Hyppää pääsisältöön

Onnea, isät! Valitsimme luettavaksi isyydestä kertovia e-kirjoja

Isän ja lapsen kädet
Isän ja lapsen kädet Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen Kirjojen Suomi,isänpäivä,isyys

Sunnuntaina vietetään isänpäivää. Valitsimme Kirjojen Suomen sadan vuoden kirjalistalta luettavaksi e-kirjoja, jotka kertovat isyydestä eri aikoina.

Yrjö Kokko: Sudenhampainen kaulanauha (1951)

Sodasta palannut isä ryhtyy rakentamaan uudelleen suhdetta poikaansa. Perheen äiti on kuollut vakavaan sairauteen, ja isän ja pojan on tultava toimeen kaksin. Tutustuakseen toisiinsa he lähtevät yhdessä vaellukselle Lappiin. Vaelluksessa muodostuu odotettua pidempi ja he joutuvat selviytymään luonnon ehdoilla. Yrjö Kokko oli perehtynyt lappilaiseen kulttuuriin ja luontokuvaukset ovatkin kirjassa hienoja. Sodan traumat näkyvät Kokon tekstissä paikoin, mutta muuten isäkuva on huolehtivainen ja luonnon kanssa sopusoinnussa elävän miehen malli. Isänä hänellä on lämmin ja huolehtiva suhde poikaansa.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

Heikki Turunen: Simpauttaja (1973)

Romaanissaan Heikki Turunen kuvaa 1960-luvun suurta maaltamuuttoa. Simpauttaja on myös tarina sukupolvien väliin repeävästä kuilusta ja isän ja pojan suhteesta. Tarinassa maalaispoika Imppa haluaa pois lantahommista ja haaveilee muutosta Helsinkiin. Imppa riitele isänsä kanssa ja lähtee kotoaan, muttei mene kaupunkiin. Impan isä, Hilppa, edustaa mennyttä maailmaa, hän on perinteinen kovan työn sankari, jolle tärkeää on omillaan toimeen tuleminen.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

Olli Jalonen: Isäksi ja tyttäreksi (1990)

Olli Jalosen Isäksi ja tyttäreksi -romaanin päähenkilö Jouko-Johan haluaa huolehtia tyttärestään hinnalla millä hyvänsä. Isä sieppaa tyttären uusioperheestä, koska ei ole tyytyväinen tapaan, jolla tytön äiti ja isäpuoli kasvattavat häntä. Isä ja 12-vuotias tytär matkaavat halki 1980-luvun Euroopan ja asettuvat lopulta asumaan väkivaltaiseen Pohjois-Irlantiin. Kirja kommentoi lasten kasvatusta sekä pohtii yksinäisyyttä ja ihmisten välisten yhteyksien mahdollisuuksia. Kirjassa kysytään, voiko isä varjella lastaan maailman pahuudelta. Jouko-Johan on toisaalta huolehtiva isä, mutta toisaalta hän on ymmällään ja tukeutuu ahtaaseen miehen malliin.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

Markus Nummi: Karkkipäivä (2010)

Markus Nummen Karkkipäivä kuvaa urakeskeistä yksinhuoltajaäitiä, joka jättää pienen tyttärensä lukkojen taakse heitteille. Kirja on viiltävä ajankuva isättömyydestä ja vanhemmuuden puuttumisesta. Taustana Nummella oli Helsingin sosiaalihuollon selvityksiä lasten huostaanottojen lisääntymisestä 2000-luvulla.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

Sally Salminen: Katrina (1936)

Varoittavana isyyden kadottamiskirjana voi pitää Sally Salmisen teosta Katrina. Siinä merimies hakee Pohjanmaalta vaimokseen Katrinan ja vie hänet Ahvenanmaalle. Aviomies on kaiket ajat merillä ja perheen taloudesta huolehtiminen ja lasten kasvattaminen jäävät Katrinalle. Salminen kirjoitti aviomiehen myös saamattomaksi haihattelijaksi, jolta ei oikein mikään onnistu - ei edes oman lapsen ruumisarkun teko. Sally Salmisen Katrina on Suomessa melko tuntematon, mutta kansainvälisesti yksi menestyneimmistä suomalaisista kaunokirjoista.

Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi
Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi kirjojen suomi

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (2013)

Pauliina Rauhalan Taivaslaulu on ahtaan uskonnollisen yhteisön kuvaus, mutta myös kaunis rakkaustarina. Vilja ja Aleksi hoivaavat rakkauttaan väsymykseen saakka ja tukevat toisiaan lestadiolaisyhteisössä, jossa vaimo joutuu synnyttämään lapsen toisensa jälkeen. Lopulta äidin uupumus sysää perheen kaaokseen ja isä joutuu ottamaan vastuun.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

Tove Jansson: Muumipapan urotyöt (1950)

Muumiperheessä vanhempien roolit ovat perinteisiä: muumipappa on seikkaillut ja kirjoittaa nyt muistelmiaan, muumimamma huolehtii perheen arjesta. Tässä muumikirjassa Muumipappa valottaa menneisyyttään. Hän kertoo olleensa löytölapsi ja karanneensa orpokodista. Muumipapan tarinassa voi kuulla sotavuosien kaiut: sodan jäljiltä Suomessa oli paljon isättömiä löytölapsia. Seikkailujen jälkeen Muumipappa rakensi meren äärelle talon, jossa hän nyt on vakaa ja turvallinen perheenisä. Kun Muumipappa kertoo menneisyydestään iltasatuna, hän samalla opettaa Muumipeikkoa, Nipsua ja Nuuskamuikkusta haaveilemaan vapaudesta ja suvaitsemaan erilaisuutta.

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

Kirja on luettavissa e-kirjana myös alkuperäiskielellä ruotsiksi:

Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi
Painonappi, josta linkki e-kirjaan, napissa lukee Läs boken, lue kirja ruotsiksi kirjojen suomi

Hyviä lukuhetkiä!

Klikkaamalla lue kirja -linkkejä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC-, iOS- ja Android - päätelaitteiden selaimilla. Kirjat ovat luettavissa vuoden 2017 loppuun asti.

Mitä kirjaa sinä suosittelet isänpäivälukemiseksi? Kirjoita oma suosituksesi kommenttikenttään.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi