Hyppää pääsisältöön

Juontaja Janne Kataja: "En koe huonoa omaatuntoa siitä, että olen whatsup-isä"

Janne Kataja Puoli seiskan studiossa
Janne Kataja Puoli seiskan studiossa Kuva: Puoli seitsemän Janne Kataja

Isyys on muuttanut Janne Katajan kärsivällisemmäksi ja lempeämmäksi muita ihmisiä kohtaan. Käytännössä Kataja ehtii olla kotona vain vähän, koska työt vievät ympäri Suomea.

Kahden lapsen isä Janne Kataja näyttelee Seinäjoen kaupunginteatterissa, juontaa Napakympissä, näyttelee Ylen Korpelan kujanjuoksussa ja ensi-iltaan on tulossa Heinähattu ja Vilttitossu -elokuva.

− Viime aikoina on ollut ihan liian vähän aikaa olla kotona omien lasten kanssa. Toisaalta ahdistun, jos ei ole töitä. Mä oon whatsupp-isä.

Katajalle on sattunut tälle vuodelle ennätyksen paljon tuotantoja, jotka ovat menneet päällekkäin. Vapaapäiviä koko vuonna kertyy ainoastaan 17.

− Ei tätä jaksaisi joka vuosi. Tosin, kun tuotantoja ei ole, saatan olla monta viikkoa kotona esimerkiksi ottamassa lapsia vastaan koulusta. Sillä tavalla otan omaa huonoa omaatuntoa pois.

Ei tätä jaksaisi joka vuosi.

− Näinhän se on, että ruuhkavuosina työ-ja perhe-elämä on päällekkäin. Ongelma ei ole ainutlaatuinen.

Katajan ideologia isyydestä pohjautuu siihen, että lapsia ei voi omistaa. Hän ohjaa 7-ja 9-vuotiaita tyttäriään esimerkein ja abstraktein neuvoin.

− Se tarkoittaa sitä, etten sanele miten asiat tehdään, sillä en halua omistaa lapsia omilla asenteillani. On tärkeää, että lapsi kokee rajoja, turvaa ja vapautta.

Olin ennen kärkkäämpi, tulisempi, voimakastahtoisempi ja mielestäni aina oikeassa.

Näyttelijä-juontaja Janne Kataja ei koskaan ajatellut tulevansa isäksi. Isyys toi kuitenkin mukanaan paljon pehmeitä arvoja, jotka ovat antaneet uudenlaista ymmärrystä ihmisyydestä.

− Olin ennen kärkkäämpi, tulisempi, voimakastahtoisempi ja mielestäni aina oikeassa. Nyt ajattelen, että kaikki muutkin ihmiset ovat jonkun lapsia. Maailmankaikkeudessa tärkein tehtävä on kunnioittaa toista ihmistä ja ihmisyyttä.

Katso Janne Katajan koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän