Hyppää pääsisältöön

Erik Chisholm vaatii kompassia

Tehdäpä jonkin maantieteellisen alueen béla bartókit, omalla maalla tai vieraalla ja kaukana. Tämä ajatus on ehtinyt olla jo kauan suuntaviiva, kun on puhuttu perinnemusiikkiainesten tislaamisesta ja uuttamisesta taidemusiikin käyttöön.

BBC:n skotlantilaisen sinfoniaorkesterin levyn kansikuva (Erik Chisholmin musiikkia).
BBC:n skotlantilaisen sinfoniaorkesterin levyn kansikuva (Erik Chisholmin musiikkia). konsertto

Erik Chisholm teki Skotlannissa yhden näistä tempuista ja on siksi toistamiseen pianisti Danny Driverin ja Hyperion-levymerkin uutuusjulkaisun polttopisteessä. Aluksi Driver teki tärkeää ensilevytystyötä Chisholmin kahden pianokonserton kohdalla ja nyt tuotannon skotlantilaisempi alkupää tulvii Tanssisarjassa orkesterille ja pianolle.

Intian itsenäistymiseen ajoittuva sekä siis jo aiemmin Driverin levyttämä toinen pianokonsertto “Hindustan” sai 1950-luvun taitteessa vierelleen Chisholmin intialaishenkisen, neliosaisen viulukonserton. Puhutaan peräti säveltäjän Hindustan-kaudesta, jolloin hän ammensi vaikutteita Pohjois-Intian klassisesta musiikista.

Chisholm määritteli oman maailmansa reunat laveiksi, mikä kuvastuukin nyt BBC:n skotlantilaisen sinfoniaorkesterin uutuuslevyä täydentävän lyhyimmän orkesterisävellyksen nimessä From The True Edge of the Great World. Sen kolme osaa ovat säveltäjän sovituksia hänen pianopreludeistaan, joissa jokaisessa on Skotlannin ylämään kansanmelodioita. Maailman reunamat ovat tässä – kuten ne jo roomalaishistorioitsija Tacitukselle olivat – Skotlannin liepeillä, mutta näin ei ollut Chisholmin henkilöhistoriassa. Hänen ansioluettelossaan kun on myös Singaporen sinfoniaorkesterin perustaminen sekä mittava elämäntyö Glasgow’n lisäksi Kapkaupungin musiikkielämässä.

Leikittelipä Chisholm joko kotoisan Skotlannin tai imperiumista juuri irronneen siirtomaan perinteillä, hänestä on tavattoman vaikea saada tyylillisesti selkoa. Ekspressionisti hän on joka tapauksessa, kun nyt kerrankin sopii käyttää tuota aivan ryöstöviljeltyä musiikkitermiä.

Tansseissa on ollut paljon käyttövoimaa Erik Chisholmin nuoruudentöille. Pianosolistilla varustetussa Tanssisarjassa esimerkiksi toinen osa Piobaireachd tarkoittaa keltiksi pillimusiikkia. Chisholm osoittaakin, että hän kylpee säkkipilliperinteessä sen omine rytmikaavoineen aivan yhtä mielellään kuin intialaisissa raagoissa.

Erik Chisholm: viulukonsertto; From the True Edge of the Great World; Tanssisarja orkesterille ja pianolle. - Matthew Trusler, viulu, Danny Driver, piano ja BBC:n skotlantilainen SO/Martyn Brabbins. (Hyperion, CDA68208)

Kuuntele Uudet levyt 10.11.2017, toimittajana Tatu Tamminen.

  • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

    Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

  • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

    Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

  • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

    Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

  • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

    Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

    Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.