Hyppää pääsisältöön

Radikaaleja ratkaisuja ja ennakkoluulotonta elokuvataidetta - suomalaiset leikkasivat pölyt pois arkistofilmeistä!

Millaista huumoria syntyy, kun suomalaiset saavat leikata vanhoista arkistofilmeistä uusia elokuvia? Sellaista, joka yllyttää Kasper Strömmanin ehdottamaan Linnanmäen vuoristoradan purkamista. Oi maamme! -tv-sarjassa visuaalisen alan ammattilaiset katsovat Minna Joenniemen kanssa raikkaan ennakkoluulottomasti tehtyjä lyhytelokuvia, uusia tulkintoja Suomesta ennen ja nyt. Sarjan ensiesitykset tiistaisin Yle Teemalla klo 20.

Lähtökohtana on vapaus ja vallan vaihto. Oi maamme! on pilottihanke. Yle on avannut arkistojaan ja antanut 50- ja 60-luvun filmejä materiaaliksi, josta kuka tahansa on voinut leikata oman lyhytelokuvansa. Nyt on tullut aika nauttia luovuuden tursusta, joka on päässyt valloilleen.

Uudessa Yle Teeman 6-osaisessa sarjassa Minna Joenniemi katsoo bloggaaja Kasper Strömmanin, näyttelijä Krista Kososen, elokuvaohjaaja Juho Kuosmasen, kuvataiteilija Anssi Kasitonnin, toimittaja Mirja Pyykön ja räppäri Pyhimyksen kanssa Oi maamme! -elokuvia. Kansalaisten radikaalit ratkaisut, rohkeus rikkoa elokuvakuvakerronan sääntöjä hämmentävät hyvällä tavalla kokeneita ammattilaisia.

Tv-ohjelmasarjassa tavataan myös mediataiteilijoita, jotka ovat inspiroituneet tekemään Oi maamme! -materiaaleista omat teoksensa. Kuvataiteilija Mika Taanilan Oi maamme! -videot ovat kiertäneet festivaaleilla ja näyttelyissä ulkomaillakin.

Ensimmäisen tv-jakson nimi on Voi vitsi, sillä huumorista on hyvä aloittaa. Sitä on paljon Oi maamme! -videoissa eri muodoissa. Minna Joenniemen leffaseuraksi tulee graafikko Kasper Strömman, joka tunnetaan satiirisesta Kasper Diem -blogista.

Kasper Strömmanin katselunautinnon aloittaa video nimeltä #InstaQueens. Se on hyvä esimerkki ennakkoluulottomuudesta, jolla suomalaiset ovat käyttäneet arkistofilmejä tarinansa kertomiseen.

Journalismia opiskeleva Jasmina Kauta katsoi Oi maamme! -nettisivulta valikoiman muotiteemaisia filmejä 50-luvulta. Hän valitsi niistä materiaaliksi katsauksen, jossa kerrotaan Helsingin kauppakorkeakoulun tiloissa toimineesta mannekiinikoulusta. Kauta leikkasi siitä some-aikaan sopivan tarinan Insta-koulun snäppäävistä kuningattarista, jotka opiskelevat muun muassa täydellisen selfien ottamista.

Vanhempi sukupolvi tunnistaa #Instaqueenin alkuperäisistä filmeistä aikansa julkkiksen, Lippe Suomalaisen, mutta Jasmina Kauta antaa entisajan kaunottarelle ihan uuden roolin tarinassaan selfie-kaunottarista.

Oi maamme! onkin mahdollisuus nähdä, miten eri ikäiset ihmiset suhtautuvat vanhoihin materiaaleihin. Oi maamme! -videoiden tekijöiden ikähaarukka on 11-80 vuotta. Tässä ensimmäisessä jaksossa nähdään heistä nuorimpien, eli kolmen 11-vuotiaiden, Sanna Laakson, Valtteri Forssin ja Jani Lamminmäen animaatio Pelottava pää. He ovat piirtäneet Linnanmäkeä vuonna 1951 kuvaavan filmin päälle dramaattisen käänteen, jota ei kannata paljastaa etukäteen. Mutta sen nähtyään Kasper Strömman ehdottaa vuoristoradan purkamista.

Oi maamme! -elokuvia ovat tehneet niin harrastajat kuin ammattilaiset. Tampereella leikkausta opettavan Jaakko Salmijärven elokuvassa Etelän kotkotukset huumori syntyy saamelaisen pojan epäilevän katseen toistosta.

Jokaisessa Oi maamme! -sarjan osassa kuullaan myös videoiden tekijöitä. Voi vitsi -jaksossa Minna Joenniemi tapaa Tehonrakentajat. Kahdeksan taiteilijan ryhmä on erikoistunut tehokkuuden treenaamiseen ja tuottavuusajattelulle nauramiseen. He avaavat ajattelua, josta syntyi satiiriset Suomalaisen työn voitto ja Kulutusjuhla. Nämä videoteokset ovat olleet esillä Oi maamme! -näyttelyissä, joita on järjestetty Kiasmassa ja Kajaanin ja Kuopion taidemuseossa. Jyväskylän taidemuseon Oi maamme! -näyttely on auki joulukuun 3. päivään asti.

Taidemuseoiden näkökulmasta Oi maamme! -näyttelyt ovat olleet uusi avaus. Ne ovat ensimmäisiä videotaidenäyttelyitä, joissa on ammattitaiteilijoiden ja eri asteisten harrastajien teoksia nähty esillä rinnakkain. Ja kaikki teokset on tehty samasta alkuperäismateriaalista, jossa Suomi on nuorempi, toiveikkaampi ja viattomampi. Lue lisää Oi maamme -elokuvien alkuperäismateriaaleista täältä.

Muut Oi maamme!: Voi vitsi -jaksossa nähdyt videot voit katsella kokonaan tästä alta. Voit arvuutella, mikä niistä on Kasper Strömmanin suosikki, joka näytetään tv-ohjelman lopuksi.

Oi maamme! -videoita voi katsoa Yle Areenasta sekä yle.fi/oimaamme sivuilta, jossa on kerran kuussa maaliskuusta alkaen julkaistu paketillinen elokuvia videontekijöiden materiaaliksi.

Kommentit
 • Pelso muistetaan verisestä vankilapaosta – kirja ja karja auttavat vankeja eteenpäin

  Suomen viimeisessä korpivankilassa on hyvä kirjasto.

  85 kilometriä Oulusta ja 95 kilometriä Kajaanista. Vaalan kunnassa Kainuussa sijaitsee Suomen viimeisen korpivankilan mainetta kantava Pelson vankila. Lyhytdokumentti Kirja ja karja, vankila uskoo sivistykseen kuuluu Yle Areenan Kirjastotarinoita -sarjaan. Pelson vankilassa uskotaan vankeusajan sivistykseen.

 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Artikkelin opusta löytyy koottuna monta sataa kirjastotarinaa. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!