Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Pakolaisleireillä voittoa

Pakolaisleireistä on tullut kannattavaa liiketoimintaa.
Al-Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa. Pakolaisleireistä on tullut kannattavaa liiketoimintaa. Ulkolinja,Yle TV1,Ulkolinja: Pakolaisleireillä voittoa

TV1 torstaina 9.11.2017 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 15.11. klo 22.55
Katsottavissa Yle Areenassa

Pakolaisleireillä asuu 20 miljoonaa ihmistä. Leireistä on tullut kannattavaa liiketoimintaa muun muassa vartiointi-, elintarvike- ja biotunnisteyritykselle. Monet yritykset takovat voittoa YK:n ja kansalaisjärjestöjen varoilla.

Pakolaisleirejä pidetään ratkaisuna, kun kyseessä on sotaa ja vainoa pakenevien ihmisten kiireellinen ja tilapäinen majoittaminen. Todellisuus on kuitenkin jotain muuta. Leireille päätyneet ihmiset myös jäävät niihin, ja maailman silmissä he ovat näkymättömiä.

Leirien kasvava määrä eri puolilla maailmaa kertoo, että poikkeuksellisesta tilanteesta on tullut itse asiassa pysyvä, tuottoisa ja pitkäaikainen järjestelmä.

Ranskalaisdokumentti selvittää pakolaisleirien taustoja. Kuka leirit oikein perustaa ja millä valtuuksilla? Kuka pakolaisleireistä hyötyy ja miksi niistä on tullut pysyviä? Tehdäänkö leireillä pakolaispolitiikkaa, joka vaikuttaa muilla keinoilla hankalalta hoitaa?

Who Benefits From The Camps. Tuotanto: Companie des Phares & Balises, Ranska, 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.