Hyppää pääsisältöön

Kiire on asennekysymys – näin aivotutkija selättää kiireen

Ihmiset liikkuvat metroon asemalaiturilla
Ihmiset liikkuvat metroon asemalaiturilla Kuva: Puoli seitsemän metroasemat

Kiireessä päätöksentekonopeus kasvaa, mutta oppimiskyky pienenee eikä uutta tietoa pysty ottamaan vastaan. Kiireestä kannattaa siis pyrkiä eroon. Aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta neuvoo miten se onnistuu.

1. Päätä, että ei ole kiire

Kiire on mielentila, joten siihen voi vaikuttaa itse. Objektiivisesti arvioiden on harvoin aidosti kiire, vaan kysymys on valinnoista.

– Esimerkiksi jos on kaksi palaveria päällekkäin, ei kannata jäädä turhaan vellomaan kiireen tunnussa. Voi mielummin todeta harmillisen päällekkäisyyden mielessään ja sen jälkeen päättää, että kuinka paljon käyttää aikaa ensimmäisessä ja kuinka paljon toisessa palaverissa. Näin ottaa vastuun omista päätöksistään.

2. Älä anna kiireen tarttua

Aivomme reagoivat toisten ihmisten tunnelmiin ja kopioimme näkemäämme. Töissä kiire syntyy usein tavasta suhtautua kiireiseen tilanteeseen.

– On hyvä ymmärtää, että usein tuntuu kiireiseltä siksi, että kaikki hössöttää ympärillä. Jos on monta tehtävää asiaa, ne kannattaa laittaa paperille ranskalaisilla viivoilla ja aloittaa rauhallisesti tärkeimmästä.

3. Tunnista työt, joihin kannattaa panostaa

Pohdi mitkä työtehtävät voi tehdä pienemmällä panostuksella ja mitkä taas vaativat enemmän huomiota.

– Selektiivinen eli valikoiva tunnollisuus on noussut tärkeäksi piirteeksi nykytyössä. Ei kannata esimerkiksi lukea sähköpostiviestejä, jos asia ei vaadi sinulta toimenpiteitä.

4. Rauhoitu säännöllisesti

Vapaa-ajalla kannattaa tehdä itselleen mielekkäitä asioita, kuten saunoa, ulkoiluttaa koiraa tai lenkkeillä lähimetsässä.

– Mielekkäällä tekemisellä saavutettu rauhallinen mielentila vaikuttaa usein rauhalliseen käyttäytymiseen myös kiireisessä ympäristössä.

5. Ajattele myönteisesti, vaikka olisit myöhässä

Jos jää viisi minuuttia odotusaikaa esimerkiksi seuraavaan bussiin, voi nauttia ympäröivästä tilanteesta ja ihailla kaunista maisemaa.

Katso juttu kiireen hallinnasta:

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän