Hyppää pääsisältöön

Paratiisin paperit osa2

Sadat suomalaiset ovat perustaneet yhtiöitä tai sijoittaneet varoja veroparatiiseissa toimiviin yhtiöihin. Usein syynä on verosuunnittelu, mutta joskus taustalla on verokiertoa, rahanpesua tai rikoksia.

Veroparatiiseiksi mielletään useimmiten kaukaiset palmusaaret Karibianmerellä, mutta myös Euroopassa, jopa Euroopan unionin jäsenmaissa voi piilottaa omistuksiaan ja rahojen liikkeitä. Tällaisia maita ovat muun muassa Luxemburg, Hollanti ja Malta.

Paratiisin papereista kertovan ohjelman toisessa osassa käydään Maltalla, jonka kaupparekisterissä on 350 suomalaisen nimet. Ohjelmassa kerrotaan kaksi tarinaa, joihin tietovuoto on antanut lisävalaistusta.

Veroparatiisiyritysten käyttö ei ole laitonta, jos niiden omistajat ilmoittavat niistä saatavat tulot ja maksavat niistä asianmukaiset verot.

Hämäräperäisten yritysten ja raharikkaiden toiminta veroparatiisien kautta on pikku hiljaa tullut vaikeammaksi jättimäisten tietovuotojen johdosta. Tällainen vuoto oli muun muassa vuoden 2016 Panaman paperit, joiden sisältämät paljastukset ovat johtaneet monien huippupoliitikkojen eroihin ja satojen henkilöiden pidätyksiin eri puolilla maailmaa.

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 14.11.2017 MK

  • Venäläinen sähköisku: käsikirjoitus

    Lue ohjelman käsikirjoitus tästä.

    MOT: Okei. Mikä on keskipiste? Jouni Sipiläinen, rakentamisjohtaja, Fennovoima: Tuolla kun näet tuon kiven. Siitä parikymmentä metriä vasemmalle. Siinä on reaktorin keskipiste. Fennovoima tilasi vuonna 2013 ydinvoimalan Venäjän valtion Rosatomilta.

  • Kommentti: Miksi Supo puhuu mutta Fortum vaikenee?

    Supo joutuu puolustamaan demokratiaa

    Mikä televisio-ohjelman aihe voi olla sellainen, josta pidättyväisyydestään tunnettu Suojelupoliisi voi puhua, mutta energiayhtiö Fortum ei? Miksi MOT:n pitää käydä Tšekissä asti kyselemässä Suomelle turvallisuuspoliittisesti todella tärkeästä aiheesta? Vastaus on molempiin se sama: koska puhumme Fennovoiman ydinvoimahankkesta Pyhäjoella, sen turvallisuuspoliittisesta näkökulmasta.