Hyppää pääsisältöön

Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

Työttömien mielenosoitus.
Työttömien mielenosoitus. Kuva: Yle Suomen 1990-luvun alun lama

90-luvun lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

Valta, voima ja markkinavoima sekä Okeiko: Mammona -ohjelmat Teemalla:
Torstaina 9.11. klo 22.45, perjantaina 10.11. klo 15.00 ja maanantaina 13.11. klo 12.00

Teeman Elävä arkisto on kuukauden ajan kertonut Suomen sodanjälkeisen historian käännekohdista. Ohjelmat evakoista, jälleenrakennuksesta, 60-luvun kulutuskulttuurista ja suuresta lamasta löytyvät Teeman Elävän arkiston ohjelmapaketista Yle Areenasta.

Etsin veellä alkavaa viisikirjaimista sanaa, josta erityisesti miehet ovat kiinnostuneita

Toimittaja Timo-Erkki Heino teki tuoreeltaan vuonna 1992 tinkimättömän dokumentin Valta, voima ja markkinavoima, joka pureutui erityisesti talouskriisin syihin.

Ohjelma alkaa vuoden 1991 joulukuusta, Suomen 75-vuotisjuhlien notkuvista herkkupöydistä. Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Kalevi Sorsa kehuu erityisesti juhlavuoden leivoksen karpaloisuutta ja toivoo, että lama voitaisiin selättää juhlimalla, "kukin omalla tavallaan". Ihan niin se ei sitten mennyt.

Lama johti pahimmillaan 17 prosentin työttömyyteen, pankkijärjestelmän romahdukseen, tuhansiin konkursseihin ja henkilökohtaisiin tragedioihin.

Vaikka ohjelman ydin on tiukkaa faktaa, asioita voidaan lähestyä myös huumorin kierteellä.

Keskellä talousohjelmaa ollaankin naistentansseissa ja toimittaja kysyy keski-ikäiseltä naiselta: "Etsin veellä alkavaa viisikirjaimista sanaa, josta erityisesti miehet ovat kiinnostuneita?"

Nainen: "Olisko se valssi..?" Toimittaja: "Ei. Se on valta."

Ja kohta kuvaan tuleekin pääministeri Esko Aho sanomaan: "Antaa suunta asioille - sitä kai se valta perimmältään on".

Rahamarkkinoiden vapauttaminen, vahvan markan politiikka ja kasinotalous, ryyditettynä vielä neuvostokaupun romahduksella - ja suuntana olikin äkkiä peräseinä. Ohjelma osoittaa myös kylmäävästi, miten vähän monet päättäjät tajusivat siitä, mitä todella tapahtuu.

VALTA, VOIMA JA MARKKINAVOIMA

Tänään paljastan, miten Microsoftin Bill Gates aikoo ottaa haltuunsa koko maailman, kätyrinään Nokian toimitusjohtaja Jorma Ollila, Ollilan Jorma

Kovan faktan vastapainoksi ysäripaketin toisessa ohjelmassa mennään vahvasti viihteelle ja vuosikymmenen lopulle. Silloin Nokia ja kännykkäteollisuus olivat kiskoneet kansakunnan laman syövereistä jo uuteen nousuun.

Okeiko: Mammona vuodelta 1998 on nousukaudelle sopiva sekopäinen sketsipläjäys, joka liikkuu väljästi rahan maailmassa ja myös sopivasti navan alapuolella.

Ohjelmaan sisältyvä "tutkiva journalismi" -sketsi on itse asiassa lähes profeetallinen, ottaen huomioon Nokiaan liittyvät taloushistoriamme myöhemmät tapahtumat: "Tänään paljastan, miten Microsoftin Bill Gates aikoo ottaa haltuunsa koko maailman, kätyrinään Nokian toimitusjohtaja Jorma Ollila, Ollilan Jorma."

OKEIKO: MAMMONA

Kommentit
 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!