Hyppää pääsisältöön

Saara Aalto -dokumentin ohjaaja Minna Dufton: Positiivinen ja hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen on nykyajan kapinallinen

Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Saara Aalllon seurantadokumenttia kuvattiin Suomessa mm. Runebergin päivänä helmikuussa 2017. Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto

Laulaja ja lauluntekijä Saara Aallon ura on lähtenyt lentoon sen jälkeen, kun hän osallistui X Factor UK -kilpailuun.

Ohjaaja Minna Duftonin dokumentissa seurataan lahjakkaan nuoren naisen elämää joulukuusta 2016 lokakuulle 2017 asti. Dokumenttia on kuvattu Suomessa ja Britanniassa.

Miksi halusit tehdä dokumentin laulaja Saara Aallosta?

”En oikeastaan tiennyt Saara Aallosta paljoakaan ennen kuin törmäsin nettikirjoitteluun X Factor UK -kisan aikana. Tein silloin Yle Radio 1:een sarjaa nimeltä Suomalaisen juhlimisen 7 kuolemansyntiä ja yhtenä teemoistani oli kateus.”

”Kysyin, olisiko Saara kiinnostunut puhumaan aiheesta ja saimme sovittua puhelinhaastattelun Lontooseen. Tämän haastattelun aikana ja sen jälkeen minusta tuntui, että Saaran tarina oli sellainen, joka piti saada kertoa. Sitten yhtäkkiä idea dokumentista alkoi elää ja eteni nopeasti.”

Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto

Miten sait Saaran suostumaan dokumentin tekoon?

”Olin jo ehtinyt muodostaa yhteyden Saaraan ja hänen Suomen manageriinsa Meri Sopaseen radiosarjani kautta, joten se ehkä auttoi. Kysyin, olisiko Saara kiinnostunut tv-dokumentin teosta ja jäin jännityksellä odottamaan vastausta.”

”Meri selvitteli Saaran Englannin managementin kanssa lupaa dokumentin tekoon ja sieltä annettiin vihreä valo. Emme tosin olleet tavanneet toisiamme ennen ensimmäisiä kuvauksia, jotka sattuivat päivälle, jolloin Saara palasi Suomeen X Factor UK -finaalin jälkeen. Vasta kun ensimmäiset kuvat oli otettu, kun Saara ja Meri tulivat lentokoneesta, pystyin käymään heitä moikkaamassa. Se oli vauhtia siitä asti.”

Kuinka voitit Saaran luottamuksen?

”En oikeasti tiedä, olenko täysin voittanut sitä. Ainakin olen yrittänyt. Luottamus on aina ydinkysymys artistien kanssa työskennellessä ja tässä tapauksessa artistin lisäksi piti yrittää voittaa viiden managerin luottamus.”

”Saara on ollut hyvin ”auki” omasta elämästään ja kokemuksistaan medialle, mutta silti hänellä itsellään on oikeus valita, keneen hän luottaa missäkin asiassa ja keneen ei. Haastatteluja tehdessä minusta on tuntunut, että on syntynyt niin hyvä ja luottavainen yhteys kuin tässä ajassa voi syntyä. Kyllähän se jostakin kertoo, että Saara on antanut elämäntarinansa minun käsiini tällä tavalla ja olen iloinen ja kiitollinen siitä.”

Saitko vapaat kädet Saaran puolelta tehdä dokumenttia?

”Minusta Saara antoi minulle aika vapaat kädet. Sain esimerkiksi käyttööni arkistomateriaalia, jota ei ole ennen julkaistu missään. Ja kun tuotannon alkuvaiheessa kerroin Saaralle ottavani seurannassa näkökulmaksi hyväksytyksi tulemisen, hän piti ajatuksesta. Mitään tirkistelydokumenttia emme aikoneetkaan tehdä. Tässä oli selkeä tarina ja näkökulma alusta asti.”

Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto

Mikä ratkaisi sen, mitä kuvausryhmä tallentaa ja mitä Saara kuvaa itse?

”Maantieteellinen välimatka, Saaran muuttuvat aikataulut ja tuotantomme resurssit ratkaisivat sen, että osa seurannasta tapahtui Saaran ja Merin omilla kännyköillä. Selfie-videoaika mahdollistaa onneksi kaikenlaista tv:n tekemisen kannalta eikä se dokumentissa näytä oudolta, että mukana on myös itse kuvattua materiaalia.”

”Saara oli jo tottunut kuvaamaan päiväkirjan otteita X Factor -matkansa alusta asti, ilmeisesti haaveena oli nimenomaan dokumentin teko jossakin vaiheessa.”

Minkälaisen käsityksen sait Saaran innosta tehdä uutta uraa?

”Alusta asti oli selvää, että Saaran työmoraali ja innostuneisuus ovat aivan omaa luokkaansa. En varmasti ole tavannut ketään, joka niin sitkeästi jaksaa puskea omaa laivaansa koko ajan pidemmälle ja pidemmälle, luovuttamatta. Minusta se on Saarassa ehdottomasti se, mikä inspiroi eniten. Toki hän on myös poikkeuksellisen lahjakas, mutta hän on ennen kaikkea ihailtavan sitkeä ja aidosti mukana siinä, mitä tekee.”

