Hyppää pääsisältöön

Rakkaus on poikkeustila – Lukija on monitulkintainen elokuva syyllisyydestä ja ymmärtämisestä

Michael (David Kross) lukee kirjaa Hannalle (Kate Winslet) elokuvassa Lukija
Michael (David Kross) ja Hanna (Kate Winslet) Michael (David Kross) lukee kirjaa Hannalle (Kate Winslet) elokuvassa Lukija Kuva: The Weinstein Company Lukija,teeman elokuvat

Kate Winslet ja Ralph Fiennes sodanjälkeiseen Saksaan sijoittuvassa draamassa, jossa lakiopiskelija kohtaa entisen rakastettunsa oikeudenkäynnissä sotarikoksista syytettynä.
Teema sunnuntaina 10.12. klo 12.00. Areenassa 14 päivää

Kate Winslet palkittiin parhaan naispääosan Oscarilla vuonna 2008 valmistuneesta elokuvasta Lukija. Elokuva perustuu saksalaisen Bernhard Schlinkin samannimiseen romaaniin, joka ilmestyi vuonna 1995 (suomeksi 1998) ja oli Saksassa suurmenestys.

Lukija on vertauskuvallinen tarina menneisyydestä; sen toinen päähenkilö on nainen, jolla ei ole omaa menneisyyttä, vain Saksan menneisyys, nimenomaan natsiajan hirvittävien rikosten historia. Hanna Schmitzillä (Kate Winslet) ei ole kotipaikkaa eikä sukua (alkuperäisessä romaanissa Hanna on kotoisin Romanian saksalaisseudulta), ja hän vaihtaa kaupunkia aina, kun hänen mahdollisuutensa elää täysin anonyymiä elämää tuntuu olevan uhattuna.

Toinen päähenkilö, Michael Berg, kasvaa elokuvan aikana nuoresta pojasta (David Kross) keski-ikäiseksi mieheksi (Ralph Fiennes). Michaelin nuorena poikana kokema merkillinen suhde Hanna Schmitzin kanssa on hänen koko elämäänsä määrittävä tapahtuma, jonka luonteesta on vaikea ottaa täysin selvää: onko se ensirakkaus, onko se traumaattinen hyväksikäytön kokemus, vai onko se vain pohjimmiltaan sattumanvarainen kahden ihmisen kohtaaminen, josta kokija itse tekee oman kohtalonsa?

Tarina käsittelee Holokaustia ja kysymystä saksalaisten syyllisyydestä romantiikan tyylilajissa. Valinta on uskalias, sillä on lähellä, että katsoja alkaa tuntea myötätuntoa Hanna Schmitzin hahmoa kohtaan ja pelästyy omaa reaktiotaan. Onko hänen kaltaisensa rikollisen inhimillistäminen ja ymmärtäminen yksilönä edes luvallista? Mutta Hanna Schmitz on juuri yksilö, yksi lukemattomista saksalaisista, jotka joutuivat sodan jälkeen elämään menneisyyden kanssa kukin tavallaan. Kuten Bruno Ganzin näyttelemä professori sanoo, Auschwitzissa oli tuhansia työntekijöitä ja vain muutama on koskaan tuomittu rikoksesta.

Rakkaus on poikkeustila. Se tunkeutuu nuoren Michaelin elämään esittämättä asianmukaisia papereita, ja kun totuus toisen osapuolen rikoksista paljastuu, Michael joutuu huomaamaan, että menneisyys, jonka piti kuulua edeltävälle sukupolvelle, onkin tullut osaksi hänen elämäänsä ja hänen sisintään. Michael ei voi valita tunteitaan, niin kuin hän ei voi valita sitä, mihin on syntynyt ja mitä saa perinnöksi. Sodan jälkeen tullut sukupolvi ei vielä pystykään vapautumaan ristiriidasta. Se on kenties heidän jälkeensä tulevien tehtävä.

 • Lukija (The Reader), Saksa/USA 2009. O: Stephen Daldry. N: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!