Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kieltolaki pääkuva

Kieltolaki villitsi kulttuurieliitin 1920-luvulla: Kohu-kirjailija Eino Leino kännissä! Vaimo löytyi sammuneena koirankopista!

Eino Leinon villit iltamat Kieltolain aikana
Kirjailija Eino Leinon villit iltamat Kieltolain aikana Eino Leinon villit iltamat Kieltolain aikana Kuva: Olli Aittoniemi/Yle Kieltolaki,Eino Leino

Onnelan täysihoitolassa Tuusulassa on vietetty jälleen villiä iltaa hoitolan asukkaiden keskuudessa. Juhlamestarina toimi jälleen kerran tunnettu kirjailija Eino Leino.

Lehden haastattelemien silminnäkijöiden mukaan kirjailija Leino kutsui Onnelaan paikallisen suojeluskunnan päällystökoulun. Tarjottava juotava saatiin Hyrylän varuskunta-alueen eläinlääkäriltä, joka kirjoitti kymmenen litran pirtureseptin Leinon sioille.

Leino itse tosin olisi tyytynyt viiden litran annokseen: tietojemme mukaan eläinlääkäri oli itse aloitteellinen reseptin määrän korottamisessa. "Viidestä litrasta ei tulisi kuin paha mieli", eläinlääkäri puolustautui toimittajamme otettua tähän yhteyttä.

Kirjailija onnistuu täten jälleen kerran hämmentämään suurta yleisöä ristiriitaisella käytöksellään. Vain kaksi viikkoa sitten hän julkaisi kieltolakia puolustavan kirjoituksen lehdessään. Toisaalta lehtemme tietojen mukaan kirjailija pidätettiin jo muutama vuosi sitten kesäkuussa, aivan juhannuksen alla juopumuksesta. Häneltä löydettiin tuolloin myös pullollinen konjakkia.

Eino Leinolla on paitsi sujuva kynä, myös maine juhlien sieluna. Tuusulan Onnelasta kiirii jatkuvasti tarinoita taiteilijoiden järjestämistä juhlista.

Vaimo yöpyi koirankopissa

Lehtemme saamien tietojen mukaan Leino oli lähettänyt hevoskuskinsa pirtureseptin hakuun juhlien järjestämiseksi. Saatu pirtu tarjoiltiin vieraille boolin muodossa. Lähteemme raportin mukaan vieraat käyttäytyivät aluksi sangen arvokkaasti.

Kyllä ne olivat kuin sikoja, itse asiassa vielä pahempiakin!

Pikkutuntien koittaessa juhlijoiden arvokkuus alkoi kuitenkin karista. "Kyllä ne olivat kuin sikoja, itse asiassa vielä pahempiakin!", keittäjä kommentoi juhlijoita, jotka toinen toisensa jälkeen antoivat yön aikana ylen. Lopulta juhlat äityivät rähinäksi. Silminnäkijämme mukaan kirjailija Leino esti rähinöitsijöitä käymästä päällensä vetämällä tuolin eteensä.

Aamulla Onnelan pihalta, koirankopista pilkottivat pitkät sääret. Hoitolan työntekijän mentyä herättelemään häntä säärten omistajaksi osoittautui naishenkilö. "Hän heräsi vasta kun herättelin häntä. Minulla tuli kyllä surku sitä ihmistä, kun hän vallan säikähti häntä siinä herätellessäni. Kysyinkin, eikö hotellissa olisi ollut huoneita, mutta nainen kertoi kirjailija Leinon vieneen hänen sinne väkisin", työntekijä kertoo.

Lähteidemme mukaan nainen oli Eino Leinon vaimo.

Suuri boheemi

Vain 47-vuotiaana kuollut Eino Leino oli aikalaistensa silmissä suuri boheemi.

Äärimmäisen tuottelias Leino viihtyi myös ravintoloissa. Elämänsä loppuvaiheessa epäsäännöllinen elämä vaihtuvine majapaikkoineen ja juomisineen veivät Leinon toistuvasti sairaalahoitoon.

Viimeiset vuotensa hän vietti muun muassa Tuusulan Onnelassa, missä ylläkerrottu episodikin tapahtui. Kerrotaan, että loppuvuosinaan Leinon elämä mahtui vanerilaatikkoon.

Leino suhtautui kieltolakiin ristiriitaisesti. Hän julkaisi kirjoituksia niin lain puolesta kuin sitä vastaan.

Lähteet: Helsingin poliisilaitoksen kanslian I arkisto. Hb:2 Ilmoitukset rikkomuksista kieltolakia vastaan; Hotelli- ja ravintolamuseon ravintolaperinteen keruukilpailun muistelmat 1981.

Kommentit