Hyppää pääsisältöön

Rakkaus on poikkeustila – Lukija on monitulkintainen elokuva syyllisyydestä ja ymmärtämisestä

Michael (David Kross) lukee kirjaa Hannalle (Kate Winslet) elokuvassa Lukija
Michael (David Kross) ja Hanna (Kate Winslet) Michael (David Kross) lukee kirjaa Hannalle (Kate Winslet) elokuvassa Lukija Kuva: The Weinstein Company Lukija,teeman elokuvat

Kate Winslet ja Ralph Fiennes sodanjälkeiseen Saksaan sijoittuvassa draamassa, jossa lakiopiskelija kohtaa entisen rakastettunsa oikeudenkäynnissä sotarikoksista syytettynä.
Teema sunnuntaina 10.12. klo 12.00. Areenassa 14 päivää

Kate Winslet palkittiin parhaan naispääosan Oscarilla vuonna 2008 valmistuneesta elokuvasta Lukija. Elokuva perustuu saksalaisen Bernhard Schlinkin samannimiseen romaaniin, joka ilmestyi vuonna 1995 (suomeksi 1998) ja oli Saksassa suurmenestys.

Lukija on vertauskuvallinen tarina menneisyydestä; sen toinen päähenkilö on nainen, jolla ei ole omaa menneisyyttä, vain Saksan menneisyys, nimenomaan natsiajan hirvittävien rikosten historia. Hanna Schmitzillä (Kate Winslet) ei ole kotipaikkaa eikä sukua (alkuperäisessä romaanissa Hanna on kotoisin Romanian saksalaisseudulta), ja hän vaihtaa kaupunkia aina, kun hänen mahdollisuutensa elää täysin anonyymiä elämää tuntuu olevan uhattuna.

Toinen päähenkilö, Michael Berg, kasvaa elokuvan aikana nuoresta pojasta (David Kross) keski-ikäiseksi mieheksi (Ralph Fiennes). Michaelin nuorena poikana kokema merkillinen suhde Hanna Schmitzin kanssa on hänen koko elämäänsä määrittävä tapahtuma, jonka luonteesta on vaikea ottaa täysin selvää: onko se ensirakkaus, onko se traumaattinen hyväksikäytön kokemus, vai onko se vain pohjimmiltaan sattumanvarainen kahden ihmisen kohtaaminen, josta kokija itse tekee oman kohtalonsa?

Tarina käsittelee Holokaustia ja kysymystä saksalaisten syyllisyydestä romantiikan tyylilajissa. Valinta on uskalias, sillä on lähellä, että katsoja alkaa tuntea myötätuntoa Hanna Schmitzin hahmoa kohtaan ja pelästyy omaa reaktiotaan. Onko hänen kaltaisensa rikollisen inhimillistäminen ja ymmärtäminen yksilönä edes luvallista? Mutta Hanna Schmitz on juuri yksilö, yksi lukemattomista saksalaisista, jotka joutuivat sodan jälkeen elämään menneisyyden kanssa kukin tavallaan. Kuten Bruno Ganzin näyttelemä professori sanoo, Auschwitzissa oli tuhansia työntekijöitä ja vain muutama on koskaan tuomittu rikoksesta.

Rakkaus on poikkeustila. Se tunkeutuu nuoren Michaelin elämään esittämättä asianmukaisia papereita, ja kun totuus toisen osapuolen rikoksista paljastuu, Michael joutuu huomaamaan, että menneisyys, jonka piti kuulua edeltävälle sukupolvelle, onkin tullut osaksi hänen elämäänsä ja hänen sisintään. Michael ei voi valita tunteitaan, niin kuin hän ei voi valita sitä, mihin on syntynyt ja mitä saa perinnöksi. Sodan jälkeen tullut sukupolvi ei vielä pystykään vapautumaan ristiriidasta. Se on kenties heidän jälkeensä tulevien tehtävä.

 • Lukija (The Reader), Saksa/USA 2009. O: Stephen Daldry. N: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Egenland Teemalla & Femillä maaliskuussa

  Egenland – uusi matkaopas Suomeen

  Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri maan – vähintään kahdella kielellä!

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!