Hyppää pääsisältöön

Soittimia, jotka elävät nyt orkesterin herran elämää

Joskus on vaarassa unohtua, että säveltäjäpotrettilevyt voivat olla kiinteälle esittäjistölleen aivan samanlaista mannaa kuin mitä ovat kaikista suurimman kansifontin saavalle nimelle, säveltäjälle. Jyväskylä Sinfonia nauttii nykyään nuoren taiteellisen johtajansa Ville Matvejeffin visioista ja uusimmalla levyllään ennen kaikkea Olli Virtaperkon mukaansatempaavuudesta.

Jyväskylä Sinfonian levyn kansikuva (Olli Virtaperkon musiikkia).
Jyväskylä Sinfonian levyn kansikuva (Olli Virtaperkon musiikkia). Olli Virtaperko

Virtaperkon sävellystyylin moniaineksisuus on saanut jyväskyläläiset innostumaan. Ja miksipä ei saisi vielä enemmän, kun kolme konserttoa sisältävän levyn ehdoton teema on sen tavallisuudesta poikkeavat solisti-instrumentit. Teosto-palkintoehdokkuudenkin tuonut sellokonsertto “Romer’s Gap” on Apocalyptica-mies Perttu Kivilaaksolle räätälöity ryhdikäs taidonnäyte, jossa on levyn palkitsevin draamallinen kaari. Populaarielementeista vapaampi "Multikolor" antaa äänen baritonisaksofonisti Joonatan Rautiolalle ja herkistää samalla syväkuuntelemaan pelkkien akustisten soitinten yhteispeliä.

Levyn lopussa sähköt sanan varsinaisessa merkityksessä sytyttävä "Ambrosian Delights" on konserttokolmikosta vanhin, sekin vasta neljän vuoden takaa. Teos hyppii eri epookkien välillä, mutta tulevaisuutta se ei suinkaan viitoita, vaikka näennäisesti näin olisi helppo luulla wau-efektin herättävän instrumenttivalinnan takia.

Solisti Jonte Knifin käsissä hänen oma rakas lapsensa knifonium on töykeä show’n varastaja eli tässä mielessä perinteisessä dramaturgia-asemassa suhteessa orkesteriin. Fuusiojazz-lopetukselle todennäköisesti hörähtävät kaikki suurten ikäluokkien huurupartaiset LP-levyintiaanit, ja ehkäpä se riittää. Virtaperko on kai ollut maksimaalisista syntetisaattoritehoista häpeilemättömän haltioissaan, puhumattakaan uutterasta musiikinhistorian eri kerrostumien selailusta.

“Romer’s Gap. Three concertos.” Olli Virtaperko: “Romer’s Gap”, konsertto vahvistetulle sellolle ja sinfoniettalle; “Multikolor”, konsertto baritonisaksofonille ja pienelle kamariorkesterille; “Ambrosian delights”, konsertto knifoniumille ja kamariorkesterille. - Perttu Kivilaakso, sello, Joonatan Rautiola, baritonisaksofoni, Jonte Knif, knifonium ja Jyväskylä Sinfonia/Ville Matvejeff. (Ondine, ODE 1305-2)

Kuuntele Uudet levyt 10.11.2017, toimittajana Tatu Tamminen.