Hyppää pääsisältöön

Rakkaus on poikkeustila – Lukija on monitulkintainen elokuva syyllisyydestä ja ymmärtämisestä

Michael (David Kross) lukee kirjaa Hannalle (Kate Winslet) elokuvassa Lukija
Michael (David Kross) ja Hanna (Kate Winslet) Michael (David Kross) lukee kirjaa Hannalle (Kate Winslet) elokuvassa Lukija Kuva: The Weinstein Company Lukija,teeman elokuvat

Kate Winslet ja Ralph Fiennes sodanjälkeiseen Saksaan sijoittuvassa draamassa, jossa lakiopiskelija kohtaa entisen rakastettunsa oikeudenkäynnissä sotarikoksista syytettynä.
Teema sunnuntaina 10.12. klo 12.00. Areenassa 14 päivää

Kate Winslet palkittiin parhaan naispääosan Oscarilla vuonna 2008 valmistuneesta elokuvasta Lukija. Elokuva perustuu saksalaisen Bernhard Schlinkin samannimiseen romaaniin, joka ilmestyi vuonna 1995 (suomeksi 1998) ja oli Saksassa suurmenestys.

Lukija on vertauskuvallinen tarina menneisyydestä; sen toinen päähenkilö on nainen, jolla ei ole omaa menneisyyttä, vain Saksan menneisyys, nimenomaan natsiajan hirvittävien rikosten historia. Hanna Schmitzillä (Kate Winslet) ei ole kotipaikkaa eikä sukua (alkuperäisessä romaanissa Hanna on kotoisin Romanian saksalaisseudulta), ja hän vaihtaa kaupunkia aina, kun hänen mahdollisuutensa elää täysin anonyymiä elämää tuntuu olevan uhattuna.

Toinen päähenkilö, Michael Berg, kasvaa elokuvan aikana nuoresta pojasta (David Kross) keski-ikäiseksi mieheksi (Ralph Fiennes). Michaelin nuorena poikana kokema merkillinen suhde Hanna Schmitzin kanssa on hänen koko elämäänsä määrittävä tapahtuma, jonka luonteesta on vaikea ottaa täysin selvää: onko se ensirakkaus, onko se traumaattinen hyväksikäytön kokemus, vai onko se vain pohjimmiltaan sattumanvarainen kahden ihmisen kohtaaminen, josta kokija itse tekee oman kohtalonsa?

Tarina käsittelee Holokaustia ja kysymystä saksalaisten syyllisyydestä romantiikan tyylilajissa. Valinta on uskalias, sillä on lähellä, että katsoja alkaa tuntea myötätuntoa Hanna Schmitzin hahmoa kohtaan ja pelästyy omaa reaktiotaan. Onko hänen kaltaisensa rikollisen inhimillistäminen ja ymmärtäminen yksilönä edes luvallista? Mutta Hanna Schmitz on juuri yksilö, yksi lukemattomista saksalaisista, jotka joutuivat sodan jälkeen elämään menneisyyden kanssa kukin tavallaan. Kuten Bruno Ganzin näyttelemä professori sanoo, Auschwitzissa oli tuhansia työntekijöitä ja vain muutama on koskaan tuomittu rikoksesta.

Rakkaus on poikkeustila. Se tunkeutuu nuoren Michaelin elämään esittämättä asianmukaisia papereita, ja kun totuus toisen osapuolen rikoksista paljastuu, Michael joutuu huomaamaan, että menneisyys, jonka piti kuulua edeltävälle sukupolvelle, onkin tullut osaksi hänen elämäänsä ja hänen sisintään. Michael ei voi valita tunteitaan, niin kuin hän ei voi valita sitä, mihin on syntynyt ja mitä saa perinnöksi. Sodan jälkeen tullut sukupolvi ei vielä pystykään vapautumaan ristiriidasta. Se on kenties heidän jälkeensä tulevien tehtävä.

  • Lukija (The Reader), Saksa/USA 2009. O: Stephen Daldry. N: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa