Hyppää pääsisältöön

Neulottu lehtikuvioinen myssy

Henkilö, joka kuvattu takaapäin, päässään neulottu myssy.
Henkilö, joka kuvattu takaapäin, päässään neulottu myssy. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta,Pipo

Olette toivoneet lisää neuleohjeita, joten saamanne pitää! Tässä on uuden lehtikuvioisen myssyn ohje.

Myssy joustaa hyvin, joten se sopii päänympärykselle, joka on 53–59 cm. Myssyn korkeus on 21 cm.

Neuletiheys: 19 silmukkaa = 10 cm

Neulottu lehtikuvioinen myssy.
Neulottu lehtikuvioinen myssy. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta,Pipo

Jos haluat myssyn, joka jää vähän pussille takaa, eli nk. beanien, niin lisää haluamasi määrä senttejä kahden lehtikuvion väliin. Suosittelen kahta nurjaa kerrosta haluttua ylimääräistä senttiä kohti, esimerkiksi kuusi ylimääräistä nurjaa kerrosta kavennuskerroksen jälkeen ja ennen sitä kerrosta, joka on merkitty mallissa kerrokseksi 38.

Ylimmässä kuvassa vihreää taustaa vasten on beanie-mallinen myssy, ja tässä yläpuolella harmaalla taustalla on myssy, joka on neulottu ilman ylimääräisiä kerroksia.

Tarvikkeet:

 • pyöröpuikko 40 cm nro 3,5
 • sukkapuikot nro 3,5
 • lanka 2 x 50 g Drops Alpaca colour 1101 (167m /50g)
 • hakaneula tai silmukkamerkki
 • apupuikko

HUOM! Myssy neulotaan koko matkan kaksinkertaisella langalla.

Tulosta kolme liitettä:
Merkkien selitykset
Mallikuvio nro 1
Mallikuvio nro 2 terälehti

Tee näin:

 1. Luo 84 s puikoille 3,5 kaksinkertaisella langalla. On helpompi luoda silmukat, jos käyttää sukkapuikkoa pyöröpuikon kanssa.
 2. Neulo joustinta 1 o 1 n 8 kerrosta. Huom! On tärkeää aloittaa oikealla silmukalla, niin että se täsmää mallikuvion kanssa.
 3. Merkitse hakaneulalla tai silmukkamerkillä, mistä kerros alkaa.
 4. Neuletyö, jossa apupuikolle nostettu silmukka.
  Lehtiruodin neulomiseen käytetään apupuikkoa ja nostetaan sillä silmukka työn eteen. Neuletyö, jossa apupuikolle nostettu silmukka. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),neulonta
 5. Neulo lehtikuvio mallikuvion 1 mukaan. Yhteensä peräkkäin 6 lehteä, jotka kasvavat joustimen oikeista silmukoista. Kuvio muodostuu 14 silmukasta, joita toistetaan peräkkäin kuusi kertaa. Merkkien selitykset löydät Merkkien selitykset -liitteestä. Ensimmäinen kuvio neulotaan kerroksilla 9–33.
 6. Kerros 34: Neulo koko kerros nurin.
 7. Kerros 35: Tee nyt 6 kavennusta neulomalla kaksi silmukkaa yhteen nurin ja 12 nurjaa silmukkaa jokaisen kavennuksen jälkeen, eli tasaisesti koko kerroksen matkalla. Nyt jäljellä on 78 silmukkaa.
 8. Kerros 36: Neulo koko kerros nurin.
 9. Kerros 37: Tee samanlainen kavennuskerros kuin kerros 35. Tällä kertaa kaksi silmukkaa nurin yhteen tasaisesti koko kerroksen aikana eli jokaisen kavennuksen väliin tulee 11 nurjaa silmukkaa. Nyt jäljellä on 72 silmukkaa.
 10. Jos haluat pidemmän myssyn, nk. beanie-mallin, joka roikkuu vähän takaa, neulo niin monta lisäkerrosta kuin haluat. Kaksi kerrosta on ylimääräinen sentti. Esimerkiksi 6 ylimääräistä kerrosta nurin. Näitä ei ole laskettu mukaan mallin kerroksiin jatkossa, joten jos haluat tehdä ne, älä laske niitä mukaan mallikerroksiin jatkossa.
 11. Kerros 38: Neulo *1 o, 11 n*. Toista tähtien * väliä kerros loppuun. Oikeista silmukoista tulee seuraavan kuvion aloituspisteitä. Ne ovat terälehtien keskikohtia.
 12. Nyt alkaa seuraava 6 terälehden kuvio. Terälehden ulkokärkiä ovat edellisen kerroksen oikeat silmukat ja mallikerros alkaa keskeltä kuviota kuvassa olevan nuolen kohdalta. Kuuden terälehdet ulkokärjet tulevat edellisen lehtikerroksen väleihin. Terälehtien sisäkärjet kohtaavat myssyn huipussa. Noudata nyt mallikuviota nro 2. Huomaa kuitenkin, että kun pääset kerroksiin 47–53, ensimmäinen terälehti poikkeaa mallista niin, että se alkaa ylimääräisellä oikealla silmukalla ennen kuin seuraat mallia. Neulo siis kerros 47 näin: 5 o, *3 n, 2 s takareunasta yhteen, 7 o*. Toista tähtien * väliä 5 kertaa. Sitten 3 n, 2 s takareunasta yhteen, 2 o. Kerroksilla 47–53 otetaan siis ensimmäiseen terälehteen 1 o, joka sitten jää pois kerroksen lopussa. Kerroksen 53 lopussa neulotaan viimeinen oikea silmukka yhteen takareunasta sen oikean silmukan kanssa, joka on ensimmäisenä vuorossa seuraavalla kerroksella.
 13. Kerroksen 57 jälkeen katkaise lanka noin 40 cm päästä ja vedä se viimeisten 12 silmukan läpi, kiristä ja päättele huolellisesti nurjalle puolelle.
Henkilö kuvattuna käsin neulottu lehtikuvioinen myssy päässään.
Henkilö kuvattuna käsin neulottu lehtikuvioinen myssy päässään. Kuva: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-ohjelma),neulonta,Pipo

