Hyppää pääsisältöön

Soittimia, jotka elävät nyt orkesterin herran elämää

Joskus on vaarassa unohtua, että säveltäjäpotrettilevyt voivat olla kiinteälle esittäjistölleen aivan samanlaista mannaa kuin mitä ovat kaikista suurimman kansifontin saavalle nimelle, säveltäjälle. Jyväskylä Sinfonia nauttii nykyään nuoren taiteellisen johtajansa Ville Matvejeffin visioista ja uusimmalla levyllään ennen kaikkea Olli Virtaperkon mukaansatempaavuudesta.

Jyväskylä Sinfonian levyn kansikuva (Olli Virtaperkon musiikkia).
Jyväskylä Sinfonian levyn kansikuva (Olli Virtaperkon musiikkia). Olli Virtaperko

Virtaperkon sävellystyylin moniaineksisuus on saanut jyväskyläläiset innostumaan. Ja miksipä ei saisi vielä enemmän, kun kolme konserttoa sisältävän levyn ehdoton teema on sen tavallisuudesta poikkeavat solisti-instrumentit. Teosto-palkintoehdokkuudenkin tuonut sellokonsertto “Romer’s Gap” on Apocalyptica-mies Perttu Kivilaaksolle räätälöity ryhdikäs taidonnäyte, jossa on levyn palkitsevin draamallinen kaari. Populaarielementeista vapaampi "Multikolor" antaa äänen baritonisaksofonisti Joonatan Rautiolalle ja herkistää samalla syväkuuntelemaan pelkkien akustisten soitinten yhteispeliä.

Levyn lopussa sähköt sanan varsinaisessa merkityksessä sytyttävä "Ambrosian Delights" on konserttokolmikosta vanhin, sekin vasta neljän vuoden takaa. Teos hyppii eri epookkien välillä, mutta tulevaisuutta se ei suinkaan viitoita, vaikka näennäisesti näin olisi helppo luulla wau-efektin herättävän instrumenttivalinnan takia.

Solisti Jonte Knifin käsissä hänen oma rakas lapsensa knifonium on töykeä show’n varastaja eli tässä mielessä perinteisessä dramaturgia-asemassa suhteessa orkesteriin. Fuusiojazz-lopetukselle todennäköisesti hörähtävät kaikki suurten ikäluokkien huurupartaiset LP-levyintiaanit, ja ehkäpä se riittää. Virtaperko on kai ollut maksimaalisista syntetisaattoritehoista häpeilemättömän haltioissaan, puhumattakaan uutterasta musiikinhistorian eri kerrostumien selailusta.

“Romer’s Gap. Three concertos.” Olli Virtaperko: “Romer’s Gap”, konsertto vahvistetulle sellolle ja sinfoniettalle; “Multikolor”, konsertto baritonisaksofonille ja pienelle kamariorkesterille; “Ambrosian delights”, konsertto knifoniumille ja kamariorkesterille. - Perttu Kivilaakso, sello, Joonatan Rautiola, baritonisaksofoni, Jonte Knif, knifonium ja Jyväskylä Sinfonia/Ville Matvejeff. (Ondine, ODE 1305-2)

Kuuntele Uudet levyt 10.11.2017, toimittajana Tatu Tamminen.

 • Musiikkiteknologian opiskelija Kaj Mäki-Ullakko: "Tein ensimmäisiä midi-sävellyksiä isäni MikroMikko-tietokoneella."

  Tutustu Sibelius-Akatemian opiskelijaan.

  Kokkolan Estarditaiteen koulu saa pisteet Kaj Mäki-Ullakolta: "Rehtori Alf Mylläri otti minut siviilipalvelukseen ja teorianopettaja Tommi Peltola sai minut kiinnostumaan musiikin teoriasta toden teolla!" Kaj tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalossa 22.11.2017. Kuka? Olen Kaj Mäki-Ullakko, syntynyt Vantaalla 21.12.1987. Aloitin kitaransoiton isäni kitarall

 • EBU:n musiikkivaihto 50 vuotta - ei pelkkää Euroviisua

  Ei pelkkää Euroviisua

  EBU:n eli Euroopan yleisradioliiton musiikkivaihto täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan maanantaina 27. marraskuuta suoralla konsertilla Lontoosta. Mitä tämä musiikkivaihto tarkalleen tarkoittaa? EBU-yhteistyö on paljon muutakin kuin Euroviisuja. Marraskuun 27.

 • "Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken"

  Näppärit jatkavat pelimanniperintöä ja kehittävät sitä.

  Kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä on syntynyt kansanmusiikin keskelle. Hänelle lapsuus oli jatkuvaa musiikin vaikutteiden imemistä. Yksi vahvoista muistoista on pelimannilava. Lapsuuden häistä hän muistaakin nimenomaan pelimannilavan ja sen, miten hän istui kuuntelemassa, kun pelimannit soittivat. - Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken, se oli semmonen juttu, ettei muilla ollut väliä, hän toteaa.

 • Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

  Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

  Kokenut konkari, säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.