Hyppää pääsisältöön

Pohjoisen soittajat armottomalla Etelämantereella

Kärjistetysti sanottuna Ralph Vaughan Williams kävi hakemassa Englannin romantiikan pois Saksan musiikillisista helmoista, sen 1900-luvun alun jämähtäneestä asemapaikasta. Britti pääsi luomaan kerran myös elokuvamusiikin tarinaan, jossa takaisin ei tuotu mitään.

Bergenin filharmonisen orkesterin levy (Ralph Vaughan Williamsin musiikkia).
Bergenin filharmonisen orkesterin levy (Ralph Vaughan Williamsin musiikkia). Etelämanner

Robert Falcon Scott eli elokuvan “Scott - Etelänavan valloittaja” taustalla oleva tutkimusmatkailija hävisi aikoinaan Antarktis-kilvan norjalaiselle retkikunnalle eikä koskaan palannut. Elokuvaprojekti Scott innosti säveltäjäänsä vielä laatimaan vajaa 80-vuotiaana kokonaisen Sinfonia Antartican, ja paljon muutakin Vaughan Williams sävelsi verrattain vanhana.

Uudella levyjulkaisulla tuulen ja toisaalta jäänviileän etenemisvauhdin suunta onkin taas Norjasta. Bergenin filharmoninen orkesteri on taatusti kädet lämpöisinä, kun se paisuttaa äärimmilleen Antarticaa eli sinfoniaa nro 7. Kapellimestari Sir Andrew Davis saa orkesterin murskaamaan suuria jäälauttoja ja toisessa ääripäässä tekemään jopa pienen lumienkelinkin keskelle pakokauhua herättäviä tuiskuja. Näet Vaughan Williamsilla on ollut mielessä myös alleviivatut kontrastit ja ajatus tehdä soivasta draamasta monimuotoisempi kuin mitä se oikeastaan syvemmin kuunneltuna lopulta onkaan.

Aivan sananmukainen vanhuudentyö Neljä viimeistä laulua nousee varsin reippaasti uutuuslevyn tulkinnoissa tuota sinfoniaa makoisammaksi. Anthony Payne orkestroi alun perin pianosäesteiset laulut neljä vuotta sitten BBC Promsia varten. Vaikka sävellys on albumilla keston kannalta vain välipalana, sen arvo kohoaa huimasti baritoni Roderick Williamsin hienostuneen kaarenmuodostuksen ja -kannattelun takia.

Pianokonsertto taas tanssahtelee englantilaisen maaseudun kumpumaaston sykkeellä muttei tee teoslajissaan erityistä vaikutusta. Temaattinen rakentelu on toisaalta paljon merkittävämpää kuin omalla tavallaan kylmäksi jättävässä Antartica-sinfoniassa. Vaughan Williams sävelsi 1920-luvulla tästä konsertostaan solistille niin vaikean, että hän laati siitä apuvoimineen vakiintuneemman version kahdelle pianistille.

Ralph Vaughan Williams: Sinfonia nro 7 (Sinfonia Antartica); Neljä viimeistä laulua; Pianokonsertto C-duuri. - Mari Eriksmoen, sopraano, Roderick Williams, baritoni, Hélène Mercier, piano, Louis Lortie, piano, Edvard Grieg -kuoro ja Bergenin FO/Sir Andrew Davis. (Chandos, CHSA 5186)

Kuuntele Uudet levyt 10.11.2017, toimittajana Tatu Tamminen.

 • Musiikkiteknologian opiskelija Kaj Mäki-Ullakko: "Tein ensimmäisiä midi-sävellyksiä isäni MikroMikko-tietokoneella."

  Tutustu Sibelius-Akatemian opiskelijaan.

  Kokkolan Estarditaiteen koulu saa pisteet Kaj Mäki-Ullakolta: "Rehtori Alf Mylläri otti minut siviilipalvelukseen ja teorianopettaja Tommi Peltola sai minut kiinnostumaan musiikin teoriasta toden teolla!" Kaj tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalossa 22.11.2017. Kuka? Olen Kaj Mäki-Ullakko, syntynyt Vantaalla 21.12.1987. Aloitin kitaransoiton isäni kitarall

 • EBU:n musiikkivaihto 50 vuotta - ei pelkkää Euroviisua

  Ei pelkkää Euroviisua

  EBU:n eli Euroopan yleisradioliiton musiikkivaihto täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan maanantaina 27. marraskuuta suoralla konsertilla Lontoosta. Mitä tämä musiikkivaihto tarkalleen tarkoittaa? EBU-yhteistyö on paljon muutakin kuin Euroviisuja. Marraskuun 27.

 • "Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken"

  Näppärit jatkavat pelimanniperintöä ja kehittävät sitä.

  Kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä on syntynyt kansanmusiikin keskelle. Hänelle lapsuus oli jatkuvaa musiikin vaikutteiden imemistä. Yksi vahvoista muistoista on pelimannilava. Lapsuuden häistä hän muistaakin nimenomaan pelimannilavan ja sen, miten hän istui kuuntelemassa, kun pelimannit soittivat. - Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken, se oli semmonen juttu, ettei muilla ollut väliä, hän toteaa.

 • Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

  Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

  Kokenut konkari, säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.