Hyppää pääsisältöön

Yle palkittiin tasa-arvon edistämisestä urheilusisällöissään

Fotbollsspelare och boll.
Fotbollsspelare och boll. Kuva: Yle/ Hanna Othman FC Loviisa,Pallokerho-35,naisten jalkapallo,jalkapallo

Yle Urheilun ja Yle Sportenin toimet tasa-arvon edistämiseksi urheilusisällöissä on palkittu 100 tasa-arvotekoa -hankkeen erityismaininnalla. Palkinnon jakoi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniatoimikunnan puolesta 10.11.2017 presidentti Tarja Halonen.

Yle toteuttaa urheiluun liittyviä tasa-arvotekoja laajasti. Yle Urheilu ja Yle Sporten alkavat seurata tasa-arvon toteutumista verkkosivustoillaan reaaliaikaisesti ja sitoutuvat vahvistamaan uutisointia naisten urheilusta. Keväällä 2018 alkava kotimaisen palloilun Mestaruusputki-konsepti nostaa naisten otteluiden tv-näkyvyyden samalle tasolle kuin miesten sarjoissa. Uutena avauksena Yle on päättänyt erityisesti nuorille suunnatuista sisällöistä, joissa nostetaan esiin naisten urheilusuorituksia.

“Naisissa ja tytöissä on koko urheiluliikkeen suurin kasvun mahdollisuus. Urheilu liikuttaa valtavaa määrää naisia ja tyttöjä Suomessa. Edelläkävijänä me otamme naisten huippu-urheilun vakavasti ja haluamme olla naisten urheilussa ykkösmedia nyt ja tulevaisuudessa", sanoo Yle Urheilun toimituspäällikkö Joose Palonen.

Yle toteutti keväällä 2017 selvityksen sukupuolten tasa-arvon toteutumisesta urheilusisällöissään ja selvitti yleisön mielikuvaa yhtiön urheilutarjonnasta. Valtaosa suomalaisista piti tarjontaa tasa-arvonäkökulmasta hyvänä, mutta sisällön määrällinen tarkastelu osoitti selkeitä parannuksen paikkoja. Yksilölajeissa kuten yleisurheilussa ja maastohiihdossa tasa-arvo toteutuu jo nyt kiitettävästi, mutta palloilulajien näkyvyydessä on ollut suuria eroja sukupuolten välillä.

“Olemme verranneet tilannetta muihin maihin, ja palloilulajeissa erot ovat suuria kaikkialla. Käytännön toimia tasa-arvon edistämiseksi on aloitettu yhdessä ruotsalaisten ja norjalaisten kollegoiden kanssa, ja ensimmäiset esimerkit yhteistyöstä saadaan jo tänä talvena”, Palonen lupaa.

100 tasa-arvotekoa on Naisjärjestöjen keskusliiton ja Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan hanke, jolla on kymmeniä kumppaniorganisaatioita. Hankkeessa tehdään uusia ja konkreettisia tekoja tasa-arvon edistämiseksi ja nostetaan erityisesti naisten näkyvyyttä itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmassa.

100 tasa-arvotekoa: Yle julkisti kolme uutta tasa-arvoa edistävää kokonaisuutta

Lisätiedot:
Joose Palonen, toimituspäällikkö, Yle Urheilu, joose.palonen@yle.fi, p. 040 701 8111