Näet alakuvasta, miltä myssy näyttää, jos haluat neuloa lehteen reikiä. Silloin otat langankierron puikolle kiertämättä lankaa silmukaksi.

Neulottu lehtikuvioinen myssy.
Neulottu lehtikuvioinen myssy. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),Pipo,neulonta

Käännös: Tarja Sirén
 • Tilaa muistiinpanoille kesän kukoistuksesta

  Tee oma kasviprässi kauneimmille puutarhamuistoillesi.

  Jokainen on kai prässännyt jonkin kukan suosikkikirjansa väliin. Jos haluaa ottaa talteen useampia kasveja ja lisäksi tehdä sen tyylikkäästi, on aika tehdä oma kasviprässi!

 • Maalaa raikas taulu suosikkivalokuvastasi

  Tee valokuva-albumisi helmestä huoneen keskipiste.

  Vanhan valokuvan muuttaminen moderniksi maalaukseksi on täysin mahdollista, jos noudatat näitä fiksuja ohjeita.

 • Näin ompelet käsilaukun vanhasta nahkatakista

  Vanhan nahkatakin uusi elämä.

  Vanhat nahkatakit sopivat erinomaisesti käytettäväksi uudelleen. Niitä myydään usein halvalla kirpputoreilla ja käytettyjen tavaroiden liikkeissä, ja ne on suhteellisen helppo pestä. Useimmilla tavallisilla ompelukoneilla pystyy ompelemaan nahkaa, ellei se ole kovin paksua.

Strömsö

 • Marjat ovat Pohjolan superhedelmiä

  Vitamiinit marjoista.

  Täällä pohjoisessa on paljonkin ravinnepitoisia hedelmiä – ne ovat vain hyvin pieniä ja niitä kutsutaan marjoiksi. Pohjoiset marjamme kestävät hyvin vertailun eksoottisiin hedelmiin ja niissä on usein enemmän C-vitamiinia ja antioksidantteja kuin hedelmälautastemme pitkämatkaisissa vieraissa.

 • Munien värjääminen luonnonväreillä

  Keittiöstäsi löytyvillä aineksilla värjäät turvallisesti.

  Kauniit ja turvalliset värisävyt syntyvät helposti keittiöstä löytyvistä aineksista. Jos värjätyt pääsiäismunat aikoo syödä, on hyvä, että niissä ei ole turhia kemikaaleja. Hanki siis luonnonmukaisia raaka-aineita ja kokeile tänä pääsiäisenä uusia munanvärjäystapoja!

 • Kevätasetelma ikkunalle sipuli- ja ruukkukasveista

  Värejä ja tuoksuja kesän kaipuuta helpottamaan.

  Strömsössä kootaan ekologinen kevätasetelma sipuli- ja ruukkukasveista turveruukkuihin ikkunalaudalle. Kokoa mieleisesi asetelma vaikkapa pöydänkulmalle tai parvekkeelle.

 • Rakkaat pavut

  Pavuista soveltuu moneen

  Pavut, linssit ja herneet ovat perusruoka-aineita kaikkialla maailmassa. Ne ovat monikäyttöisiä elintarvikkeita, jotka sopivat niin kasvimaitoon ja vegaaniruokiin kuin ruokaisiin kasvispihveihin ja täyteläisiin patoihinkin. Rakastan niitä. Ihan jokaista.

 • Ekologinen tuholaistorjunta

  Myrkky ei toimi yhtä hyvin kuin suojaverkko.

  Kaikenlaiset ötökät rakastavat kaalia kaikkina kesäkuukausina. Heti kevätkylvöjen jälkeen tulevat kirpat ja luteet. Sitten tulevat kaalikärpästen ja isokaalikärpästen eri sukupolvet ja lentelevät elokuuhun asti.

 • Avaimenreikäpuutarha – nerokas ajatus

  Lämpöpenkki ja komposti toimivassa paketissa

  Lämpöpenkki on erinomainen keino aikaistaa viljelykautta kylmässä pohjoisessa ilmastossamme. Jos rakennat sen niin kutsutuksi avaimenreiäksi, saat keskelle käytännöllisen kompostin, joka tuottaa viljelypenkkiin ravinteita koko kauden ajan.

 • Routa – ilmaista työvoimaa

  Paksu lumikerros suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

  Pohjoisesta ilmastostamme on hyötyä, ja on olemassa kikkoja, joilla kasvit saa kasvamaan, vaikka on kylmä. Paksu lumipeite suojaa kasveja paleltumiselta talvella.

 • Tilaa muistiinpanoille kesän kukoistuksesta

  Tee oma kasviprässi kauneimmille puutarhamuistoillesi.

  Jokainen on kai prässännyt jonkin kukan suosikkikirjansa väliin. Jos haluaa ottaa talteen useampia kasveja ja lisäksi tehdä sen tyylikkäästi, on aika tehdä oma kasviprässi!

 • Strömsö-lapaset

  Strömsön pitsihuvilan inspiroima kudontaohje.

  Lee sai inspiraation Strömsön huvilan verannan kaidelaudoista ja suunnitteli niiden pohjalta oman lapasmallin. Noudata seuraavaa ohjetta ja neulo itsellesi omat Strömsö-lapaset!

 • Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki

  Helppo ja nopea malli, jonka kokoa muutat helposti.

  Tämä takki on sekä helppo että nopea virkata. Siitä voi tehdä minkä kokoisen tahansa niin, että se sopii nukelle, vauvalle, teini-ikäiselle tai aikuiselle, jos siitä tekee oikein ison.

 • Neulottu lehtikuvioinen myssy

  Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita.

  Neulo myssy, jossa lehtikuvio kasvaa joustimesta ja päättyy myssyn keskiötä koristaviin terälehtiin. Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita ja muodostamaan sileäneuleista kuviota nurin neulotulle pohjalle.

 • Vinoneliöistä virkattu bolero

  Nyt tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö!

  Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

 • Strömsö-kokki Paul Svensson lopettaa 11 vuoden jälkeen

  Paul paljastaa, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.

  Yhdentoista vuoden jälkeen Strömsön keittiössä Paul hakee uusia haasteita. Nyt hän kertoo rakkaista muistoistaan ajastaan Suomessa. Hän paljastaa myös, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.