Hyppää pääsisältöön

Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

Mikki Kauste, Tuuli Saksala ja Pekka Laine seisomassa Radio Suomen tunnuksen edessä, kasvoilla 'nenäpäivänenät'.
Mikki Kauste, Tuuli Saksala ja Pekka Laine seisomassa Radio Suomen tunnuksen edessä, kasvoilla 'nenäpäivänenät'. Kuva: Yle/Tarja Närhi Musiikkikeidas - Tuuli Saksala,Pekka Tapani Laine,Levylautakunta,Mikki Kauste

Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine.

Tulokset ja kommentteja

1. The Staves feat. yMusic: Trouble on my mind 25 pistettä

(The Staves)

Mikki: Kaunis ja melodinen kappale. Jousisovitus oli tehty pienillä elementeillä ja äänitetty luomuntuntuisesti, kuin kamariorkesteri olisi ollut mun kamarissa. Melodia rikottiin välillä nerokkaasti kolmisointuharmoiniolla. 9 p
Tuuli: Liikutuin aidosti tästä. Tuollaiset lauluharmoniat on vaan niin ihania. Välillä ei yhtään tiennyt, minne laulu oli menossa ja se oli ihanaa ja yllättävää. Laulussa oli myös tuollainen minimaalinen kantrivire. Pidin! 9 p
Pekka: Tässä tapahtui mun korvalleni vähän liikaa. Jousisovitus ja laulu oli taitavaa, mutta vähän jopa liian 'koreaa' minun makuuni. Oli kuin konvehtirasia, jossa liikaa hienoja makuja. 7 p

2. Sam Smith: Midnight train 24 pistettä

(Sam Smith - James Napier - Malay)

Mikki: Olipa kovasti kaikuja 60-luvulla. Tämän hetken iso artisti, jännä että tehdään noin klassisilla tyylikonsteilla kappale hänelle. Näin kovan luokan tulkitsija voi vetää vaikka kuinka banaaleja tekstejä, kun laulaa vaan noin hyvin. 8 p
Tuuli: Biisi alkoi jännän yksinkertaisesti sillä bassorummulla ja sitten hiljaa hiipi jouset ja muut kehiin. Teksti oli minulle jotenkin köpönen, ihan samalla tavalla tää tarina kerrottu monia kertoja. Soundimaailmassa jännää 60-lukulaista retroilua. Taitava laulaja sai näyttää osaamistaan. 7 p
Pekka: Osuu mulla heikkoon kohtaan. Mulle sopii tällainen teksti, koska siinä ei ollut sanomaa. Pidän pateettisesta, infantiilista biisistä, jossa uikutellaan sen fiiliksen kautta menemään. Klassiseen pop-biisiin oli otettu moderni buustaus rajulla bassorummun korostuksella. 9 p

3. Miljoonasade: Ruusunnuppu 23 pistettä

(Tomi Aholainen - Heikki Salo)

Mikki: Tekstissä arki ja ylevyys sekoittui hienosti, lähdettiin liikkeelle pienistä arjen asioista ja kertosäe viuhahti suuriin sfääreihin. Osaaha tämä mies kyllä lauluja kirjoittaa. Sovitus ei tyypillistä Mijoonasadetta, tuotannollisesti hieno ja uudenlainen. C-osa tuli vähän liian myöhään, olin kerennyt jo vähän väsyä, mutta sitten loppu nousi todella hyväksi. 8 p
Tuuli: Pidin todella paljon tuosta tekstistä. Tämän haluaisin kuunnella heti uudestaan. Olin hämmentynyt tuosta C-osasta, siinä oli todella paljon eri kulttuureiden vaikutteita. 7 p
Pekka: Nyt heti kuuli, että on oikea bändi ja on laulajansa teksti. Tämä kappale ei tyhjene heti, siellä oli tarinassa hienoja mittakaavan vaihdoksia. Tekijällä on virtuoosimaista osaamista kirjoittamisessa. Hienosti rakennettu sovitus ja hyvä rokkikappale. 8 p

4. George: Nightswimming 20 pistettä

(Juuso Kemi - Saku Mansikkamäki)

Mikki: Kuin Tehosekoitin elektro-twistillä. Vaivatonta ja luontevaa tekstin käyttöä, teiniromantiikkaa. Tuo humppapoljento, jota en alussa edes huomannut, alkoi kappaleen edetessä käydä vähän rasittavaksi. Tämä oli piristävä, laulaja ihan tosissaan asiansa kanssa. 8 p
Tuuli: Tästä tuli kevyt olo. Vilpitöntä. Tuohon elektroniseen kerrontaan olisin kaivannut jotain lisäväriä. 6 p
Pekka: Jotenkin luonnosmainen lopputulos. ei herättänyt suuria tunteita. Tässä on kuitenkin joku kepeys ja luontevuus, kappale vaan toimii ilman sen suurempaa väkerrystä. 6 p

5. Samuli Edelmann: Reunalla 16 pistettä

(Iiro Paakkari - Arttu Istala - Jarkko Ehnqvist - Tiina Vainikainen)

Mikki: Alkusointu lupasi hienoa kappaletta. Samulin ääni on aivan ihana, tulkitsee asioita syvästi ja vaivattomasti. Tässä oli kaihoa ja etnoa, tällainen musiikki on nyt pinnalla, kiitos varmaan Tuure Kilpeläisen. Oliko väärä sävellaji, kun Samulin ääni ei päässyt loistamaan. Teksti aavistuksen verran liian hengellinen minulle, ei enkeleitä, kiitos. 5 p
Tuuli: Alussa mietin, onko Edelmann vai Wiskari - hämmästyttävän samanlaiset äänet muuten! Soundi jotenkin tunkkainen, johtuiko se sävellajista vai mistä. Yleensä Samulin ääni tuo niin paljon lohtua. 6 p
Pekka: Periaatteessa tykkään tällaisesta tyylilajista, latinohumpasta. Oli vilpitön fiilis, laulaja ei kuitenkaan omalla asteikollaan parhaimmillaan. Nämä sanat oli sanomaltaan kovin voimakkaat, en itse tykkää, jos laulussa annetaan liian suoraan elämänohjeita ja toistetaan aforistisia lauseita.

6. Alice Aloof: Käki 13 pistettä

(Alice Aloof)

Mikki: Yritin päästä tästä mytologiasta perille, käki siellä oli, kuolemanlintu. Tuntui, että jammailtiin biisin ympärillä, meni soitteluksi. En löytänyt tästä mitään tarttumapintaa. 3 p
Tuuli: Kyllä tätä jossain kesäjuhlilla sujuvasti kuuntelisi ja tanssisi vaikka lasten kanssa. Väillä se sähkökitara toi uutta sävyä ja herätteli, toi kivaa kulmaa tähän perinteiseen folkkiin. 6 p
Pekka: Tällaista moodia todella rakastan, appalakkien ja kelttien perinteestä ammentava musiikki on tosi hienoa ja siellä syvää ja synkkää kuvastoa, kuten tämä 'kuoleman lintu'. Tässä valitettavasti syvä asia laimeni vain ihan kivaksi. 4 p

 • Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

  Tommi Läntinen arvosteli uutuuskappaleet Levylautakunnassa

  Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää. Tulos ja kommentteja 1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä (Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi) Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme.

 • Myös se, mitä siinä ei ole… Avaruusromua 19.11.2017

  Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole.

  ”Musiikissa on tärkeää myös se, mitä siinä ei ole”. Näin sanoi edesmennyt elektronimuusikko Mika Vainio. Hän sanoi musiikkinsa muodostuvan siten, että mukaan otetaan vain tarvittavat äänet ja kaikki muu jätetään pois. ”Musiikki, oleminen ja soittaminen ovat etsimistä, johon sisältyy toivo uuden löytämisestä”, sanoo rumpali ja säveltäjä Teppo Mäkynen. Näillä ajatuksilla Avaruusromussa lähdetään liikkeelle. Matkan aloittaa Mika Vainiolle omistettu tuore sävellys. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Miljoonasade ja Sam Smith kuuntelussa Levylautakunnassa

  Mikki Kauste arvioi uutuuslevyjä

  Viikon leyuutuuksista löytyy pop-musiikin perusasioita - tunteellisia tarinoita, ajattomia soundeja ja lauluharmonioita. Soppaan heitetään myös etnisiä rytmejä ja kamarimusiikkia. Oman arvioinsa näistä antoivat Mikki Kauste Egotripistä sekä musiikkitoimittajat Tuuli Saksala ja Pekka Laine. Tulokset ja kommentteja 1. The Staves feat.

 • Ovatko koneet jo älykkäitä? Avaruusromua 12.11.2017

  Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus?

  ”Viimeaikaisista uutisista voisi päätellä, että tekoäly olisi jo vauhdilla valtaamassa maailmaa”, kirjoittaa tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikonen kirjassaan Tietoisuus, tekoäly ja robotit. Vievätkö robotit ja tekoäly ihmisten työt? Onko digitalisaatiossa ja tekoälyssä tulevaisuus? Milloin koneesta tulee viisaampi kuin ihminen? Pian kaikki on kytketty kaikkeen. Tekoäly kehittyy ympärillämme nopeammin kuin ymmärrämme. Mitä on tapahtumassa? Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua