltolaki-projekti
#Kieltolaki-projekti Kuva: Olli Aittoniemi/Yle Kieltolaki

Kieltolaki toi viinan niidenkin saataville, jotka eivät olleet aikaisemmin väkijuomia pahemmin nauttineet. Viinan myyntikielto käynnisti uuden bisneksen salakuljettajineen, trokareineen ja salakapakoineen. Viemme sinut nyt ainutlaatuiselle matkalle 1920-luvun kieltolakiin.

Intomielinen monarkisti Sofia tilaa 18 000 pulloa saksalaista kuohuviiniä ainutlaatuiseen tilaisuuteen – juuri itsenäistyneestä Suomesta on tulossa kuningaskunta. Monarkistien hanke kaatuu ja Suomesta tuleekin tasavalta. Maahan julistetaan kieltolaki 1. kesäkuuta 1919. Sofian kuohuviinit jäävät Itämeren vapaasatamiin. Ja kuinka siinä sitten kävikään...

Sofia värvää salakuljettajat hakemaan kuohuviinin Suomeen. Kuninkaan kruunajaisiin tarkoitettujen pullojen kylkeen liimataan Moêt et Chardon -etiketit ja kuohuviini myydään moninkertaisesta hinnasta samppanjana mustassa pörssissä. Tästä käynnistyy ennennäkemätön viinaralli, joka kestää aina vuoteen 1932 asti.

Yletön viinan kanssa lotraaminen johti hillittömään juhlintaan ja koko Suomen kattavaan salakuljetusverkostoon.

Koe kieltolaki neiti Sofian matkassa

Matkalle pääset Twitterissä hashtagilla #kieltolaki. Todellisuudessa kieltolaki kesti yli vuosikymmenen, se astui voimaan kesällä 1919 ja kumottiin 1932. Tässä roolipelissä kieltolaki mennään läpi "pikakelauksella" ja sen voi kokea viikossa 9.–15.11.

Luo roolipeliä varten oma kieltolaki-hahmosi tai tule mukaan omalla twitterprofiilillasi. Kieltolaki-roolipelissä voi myös käydä piipahtamassa tai vaikka seurata sivusta. Päivän tapahtumat käynnistyvät illalla seitsemän aikoihin.

Matkaa kuljettavat Sofian lisäksi poliisipäällikkö, salakuljettaja ja kieltolakietsivä, jonka hahmo perustuu harvinaiseen naisetsivä Lahja Vesterbergiin. Lahja kertoo Helsingin väkijuomalakiosaston uskomattomista tapahtumista, Juoppo-Jussin spriitorpedosta ja herra Kallion salamyyntibisneksestä myös Instagram-tilillä.

Kieltolakimatkalle lähtee myös Lapuan, Iitin, Hatanpään, Siilinjärven ja Schildtin lukion opiskelijoita.

Parhaiten pysyt tarinan juonessa mukana seuraamalla hashtagia #kieltolaki tai roolipelin hahmoja, joita olemme keränneet tälle listalle.

Sensaatiomaisia tapahtumia voi seurata Yle Historian verkkosivulta.

Takavarikoituja viinakanistereita lastataan Helsinkiin kuljetusta varten 1920–1929
Takavarikoituja viinakanistereita lastataan Helsinkiin kuljetusta varten 1920–1929 Kuva: A. Rönnberg, Helsingin kaupunginmuseo salakuljetus,viinat,trokarit

Mobiilipeli - paljasta salakapakka!

Kaiken päätteeksi Yleisradio tuottaa Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa mobiilipelin, jossa pääsee kieltolakietsivän ominaisuudessa paljastamaan salakapakkaa. Vr-laseilla pujahdat 1920-luvun ravintolaan, jossa selvität ohjaimella tietäsi kohti salaista viinanmyyntipaikkaa samalla, kun yrität olla paljastumatta. Salakapakka-mobiilipeli tulee ladattavaksi joulukuun 2017 aikana.

Kommentit