Hyppää pääsisältöön

Radikaaleja ratkaisuja ja ennakkoluulotonta elokuvataidetta - suomalaiset leikkasivat pölyt pois arkistofilmeistä!

Millaista huumoria syntyy, kun suomalaiset saavat leikata vanhoista arkistofilmeistä uusia elokuvia? Sellaista, joka yllyttää Kasper Strömmanin ehdottamaan Linnanmäen vuoristoradan purkamista. Oi maamme! -tv-sarjassa visuaalisen alan ammattilaiset katsovat Minna Joenniemen kanssa raikkaan ennakkoluulottomasti tehtyjä lyhytelokuvia, uusia tulkintoja Suomesta ennen ja nyt. Sarjan ensiesitykset tiistaisin Yle Teemalla klo 20.

Lähtökohtana on vapaus ja vallan vaihto. Oi maamme! on pilottihanke. Yle on avannut arkistojaan ja antanut 50- ja 60-luvun filmejä materiaaliksi, josta kuka tahansa on voinut leikata oman lyhytelokuvansa. Nyt on tullut aika nauttia luovuuden tursusta, joka on päässyt valloilleen.

Uudessa Yle Teeman 6-osaisessa sarjassa Minna Joenniemi katsoo bloggaaja Kasper Strömmanin, näyttelijä Krista Kososen, elokuvaohjaaja Juho Kuosmasen, kuvataiteilija Anssi Kasitonnin, toimittaja Mirja Pyykön ja räppäri Pyhimyksen kanssa Oi maamme! -elokuvia. Kansalaisten radikaalit ratkaisut, rohkeus rikkoa elokuvakuvakerronan sääntöjä hämmentävät hyvällä tavalla kokeneita ammattilaisia.

Tv-ohjelmasarjassa tavataan myös mediataiteilijoita, jotka ovat inspiroituneet tekemään Oi maamme! -materiaaleista omat teoksensa. Kuvataiteilija Mika Taanilan Oi maamme! -videot ovat kiertäneet festivaaleilla ja näyttelyissä ulkomaillakin.

Ensimmäisen tv-jakson nimi on Voi vitsi, sillä huumorista on hyvä aloittaa. Sitä on paljon Oi maamme! -videoissa eri muodoissa. Minna Joenniemen leffaseuraksi tulee graafikko Kasper Strömman, joka tunnetaan satiirisesta Kasper Diem -blogista.

Kasper Strömmanin katselunautinnon aloittaa video nimeltä #InstaQueens. Se on hyvä esimerkki ennakkoluulottomuudesta, jolla suomalaiset ovat käyttäneet arkistofilmejä tarinansa kertomiseen.

Journalismia opiskeleva Jasmina Kauta katsoi Oi maamme! -nettisivulta valikoiman muotiteemaisia filmejä 50-luvulta. Hän valitsi niistä materiaaliksi katsauksen, jossa kerrotaan Helsingin kauppakorkeakoulun tiloissa toimineesta mannekiinikoulusta. Kauta leikkasi siitä some-aikaan sopivan tarinan Insta-koulun snäppäävistä kuningattarista, jotka opiskelevat muun muassa täydellisen selfien ottamista.

Vanhempi sukupolvi tunnistaa #Instaqueenin alkuperäisistä filmeistä aikansa julkkiksen, Lippe Suomalaisen, mutta Jasmina Kauta antaa entisajan kaunottarelle ihan uuden roolin tarinassaan selfie-kaunottarista.

Oi maamme! onkin mahdollisuus nähdä, miten eri ikäiset ihmiset suhtautuvat vanhoihin materiaaleihin. Oi maamme! -videoiden tekijöiden ikähaarukka on 11-80 vuotta. Tässä ensimmäisessä jaksossa nähdään heistä nuorimpien, eli kolmen 11-vuotiaiden, Sanna Laakson, Valtteri Forssin ja Jani Lamminmäen animaatio Pelottava pää. He ovat piirtäneet Linnanmäkeä vuonna 1951 kuvaavan filmin päälle dramaattisen käänteen, jota ei kannata paljastaa etukäteen. Mutta sen nähtyään Kasper Strömman ehdottaa vuoristoradan purkamista.

Oi maamme! -elokuvia ovat tehneet niin harrastajat kuin ammattilaiset. Tampereella leikkausta opettavan Jaakko Salmijärven elokuvassa Etelän kotkotukset huumori syntyy saamelaisen pojan epäilevän katseen toistosta.

Jokaisessa Oi maamme! -sarjan osassa kuullaan myös videoiden tekijöitä. Voi vitsi -jaksossa Minna Joenniemi tapaa Tehonrakentajat. Kahdeksan taiteilijan ryhmä on erikoistunut tehokkuuden treenaamiseen ja tuottavuusajattelulle nauramiseen. He avaavat ajattelua, josta syntyi satiiriset Suomalaisen työn voitto ja Kulutusjuhla. Nämä videoteokset ovat olleet esillä Oi maamme! -näyttelyissä, joita on järjestetty Kiasmassa ja Kajaanin ja Kuopion taidemuseossa. Jyväskylän taidemuseon Oi maamme! -näyttely on auki joulukuun 3. päivään asti.

Taidemuseoiden näkökulmasta Oi maamme! -näyttelyt ovat olleet uusi avaus. Ne ovat ensimmäisiä videotaidenäyttelyitä, joissa on ammattitaiteilijoiden ja eri asteisten harrastajien teoksia nähty esillä rinnakkain. Ja kaikki teokset on tehty samasta alkuperäismateriaalista, jossa Suomi on nuorempi, toiveikkaampi ja viattomampi. Lue lisää Oi maamme -elokuvien alkuperäismateriaaleista täältä.

Muut Oi maamme!: Voi vitsi -jaksossa nähdyt videot voit katsella kokonaan tästä alta. Voit arvuutella, mikä niistä on Kasper Strömmanin suosikki, joka näytetään tv-ohjelman lopuksi.

Oi maamme! -videoita voi katsoa Yle Areenasta sekä yle.fi/oimaamme sivuilta, jossa on kerran kuussa maaliskuusta alkaen julkaistu paketillinen elokuvia videontekijöiden materiaaliksi.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa