Hyppää pääsisältöön

Radikaaleja ratkaisuja ja ennakkoluulotonta elokuvataidetta - suomalaiset leikkasivat pölyt pois arkistofilmeistä!

Millaista huumoria syntyy, kun suomalaiset saavat leikata vanhoista arkistofilmeistä uusia elokuvia? Sellaista, joka yllyttää Kasper Strömmanin ehdottamaan Linnanmäen vuoristoradan purkamista. Oi maamme! -tv-sarjassa visuaalisen alan ammattilaiset katsovat Minna Joenniemen kanssa raikkaan ennakkoluulottomasti tehtyjä lyhytelokuvia, uusia tulkintoja Suomesta ennen ja nyt. Sarjan ensiesitykset tiistaisin Yle Teemalla klo 20.

Lähtökohtana on vapaus ja vallan vaihto. Oi maamme! on pilottihanke. Yle on avannut arkistojaan ja antanut 50- ja 60-luvun filmejä materiaaliksi, josta kuka tahansa on voinut leikata oman lyhytelokuvansa. Nyt on tullut aika nauttia luovuuden tursusta, joka on päässyt valloilleen.

Uudessa Yle Teeman 6-osaisessa sarjassa Minna Joenniemi katsoo bloggaaja Kasper Strömmanin, näyttelijä Krista Kososen, elokuvaohjaaja Juho Kuosmasen, kuvataiteilija Anssi Kasitonnin, toimittaja Mirja Pyykön ja räppäri Pyhimyksen kanssa Oi maamme! -elokuvia. Kansalaisten radikaalit ratkaisut, rohkeus rikkoa elokuvakuvakerronan sääntöjä hämmentävät hyvällä tavalla kokeneita ammattilaisia.

Tv-ohjelmasarjassa tavataan myös mediataiteilijoita, jotka ovat inspiroituneet tekemään Oi maamme! -materiaaleista omat teoksensa. Kuvataiteilija Mika Taanilan Oi maamme! -videot ovat kiertäneet festivaaleilla ja näyttelyissä ulkomaillakin.

Ensimmäisen tv-jakson nimi on Voi vitsi, sillä huumorista on hyvä aloittaa. Sitä on paljon Oi maamme! -videoissa eri muodoissa. Minna Joenniemen leffaseuraksi tulee graafikko Kasper Strömman, joka tunnetaan satiirisesta Kasper Diem -blogista.

Kasper Strömmanin katselunautinnon aloittaa video nimeltä #InstaQueens. Se on hyvä esimerkki ennakkoluulottomuudesta, jolla suomalaiset ovat käyttäneet arkistofilmejä tarinansa kertomiseen.

Journalismia opiskeleva Jasmina Kauta katsoi Oi maamme! -nettisivulta valikoiman muotiteemaisia filmejä 50-luvulta. Hän valitsi niistä materiaaliksi katsauksen, jossa kerrotaan Helsingin kauppakorkeakoulun tiloissa toimineesta mannekiinikoulusta. Kauta leikkasi siitä some-aikaan sopivan tarinan Insta-koulun snäppäävistä kuningattarista, jotka opiskelevat muun muassa täydellisen selfien ottamista.

Vanhempi sukupolvi tunnistaa #Instaqueenin alkuperäisistä filmeistä aikansa julkkiksen, Lippe Suomalaisen, mutta Jasmina Kauta antaa entisajan kaunottarelle ihan uuden roolin tarinassaan selfie-kaunottarista.

Oi maamme! onkin mahdollisuus nähdä, miten eri ikäiset ihmiset suhtautuvat vanhoihin materiaaleihin. Oi maamme! -videoiden tekijöiden ikähaarukka on 11-80 vuotta. Tässä ensimmäisessä jaksossa nähdään heistä nuorimpien, eli kolmen 11-vuotiaiden, Sanna Laakson, Valtteri Forssin ja Jani Lamminmäen animaatio Pelottava pää. He ovat piirtäneet Linnanmäkeä vuonna 1951 kuvaavan filmin päälle dramaattisen käänteen, jota ei kannata paljastaa etukäteen. Mutta sen nähtyään Kasper Strömman ehdottaa vuoristoradan purkamista.

Oi maamme! -elokuvia ovat tehneet niin harrastajat kuin ammattilaiset. Tampereella leikkausta opettavan Jaakko Salmijärven elokuvassa Etelän kotkotukset huumori syntyy saamelaisen pojan epäilevän katseen toistosta.

Jokaisessa Oi maamme! -sarjan osassa kuullaan myös videoiden tekijöitä. Voi vitsi -jaksossa Minna Joenniemi tapaa Tehonrakentajat. Kahdeksan taiteilijan ryhmä on erikoistunut tehokkuuden treenaamiseen ja tuottavuusajattelulle nauramiseen. He avaavat ajattelua, josta syntyi satiiriset Suomalaisen työn voitto ja Kulutusjuhla. Nämä videoteokset ovat olleet esillä Oi maamme! -näyttelyissä, joita on järjestetty Kiasmassa ja Kajaanin ja Kuopion taidemuseossa. Jyväskylän taidemuseon Oi maamme! -näyttely on auki joulukuun 3. päivään asti.

Taidemuseoiden näkökulmasta Oi maamme! -näyttelyt ovat olleet uusi avaus. Ne ovat ensimmäisiä videotaidenäyttelyitä, joissa on ammattitaiteilijoiden ja eri asteisten harrastajien teoksia nähty esillä rinnakkain. Ja kaikki teokset on tehty samasta alkuperäismateriaalista, jossa Suomi on nuorempi, toiveikkaampi ja viattomampi. Lue lisää Oi maamme -elokuvien alkuperäismateriaaleista täältä.

Muut Oi maamme!: Voi vitsi -jaksossa nähdyt videot voit katsella kokonaan tästä alta. Voit arvuutella, mikä niistä on Kasper Strömmanin suosikki, joka näytetään tv-ohjelman lopuksi.

Oi maamme! -videoita voi katsoa Yle Areenasta sekä yle.fi/oimaamme sivuilta, jossa on kerran kuussa maaliskuusta alkaen julkaistu paketillinen elokuvia videontekijöiden materiaaliksi.

Yle Teema

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Egenland Teemalla & Femillä maaliskuussa

  Egenland – uusi matkaopas Suomeen

  Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri maan – vähintään kahdella kielellä!

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!