Minkälaisena maailman viihdebisnes näyttäytyy kulissien takana?

”Kyllä se on aika tarkkaan mietittyä touhua ja monella tapaa myös suorittamista. Mikä tahansa on nykyään mahdollista, kun siihen pistetään tarpeeksi rahaa ja aikaa ja satsataan tuotteistamiseen. Mutta se ei ole silti negatiivinen asia. Minusta on ollut kiehtovaa nähdä, miten brändejä rakennellaan ja miten suunnitelmat toteutuvat, kun ne pistetään toteutumaan. Maailman viihdebisneksessä on vahva tekemisen meininki ja siihen suhtaudutaan vakavasti.”

Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto

Minkälaiset taustavoimat Saaralla on Britanniassa ja mikä heidän roolinsa on?

”Saaralla on Suomessa yksi ja Britanniassa neljä manageria. Britannian managereiden tehtävät jakautuvat muun muassa päivittäisasioiden hoitoon ja markkinointiin. Managereilla on myös selkeä hierarkia, mikä taas on brittikulttuurissa täysin normaalia. Silti, en ole vielä tähän päivään mennessä ja aika monta artistihenkilöjuttua tehneenä tavannut näin isoa koneistoa.”

Mikä on Saaran puolison Merin merkitys hänen menestyksessään?

”Minusta Saara sanoo sen dokumentissa itse kaikkein parhaiten. Hän ei omien sanojensa mukaan olisi tässä ilman Meriä. Olen dokumentissa halunnut näyttää nimenomaan tämän – kuinka tärkeä puolison ja parisuhteen rooli on tässä kohtaa Saaran elämää.”

Minkälaiselta kansainvälinen musiikkibisnes näytti kameroiden takaa katsottuna?

”Kameroiden takaa näkee aina vain sen verran asioita kuin on ollut lupa kuvata. Silloin on aika vaikea analysoida, millaista kansainvälinen musiikkibisnes oikeasti on. Mutta jonkin verran esimakua siitä saimme ja mieleen jäi erityisesti Saaran uuden musiikin teko huippulahjakkaiden ihmisten kanssa. Kuvasimme talossa, jossa asui tunnettuja lauluntekijöitä, jotka elivät ja hengittivät musiikkia. Sellaisesta varmasti tarttuu pysyviä vaikutteita ja työskentely kodinomaisissa oloissa, omassa pienessä ”kuplassa” tarjoaa loistavat mahdollisuudet keskittymiseen ja uuden luomiseen.”

Mitä artistilta vaaditaan kansainvälisillä markkinoilla?

”Kansainvälisillä markkinoilla artistilta vaaditaan erinomaista kielitaitoa, sekä puhutun että kirjoitetun kielen taitoa. Kun eletään somemaailmassa, missä koko ajan tarvitsee muistuttaa itsestään, tulee ulosanti olla hanskassa ja mietittynä."

"Vieraasta maasta tulevalta artistilta vaaditaan myös aivan erityisenlaista sopeutumiskykyä. On totuttava uusiin maihin ja kulttuureihin ja niissä vallitseviin työkulttuureihin. Kansainvälisille markkinoille pääseminen ja siellä pysyminen vaatii ennen kaikkea kovaa ja systemaattista työtä. Ympärillä on hyvä olla ihmisiä, jotka tuntevat sekä maan musiikki- että mediabisneksen.”

Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto

Minkälainen käsitys sinulla oli Saarasta ennen kuin aloititte kuvaukset ja muuttuiko tuo käsitys kun kuvaukset olivat ohitse?

”Minulla oli ennen kuvauksia käsitys äärimmäisen kiltistä mutta äärimmäisen määrätietoisesta nuoresta naisesta. Käsitykseni ei juurikaan muuttunut matkamme aikana. Saara on Saara.”

Mikä on jäänyt päällimmäisenä muistona kuvauksista Saaran kanssa?

”Minulla oli tätä ohjelmaa tehdessä unelmana kuvata Saaraa isojen aaltojen äärellä. Ajatus Aallosta ja aalloista vain pyöri päässä enkä mahtanut sille mitään. Onneksi meille tarjoutui tilaisuus toteuttaa tämä visio Brightonissa ja vieläpä päivänä, kun aallot olivat melkoiset! Meillä oli todella lyhyt hetki ottaa nämä kuvat Saaran kanssa eli niissä piti onnistua.”

”Onneksi me onnistuimme ja veikkaan, ettei kuvausryhmä ihan heti unohda niitä hetkiä. Minulla on ollut tässä tuotannossa todellinen Dream Team, kuvaajani Jussi Meling ja äänittäjäni Kaarle Lahdenpää.”

Mikä yllätti eniten Saaran elämää seuratessa?

”Eniten yllätti se, millaista seurannan suunnittelu viiden managerin kanssa oli. Piti opetella siihen, että esimerkiksi kuvakäsikirjoituksia oli lähes mahdoton tehdä. Käsikirjoitinkin lopulta ohjelman aivan toisella tavalla kuin olen tehnyt tähän asti ja otimme kuvausryhmän kanssa kaiken irti niistä tilanteista, joita kymmenen kuukauden aikana tarjoutui. Lopussa meidät palkittiin juonikäänteellä, joka tarkoitti viimeisten kuvausten siirtymistä hyvinkin lähelle tuotannon päättymistä. Mutta se riski kannatti ottaa ja yllätys oli odotuksen ja jännityksen arvoinen.”

Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Kuva: Saara Aalto Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Saara Aallon lapsuuden ja nuoruuden kuvat ovat hänen perhealbumistaan. Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto

Saara on lahjakas, koulukiusattu nuori nainen. Miksi suomalaisen on niin vaikea hyväksyä, että on erilainen, lahjakas – ja vielä iloinen?

”Meitä suomalaisia vaivaa ns. negatiivinen identiteetti. Me helposti koemme, että on väärin tehdä itsestään, lahjakkuudestaan tai persoonastaan numeroa. Pelkäämme, että jos meillä menee hyvin, se kääntyy jotenkin ulkopuolelta meitä vastaan. Meidän on myös vaikea ottaa vastaan rakkautta ja iloa, kohteliaisuuksia, hyviä asioita tämän takia.”

”Silloin, kun joku ihminen on näitä kaikkia, hän on helposti meille ”liikaa” emmekä oikein tiedä, mihin lokeroon hänet pitäisi laittaa. Suomessa ihmisen pitäisi mieluiten mahtua johonkin muottiin. Onneksi on olemassa ihmisiä, kuten Saara Aalto, jotka ravistelevat näitä käsityksiä ja ajatteluamme.”

Mistä sinun mielestäsi kumpuaa tämä lannistamisen ja kiusaamisen kulttuuri? Mitä se tekee meidän itsetunnollemme?

”Lannistamisen ja kiusaamisen kulttuuri kumpuaa juuri tuosta, negatiivisesta identiteetistämme. Ihmisen itsetunnolle negatiivisuus on myrkky. Elämme nykyään aikoja, jolloin yhteiskunta hyötyy ihmisten huonosta itsetunnosta. Se, joka on positiivinen ja vieläpä uskaltaa näyttää olevansa hyvällä itsetunnolla varustettu, on tämän päivän kapinallinen.”

Miksi meidän on vaikea iloita toisen puolesta?

”Jos emme osaa iloita omasta puolestamme, miten ihmeessä osaisimme iloita toisen puolesta? Kyllä ihmisen pitää ensin löytää se aurinko omasta sisimmästään ennen kuin se välittyy muille.”

Olet itse asunut ja työskennellyt Britanniassa. Mikä on suurin ero olemisessa/tekemisessä kahden maan välillä?

Tämä on hirveän iso kysymys, mutta jos pitää valita yksi asia, niin se on ehkä se, että Britanniassa ihmisellä tuntuu olevan enemmän tilaa olla oma itsensä. Voit pukeutua juuri niin kreisisti kuin haluat eikä kukaan katso sinua päästä varpaisiin, sinulla saa olla persoonallinen ”oma juttu”, jota ei tarvitse selitellä, ja jolloin voit monella tavalla elää rennommin.”

”Meillä on Suomessa jonkin verran opittavaa suvaitsevaisuudesta, mutta emme me sentään ihan alkutekijöissään tässä ole. Paljon on muuttunut ja muuttuu sitä enemmän, mitä enemmän ihmiset uskaltavat olla omia itsejään – niin työelämässä kuin omassa arjessamme.”

Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen.
Dokumentissa seurataan miten ikuiseksi kakkoseksi leimatun Saara Aallon elämä muuttui X-Factor UK-finaalin jälkeen. Saara Aalto,Yle TV1,Docstop: Saara Aalto

Saara puhuu dokumentissa yksinäisyydestä. Sekö on menestyksen hinta?

”Menestyksen hinta on tietynlainen eristäytyminen ja omistautuminen sille, missä haluaa menestyä.”

Mitä ajattelet siitä, että Suomesta on lähdettävä muualle, jotta voi toteuttaa unelmiaan?

”Onhan se ihan hullua, että tullakseen hyväksytyksi kotimaassaan ihmisen on lähdettävä fyysisesti kauas pois sieltä. Mutta tämä ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka ovat kokeneet omalla tavallaan saman kuin Saara Aalto. Ja siksi juuri Saaran tarina koskettaa niin kovasti. Uskon, että Saaran osalta matka hyväksyntään on nyt tehty ja maaliin päästy, 30 vuoden ikäisenä. Monella oman paikan hakeminen saattaa kestää koko elämän.”

Dokumentti Docstop: Saara Aalto esitetään Yle TV1:llä tiistaina 14.11.2017 klo 20.00. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.