Hyppää pääsisältöön

Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

Työttömien mielenosoitus.
Työttömien mielenosoitus. Kuva: Yle Suomen 1990-luvun alun lama

90-luvun lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

Valta, voima ja markkinavoima sekä Okeiko: Mammona -ohjelmat Teemalla:
Torstaina 9.11. klo 22.45, perjantaina 10.11. klo 15.00 ja maanantaina 13.11. klo 12.00

Teeman Elävä arkisto on kuukauden ajan kertonut Suomen sodanjälkeisen historian käännekohdista. Ohjelmat evakoista, jälleenrakennuksesta, 60-luvun kulutuskulttuurista ja suuresta lamasta löytyvät Teeman Elävän arkiston ohjelmapaketista Yle Areenasta.

Etsin veellä alkavaa viisikirjaimista sanaa, josta erityisesti miehet ovat kiinnostuneita

Toimittaja Timo-Erkki Heino teki tuoreeltaan vuonna 1992 tinkimättömän dokumentin Valta, voima ja markkinavoima, joka pureutui erityisesti talouskriisin syihin.

Ohjelma alkaa vuoden 1991 joulukuusta, Suomen 75-vuotisjuhlien notkuvista herkkupöydistä. Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Kalevi Sorsa kehuu erityisesti juhlavuoden leivoksen karpaloisuutta ja toivoo, että lama voitaisiin selättää juhlimalla, "kukin omalla tavallaan". Ihan niin se ei sitten mennyt.

Lama johti pahimmillaan 17 prosentin työttömyyteen, pankkijärjestelmän romahdukseen, tuhansiin konkursseihin ja henkilökohtaisiin tragedioihin.

Vaikka ohjelman ydin on tiukkaa faktaa, asioita voidaan lähestyä myös huumorin kierteellä.

Keskellä talousohjelmaa ollaankin naistentansseissa ja toimittaja kysyy keski-ikäiseltä naiselta: "Etsin veellä alkavaa viisikirjaimista sanaa, josta erityisesti miehet ovat kiinnostuneita?"

Nainen: "Olisko se valssi..?" Toimittaja: "Ei. Se on valta."

Ja kohta kuvaan tuleekin pääministeri Esko Aho sanomaan: "Antaa suunta asioille - sitä kai se valta perimmältään on".

Rahamarkkinoiden vapauttaminen, vahvan markan politiikka ja kasinotalous, ryyditettynä vielä neuvostokaupun romahduksella - ja suuntana olikin äkkiä peräseinä. Ohjelma osoittaa myös kylmäävästi, miten vähän monet päättäjät tajusivat siitä, mitä todella tapahtuu.

VALTA, VOIMA JA MARKKINAVOIMA

Tänään paljastan, miten Microsoftin Bill Gates aikoo ottaa haltuunsa koko maailman, kätyrinään Nokian toimitusjohtaja Jorma Ollila, Ollilan Jorma

Kovan faktan vastapainoksi ysäripaketin toisessa ohjelmassa mennään vahvasti viihteelle ja vuosikymmenen lopulle. Silloin Nokia ja kännykkäteollisuus olivat kiskoneet kansakunnan laman syövereistä jo uuteen nousuun.

Okeiko: Mammona vuodelta 1998 on nousukaudelle sopiva sekopäinen sketsipläjäys, joka liikkuu väljästi rahan maailmassa ja myös sopivasti navan alapuolella.

Ohjelmaan sisältyvä "tutkiva journalismi" -sketsi on itse asiassa lähes profeetallinen, ottaen huomioon Nokiaan liittyvät taloushistoriamme myöhemmät tapahtumat: "Tänään paljastan, miten Microsoftin Bill Gates aikoo ottaa haltuunsa koko maailman, kätyrinään Nokian toimitusjohtaja Jorma Ollila, Ollilan Jorma."

OKEIKO: MAMMONA

Yle Teema

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Egenland Teemalla & Femillä maaliskuussa

  Egenland – uusi matkaopas Suomeen

  Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri maan – vähintään kahdella kielellä!

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!