Hyppää pääsisältöön

Neulottu lehtikuvioinen myssy

Henkilö, joka kuvattu takaapäin, päässään neulottu myssy.
Henkilö, joka kuvattu takaapäin, päässään neulottu myssy. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta,Pipo

Olette toivoneet lisää neuleohjeita, joten saamanne pitää! Tässä on uuden lehtikuvioisen myssyn ohje.

Myssy joustaa hyvin, joten se sopii päänympärykselle, joka on 53–59 cm. Myssyn korkeus on 21 cm.

Neuletiheys: 19 silmukkaa = 10 cm

Neulottu lehtikuvioinen myssy.
Neulottu lehtikuvioinen myssy. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta,Pipo

Jos haluat myssyn, joka jää vähän pussille takaa, eli nk. beanien, niin lisää haluamasi määrä senttejä kahden lehtikuvion väliin. Suosittelen kahta nurjaa kerrosta haluttua ylimääräistä senttiä kohti, esimerkiksi kuusi ylimääräistä nurjaa kerrosta kavennuskerroksen jälkeen ja ennen sitä kerrosta, joka on merkitty mallissa kerrokseksi 38.

Ylimmässä kuvassa vihreää taustaa vasten on beanie-mallinen myssy, ja tässä yläpuolella harmaalla taustalla on myssy, joka on neulottu ilman ylimääräisiä kerroksia.

Tarvikkeet:

 • pyöröpuikko 40 cm nro 3,5
 • sukkapuikot nro 3,5
 • lanka 2 x 50 g Drops Alpaca colour 1101 (167m /50g)
 • hakaneula tai silmukkamerkki
 • apupuikko

HUOM! Myssy neulotaan koko matkan kaksinkertaisella langalla.

Tulosta kolme liitettä:
Merkkien selitykset
Mallikuvio nro 1
Mallikuvio nro 2 terälehti

Tee näin:

 1. Luo 84 s puikoille 3,5 kaksinkertaisella langalla. On helpompi luoda silmukat, jos käyttää sukkapuikkoa pyöröpuikon kanssa.
 2. Neulo joustinta 1 o 1 n 8 kerrosta. Huom! On tärkeää aloittaa oikealla silmukalla, niin että se täsmää mallikuvion kanssa.
 3. Merkitse hakaneulalla tai silmukkamerkillä, mistä kerros alkaa.
 4. Neuletyö, jossa apupuikolle nostettu silmukka.
  Lehtiruodin neulomiseen käytetään apupuikkoa ja nostetaan sillä silmukka työn eteen. Neuletyö, jossa apupuikolle nostettu silmukka. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta
 5. Neulo lehtikuvio mallikuvion 1 mukaan. Yhteensä peräkkäin 6 lehteä, jotka kasvavat joustimen oikeista silmukoista. Kuvio muodostuu 14 silmukasta, joita toistetaan peräkkäin kuusi kertaa. Merkkien selitykset löydät Merkkien selitykset -liitteestä. Ensimmäinen kuvio neulotaan kerroksilla 9–33.
 6. Kerros 34: Neulo koko kerros nurin.
 7. Kerros 35: Tee nyt 6 kavennusta neulomalla kaksi silmukkaa yhteen nurin ja 12 nurjaa silmukkaa jokaisen kavennuksen jälkeen, eli tasaisesti koko kerroksen matkalla. Nyt jäljellä on 78 silmukkaa.
 8. Kerros 36: Neulo koko kerros nurin.
 9. Kerros 37: Tee samanlainen kavennuskerros kuin kerros 35. Tällä kertaa kaksi silmukkaa nurin yhteen tasaisesti koko kerroksen aikana eli jokaisen kavennuksen väliin tulee 11 nurjaa silmukkaa. Nyt jäljellä on 72 silmukkaa.
 10. Jos haluat pidemmän myssyn, nk. beanie-mallin, joka roikkuu vähän takaa, neulo niin monta lisäkerrosta kuin haluat. Kaksi kerrosta on ylimääräinen sentti. Esimerkiksi 6 ylimääräistä kerrosta nurin. Näitä ei ole laskettu mukaan mallin kerroksiin jatkossa, joten jos haluat tehdä ne, älä laske niitä mukaan mallikerroksiin jatkossa.
 11. Kerros 38: Neulo *1 o, 11 n*. Toista tähtien * väliä kerros loppuun. Oikeista silmukoista tulee seuraavan kuvion aloituspisteitä. Ne ovat terälehtien keskikohtia.
 12. Nyt alkaa seuraava 6 terälehden kuvio. Terälehden ulkokärkiä ovat edellisen kerroksen oikeat silmukat ja mallikerros alkaa keskeltä kuviota kuvassa olevan nuolen kohdalta. Kuuden terälehdet ulkokärjet tulevat edellisen lehtikerroksen väleihin. Terälehtien sisäkärjet kohtaavat myssyn huipussa. Noudata nyt mallikuviota nro 2. Huomaa kuitenkin, että kun pääset kerroksiin 47–53, ensimmäinen terälehti poikkeaa mallista niin, että se alkaa ylimääräisellä oikealla silmukalla ennen kuin seuraat mallia. Neulo siis kerros 47 näin: 5 o, *3 n, 2 s takareunasta yhteen, 7 o*. Toista tähtien * väliä 5 kertaa. Sitten 3 n, 2 s takareunasta yhteen, 2 o. Kerroksilla 47–53 otetaan siis ensimmäiseen terälehteen 1 o, joka sitten jää pois kerroksen lopussa. Kerroksen 53 lopussa neulotaan viimeinen oikea silmukka yhteen takareunasta sen oikean silmukan kanssa, joka on ensimmäisenä vuorossa seuraavalla kerroksella.
 13. Kerroksen 57 jälkeen katkaise lanka noin 40 cm päästä ja vedä se viimeisten 12 silmukan läpi, kiristä ja päättele huolellisesti nurjalle puolelle.
Henkilö kuvattuna käsin neulottu lehtikuvioinen myssy päässään.
Henkilö kuvattuna käsin neulottu lehtikuvioinen myssy päässään. Kuva: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-ohjelma),neulonta,Pipo

Näet alakuvasta, miltä myssy näyttää, jos haluat neuloa lehteen reikiä. Silloin otat langankierron puikolle kiertämättä lankaa silmukaksi.

Neulottu lehtikuvioinen myssy.
Neulottu lehtikuvioinen myssy. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Pipo,neulonta

Käännös: Tarja Sirén
Kommentit

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa