Hyppää pääsisältöön

Radikaaleja ratkaisuja ja ennakkoluulotonta elokuvataidetta - suomalaiset leikkasivat pölyt pois arkistofilmeistä!

Millaista huumoria syntyy, kun suomalaiset saavat leikata vanhoista arkistofilmeistä uusia elokuvia? Sellaista, joka yllyttää Kasper Strömmanin ehdottamaan Linnanmäen vuoristoradan purkamista. Oi maamme! -tv-sarjassa visuaalisen alan ammattilaiset katsovat Minna Joenniemen kanssa raikkaan ennakkoluulottomasti tehtyjä lyhytelokuvia, uusia tulkintoja Suomesta ennen ja nyt. Sarjan ensiesitykset tiistaisin Yle Teemalla klo 20.

Lähtökohtana on vapaus ja vallan vaihto. Oi maamme! on pilottihanke. Yle on avannut arkistojaan ja antanut 50- ja 60-luvun filmejä materiaaliksi, josta kuka tahansa on voinut leikata oman lyhytelokuvansa. Nyt on tullut aika nauttia luovuuden tursusta, joka on päässyt valloilleen.

Uudessa Yle Teeman 6-osaisessa sarjassa Minna Joenniemi katsoo bloggaaja Kasper Strömmanin, näyttelijä Krista Kososen, elokuvaohjaaja Juho Kuosmasen, kuvataiteilija Anssi Kasitonnin, toimittaja Mirja Pyykön ja räppäri Pyhimyksen kanssa Oi maamme! -elokuvia. Kansalaisten radikaalit ratkaisut, rohkeus rikkoa elokuvakuvakerronan sääntöjä hämmentävät hyvällä tavalla kokeneita ammattilaisia.

Tv-ohjelmasarjassa tavataan myös mediataiteilijoita, jotka ovat inspiroituneet tekemään Oi maamme! -materiaaleista omat teoksensa. Kuvataiteilija Mika Taanilan Oi maamme! -videot ovat kiertäneet festivaaleilla ja näyttelyissä ulkomaillakin.

Ensimmäisen tv-jakson nimi on Voi vitsi, sillä huumorista on hyvä aloittaa. Sitä on paljon Oi maamme! -videoissa eri muodoissa. Minna Joenniemen leffaseuraksi tulee graafikko Kasper Strömman, joka tunnetaan satiirisesta Kasper Diem -blogista.

Kasper Strömmanin katselunautinnon aloittaa video nimeltä #InstaQueens. Se on hyvä esimerkki ennakkoluulottomuudesta, jolla suomalaiset ovat käyttäneet arkistofilmejä tarinansa kertomiseen.

Journalismia opiskeleva Jasmina Kauta katsoi Oi maamme! -nettisivulta valikoiman muotiteemaisia filmejä 50-luvulta. Hän valitsi niistä materiaaliksi katsauksen, jossa kerrotaan Helsingin kauppakorkeakoulun tiloissa toimineesta mannekiinikoulusta. Kauta leikkasi siitä some-aikaan sopivan tarinan Insta-koulun snäppäävistä kuningattarista, jotka opiskelevat muun muassa täydellisen selfien ottamista.

Vanhempi sukupolvi tunnistaa #Instaqueenin alkuperäisistä filmeistä aikansa julkkiksen, Lippe Suomalaisen, mutta Jasmina Kauta antaa entisajan kaunottarelle ihan uuden roolin tarinassaan selfie-kaunottarista.

Oi maamme! onkin mahdollisuus nähdä, miten eri ikäiset ihmiset suhtautuvat vanhoihin materiaaleihin. Oi maamme! -videoiden tekijöiden ikähaarukka on 11-80 vuotta. Tässä ensimmäisessä jaksossa nähdään heistä nuorimpien, eli kolmen 11-vuotiaiden, Sanna Laakson, Valtteri Forssin ja Jani Lamminmäen animaatio Pelottava pää. He ovat piirtäneet Linnanmäkeä vuonna 1951 kuvaavan filmin päälle dramaattisen käänteen, jota ei kannata paljastaa etukäteen. Mutta sen nähtyään Kasper Strömman ehdottaa vuoristoradan purkamista.

Oi maamme! -elokuvia ovat tehneet niin harrastajat kuin ammattilaiset. Tampereella leikkausta opettavan Jaakko Salmijärven elokuvassa Etelän kotkotukset huumori syntyy saamelaisen pojan epäilevän katseen toistosta.

Jokaisessa Oi maamme! -sarjan osassa kuullaan myös videoiden tekijöitä. Voi vitsi -jaksossa Minna Joenniemi tapaa Tehonrakentajat. Kahdeksan taiteilijan ryhmä on erikoistunut tehokkuuden treenaamiseen. He avaavat ajattelua, josta syntyi satiiriset Suomalaisen työn voitto ja Kulutusjuhla. Nämä videoteokset ovat olleet esillä Oi maamme! -näyttelyissä, joita on järjestetty Kiasmassa ja Kajaanin ja Kuopion taidemuseossa. Jyväskylän taidemuseon Oi maamme! -näyttely on auki joulukuun 3. päivään asti.

Taidemuseoiden näkökulmasta Oi maamme! -näyttelyt ovat olleet uusi avaus. Ne ovat ensimmäisiä videotaidenäyttelyitä, joissa on ammattitaiteilijoiden ja eri asteisten harrastajien teoksia nähty esillä rinnakkain. Ja kaikki teokset on tehty samasta alkuperäismateriaalista, jossa Suomi on nuorempi, toiveikkaampi ja viattomampi. Lue lisää Oi maamme -elokuvien alkuperäismateriaaleista täältä.

Muut Oi maamme!: Voi vitsi -jaksossa nähdyt videot voit katsella kokonaan tästä. Voit arvuutella, mikä niistä on Kasper Strömmanin suosikki, joka näytetään tv-ohjelman lopuksi.

Oi maamme! -videoita voi katsoa Yle Areenasta sekä yle.fi/oimaamme sivuilta, jossa on kerran kuussa maaliskuusta alkaen julkaistu paketillinen elokuvia videontekijöiden materiaaliksi.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!