Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Manillaköysi, Kirje isältä ja muita toivottuja draamoja sotien varjostamista vuosista Areenassa

Toivotut: Sodan ja rauhan vuodet -paketti
Toivotut: Sodan ja rauhan vuodet -paketti Kuva: Yle Kuvapalvelu / kollaasi: Elina Yli-Ojanperä draamasarjat,Yle Elävä arkisto

Sisua, sydäntä, vallanhimoa ja herkkää iloa läikehtii Areenaan juuri julkaisemissamme elokuvissa ja sarjoissa. Katsottavana ovat toivotut tv-elokuvat Manillaköysi, Kirje isältä, Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet sekä Vääpeli Sadon tapaus. Itsenäistä identiteettiä etsivää Suomea halkovat draamasarjat Sodan ja rauhan miehet, Yhdeksän miehen saappaat, Mustat ja punaiset vuodet Tampereella, Kukkivat roudan maat Ylä-Savossa sekä Isännät ja isäntien varjot Pohjois-Pohjanmaalla.

Toivotut: Sodan ja rauhan vuodet -draamapaketti on paletti Suomen itsenäisyyden ensimmäisten vuosikymmenten kohtalonhetkistä ja sodan varjoista arjen puurtamisessa. Tapahtumien taustana on pula-aika, talvisota, jälleenrakennus, sodan mielettömyys, yleislakko ja pilkahduksena uusi televisio. Ohjelmat kuljettavat meitä ympäri Suomea niin neuvotteluihin ja vallan kammareihin kuin Pispalanharjulle, Tampereen tehtaille, evakkojunaan ja maatiloille. Pääosissa on isiä, äitejä, ministereitä, vääpeleitä, piikoja, sotamiehiä ja suunsoittajia. Kukin draama antaa omanlaisensa näkökulman lähihistoriaamme. Olemme itsenäisiä ja itsepäisiä, suurisuisia ja vaiteliaita, sisällämme rakkautta ja rauhaa, sydäntä ja sisua. Tarinoiden takaa löytyvät mm. Pentti Haanpää, Eino Säisä, Alpo Ruuth ja Laila Hietamies.

Elokuvien ja sarjojen oheen olemme julkaisseet myös dokumentteja ja henkilökuvia, jotka taustoittavat draamaohjelmien kuvaamaa aikaa sekä tekijöitä. Sodan ja rauhan vuodet -paketin ohjelmat on julkaistu Yle Areenaan 9.11.2017 vähintään vuodeksi, valtaosa pysyvään katseluun.

Laila Hirvisaaren ja Eve Hietamiehen kirjoittamassa kotirintamakuvauksessa Kirje isältä (2003) eletään evakkoon joutuvien karjalaisperheiden vaiheissa kesällä 1944. Keskiössä on teräväkielinen Anni Suokas, joka joutuu sodan jaloista evakkoon neljän lapsensa, lehmän ja anopin kanssa. Kun juna lopulta saapuu perille länsisuomalaiseen kylään, vastaanotto vaihtelee. Mahtuvatko kaikki naiset samaan keittiöön? Kaiken yllä leijuu pelko Suokkaan isän kuolemasta rintamalla.


Elokuva on katsottavissa Areenassa vuoden ajan marraskuun alkuun 2018 saakka.
Lue lisää Elävän arkiston artikkelista: Kirje isältä kertoi evakkoperheestä uuden edessä

Manillaköysi (1976) on Veijo Meren romaaniin perustuva tv-elokuva sotamies Joose Keppilän kokemuksista sodan julmuudesta ja mielettömyydestä. Järjiltään meno on monien juttujen suoranaisena aiheenakin. 17 kielelle käännetty Manillaköysi on tunnetuimpia suomalaisromaaneja ulkomailla. Mieleenpainivan tv-sovituksen ohjasi Veli-Matti Saikkonen.


Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.
Lue lisää Elävän arkiston artikkelista: Manillaköysi kiertyi myös mieleenpainuvaksi tv-elokuvaksi

Dokumenttiaineistoihin, muistelmiin ja uutiskuviin perustuva kymmenosainen draamasarja Sodan ja rauhan miehet (1978) kertoo Suomen lähihistoriasta 1930-luvulta jatkosodan syttymiseen 1941 saakka. Ohjaaja Matti Tapio oli alkanut kerätä aiheistoa jo 1970-luvun alussa, ja sai ohjelmaidean hyväksytyksi Yleisradion silloisen johdon epäluuloista huolimatta. Sarja sai runsaasti huomiota, joskin vastaanotto oli kirjava – osin poliittisista syistä.


Sarja on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.
Lue lisää Elävän arkiston artikkelista: Sodan ja rauhan miehet – faktaa vai fiktiota?

Isännät ja isäntien varjot (1976) on Pentti Haanpään romaaniin perustuva kolmiosainen sarja, joka kertoo talonpojan sortumisesta 1930-luvun pulavuosina. Haanpää kuvasi teoksissaan tarkasti ja kriittisesti omaa aikaansa: "Maan piirin on yhtaikaa täyttänyt köyhyys ja ylenpalttinen rikkaus. Talonpojan nurkkakivet liikahtelevat." Televisiosovituksen on käsikirjoittanut Hannu Kahakorpi, joka myös ohjasi sarjan yhdessä Kari Franckin kanssa.


Sarja on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.
Lue lisää Elävän arkiston artikkelista: Pentti Haanpään Isännät ja isäntien varjot kertoi siitä, mistä haluttiin vaieta

Myös Pentti Haanpään romaanin pohjautuva Yhdeksän miehen saappaat -sarja (1969) kertoo yhdeksän miehen kohtaloista toisen maailmansodan aikana. Yhdeksää kertomusta toisiinsa yhdistävät jatkosota ja sotilaiden saappaat sekä niiden parsinlanka. Samaa saapasparia käyttää vuorollaan yhdeksän sotilasta, joista viimeinen sai ne käyttöönsä juuri, kun sota päättyi.


Sarja on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.
Lue lisää Elävän arkiston artikkelista: Pentti Haanpään Yhdeksän miehen saappaat on mestarillinen kuvaus sodan arjesta

Paketin kolmas Pentti Haanpään romaaniin perustuva draama on Vääpeli Sadon tapaus (1985). Tv-elokuva kuvaa vääpeli Sadon ja korpraali Kärnän valtataistelua.


Elokuva on katsottavissa Areenassa vuoden ajan 8.11.2018 saakka.

Viisiosainen Kukkivat roudan maat -sarja (1981) on Eino Säisän proosatuotantoon perustuva kertomus sota-ajasta ja jälleenrakennuskaudesta. Jukka Sipilän ohjauksessa teoksesta jalostui mittava tv-elokuvasarja.


Sarja on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.
Lue lisää Elävän arkiston artikkelista: Kukkivat roudan maat maalasi realistisen kuvan sodanjälkeisestä yläsavolaisesta maaseudusta

Mustat ja punaiset vuodet -sarja (1973) kertoo tamperelaisen metallimiehen Taavi Jokisen perheen ja heidän lähipiirinsä elämästä 1930-luvun lamavuosista vuoteen 1973. Liisa Vuoriston käsikirjoittama ja Eila Arjoman ohjaama sarja kuvaa luontevin vedoin, miten Suomi tuona aikana muuttui. Katsojien ja kriitikoiden kiittämä sarja on säilynyt kestosuosikkina.


Sarja on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.
Lue lisää Elävän arkiston artikkelista: Mustat ja punaiset vuodet -draama puhutteli hiljaa mutta väkevästi

Alpo Ruuthin käsikirjoittama Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet (1977) kertoo todellisuuteen perustuvan tarinan poikakodissa ja vankilassa kasvaneesta miehestä, joka ei sopeudu armeijan sääntöihin ja kuriin. Elokuvan pääosassa nähdään Vesa-Matti Loiri.


Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa toistaiseksi.
Lue lisää Tykkimies Kauppalan viimeiset vaiheet -elokuvasta Elävän arkiston artikkelista.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaohjelmisto on kootusti katsottavissa Yle Areenan Suomi Finland 100 -kanavalla.

Lisää ohjelmasta