Hyppää pääsisältöön

"Leikatkaa jalka pois, jos on pakko" – onnettomuus teki Matti Suur-Hamarista maailmanmestarin

– Kuulin, kun ensimmäiset auttajat juoksivat paikalle ja huusivat, että älä liiku, nyt on rysähtänyt pahasti, muistelee Matti Suur-Hamari hänen elämänsä mullistanutta onnettomuutta.

Matti oli kolaroinut moottoripyörällään auton kanssa risteysalueella. Paikalle rynnänneet auttajat pitivät Matin selällään ja neuvoivat, että alas ei kannata katsoa. Vasen jalka oli huonossa kunnossa.

Onneksi pelastuslaitos oli lähellä ja ensiapuhenkilökunta nopeasti paikalla. Matti kiidätettiin sairaalaan.

– Muistan ambulanssimatkan hyvin, vaikka se kesti vain muutaman minuutin. Joka ikinen töyssy ja heilahdus koski ihan älyttömästi.

Sairaalassa jalka kuvattiin, eikä tilanne näyttänyt hyvältä. Vasemman jalan luut, lihakset ja hermot olivat pahasti vaurioituneet.

– Matkalla leikkaussaliin sanoin lääkäreille, että tehän niitä ammattilaisia olette. Leikatkaa jalka pois, jos tilanne sitä vaatii.

Yöllä Matti heräsi teho-osastolta ja hoitaja kertoi, että vasen jalka oli amputoitu polven alapuolelta.

Olen ihan sama Matti kuin ennenkin, olipa minulla jalkaa tai ei.

Seuraavat päivät 23-vuotias nuorukainen makasi sairaalavuoteessa pohtien, millaista elämä yksijalkaisena olisi. Ainoa mielikuva proteeseista oli Oscar Pistouriuksesta juoksemassa jousijaloillaan.


Matti Suur-Hamari sivuprofiilissa, katsoo maahan.
Matti Suur-Hamari sivuprofiilissa, katsoo maahan.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Matti Suur-Hamari,Akuutti,proteesit

– OIi paljon kysymyksiä, mitä tulevaisuus tulee olemaan.

– Perhe ja kaverit kertoivat heti, että heille olen ihan sama Matti kuin ennenkin, olipa minulla jalkaa tai ei. Siitä tuli helpottunut olo, jollain tavalla tästä selvitään.

Vastauksia kysymyksiinsä Matti alkoi etsiä internetin syövereistä ja pian hän päätyi katsomaan yhdysvaltalaisen Evan Strongin tekemiä skeitti- ja lumilautavideoita.

Samanikäinen mies oli menettänyt jalkansa moottoripyöräonnettomuudessa neljä vuotta aikaisemmin.

– Videoista tuli sellainen olo, että nyt ei ole mitään tekosyitä. Jos joku jätkä maailmassa tekee tuollaisia juttuja proteesin kanssa, miksi se ei olisi mahdollista minullekin.

Liekki vammaisurheilua kohtaan oli syttynyt.

Katsokaa, minulla on tällainen jalka!

Ensimmäisen proteesinsa Matti sai vasta yhdeksän kuukautta amputaation jälkeen, koska tynkä ei parantunut kunnolla ja siihen tehtiin useita korjausleikkauksia.

– Sattui ihan älyttömästi, kun proteesi laitettiin jalkaan ja otin ensimmäisiä askeleita. Tuli sellainen olo, ettei tästä voi ikinä tulla yhtään mitään.

Parin viikon kuluttua kepit oli kuitenkin heitetty jo nurkkaan ja kadulla käveli proteesistaan ylpeä nuorukainen.


Matti Suur-Hamarin jalat vihreällä tekonurmella, vasemmassa jalassa proteesi.
Matti Suur-Hamarin jalat vihreällä tekonurmella, vasemmassa jalassa proteesi.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Matti Suur-Hamari,Akuutti,proteesit

– Vaikka oli kevät, laitoin shortsit jalkaan ja lähdin ulos, että katsokaa, minulla on tällainen jalka! Siitä tuli tosi hyvä fiilis.

Vielä tarvittiin muutama korjausleikkaus, ennen kuin tynkään ei sattunut enää ollenkaan. Viimeisen leikkauksen jälkeen urheilemisen nälkä kasvoi entisestään.

Kaikkea piti päästä testaamaan ja Matin treenivihko täyttyi onnistuneista lajikokeiluista. Oli seinäkiipeilyä, jääkiekkoa ja tietenkin lumilautailua.

– Kaivoin vanhan lumilaudan esiin ja soitin kaverille, että lähdetäänpä kokeilemaan, miten lumilautailu onnistuu.

Kaksijalkaiset lautailijat ottivat yksijalkaisen tulokkaan hyvin vastaan.

Kaverukset suuntasivat teinivuosilta tuttuun Myllymäen laskettelukeskukseen. Tavallinen arkiproteesi sujahti lumilautakenkään, siteet kiinni ja menoksi.

– Voin edelleenkin sanoa, että se on yksi hienoimmista laskuista, mitä olen ikinä tehnyt. Alhaalla tuli olo, että tämä on ihan älyttömän siistiä ja onnistuu yhtä hyvin kuin ennenkin.

Ensimmäinen lasku teki Matista jälleen lumilautailijan.

Mies otti itse yhteyttä Suomen paralympiakomiteaan ja pääsi omakustanteisesti mukaan lumilautaliiton leireille. Kaksijalkaiset lautailijat ottivat yksijalkaisen tulokkaan hyvin vastaan ja kertoivat treenivinkkejä.

Yhtäkkiä olin paralympialaisten lähtöportissa.

Seuraavana syksynä Matti oli jo mukana paracrossin maailmancupin osakilpailussa Hollannissa. Kisapaikalla hän oli saanut vammaluokituksen ja oli virallisestikin valmis astelemaan lähtöportille.

– Itseni ja kaikkien muidenkin yllätykseksi laskin heti kolmanneksi. Tuli vahva tunne, että tätä minä haluan tehdä. Siinä vaiheessa löin pokeritermein all in lumilautailu-urani suhteen ja aloin järjestää rahoitusta loppukautta varten.


Matti Suur-Hamari lähikuvassa, katsoo suoraan kameraan.
Matti Suur-Hamari lähikuvassa, katsoo suoraan kameraan.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Matti Suur-Hamari,Akuutti,proteesit

Kausi jatkui erinomaisesti ja ensimmäinen voitto tuli Espanjan La Molinassa. Neljä ja puoli vuotta aiemmin Matti oli maannut jalka amputoituna sairaalassa, mutta nyt hän valmistautui jo ensimmäisiin paralympialaisiinsa.

– Yhtäkkiä olin paralympialaisten lähtöportissa ja nämä kaikki asiat pyörivät mielessä. Kuten arvata saattaa, ei mennyt ihan nappiin Sotshissa.

Kisan voitti muuan Evan Strong, jonka videoita Matti oli sairaalavuoteessa katsonut. Matin sijoitus oli 11. ja Sotshin reissu oli ennen kaikkea tärkeä opintomatka.

Seuraavana vuonna osat vaihtuivat, kun Matti voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa ja päihitti esikuvansa Strongin.

Tunne tyngässä on sama kuin luistin vedettäisiin tiukasti kiinni jalkaterään.

Onnettomuudesta on kulunut nyt kahdeksan vuotta. Suomen menestynein paralumilautailija kävelee tottuneesti proteesipajalle. Kilpailukausi on alkamaisillaan, joten proteesit on saatava hyvään kuntoon ennen ensimmäistä starttia.

Matti nappaa vasemman jalkansa irti ja ojentaa sen proteesimestari Hermanni Jäntille. Lukko pitäisi uusia. Hätätilanteessa Matti voisi tehdä sen itsekin, mutta antaa sen nyt ammattilaisen hoidettavaksi.

Matilla on käytössään kolme erilaista proteesia: arkijalka, urheilujalka sekä hiilikuituinen juoksujalka.

Tappilukolla kiinnitettävä arkijalka on tehty ennen kaikkea mukavaksi. Matti vertaakin “hengajalkaansa” pehmeään lenkkariin, jonka voi laittaa jalkaan heti aamulla ja sen kanssa jaksaa touhuta vaikka koko pitkän päivän.

Urheilujalassa käytetään puolestaan alipaineholkkia, jonka avulla tynkä ikään kuin imetään proteesiin kiinni. Tällöin jalka pysyy mukana kovassakin menossa.


Matti Suur-Hamari seisoo vesilätäkön takana.
Matti Suur-Hamari seisoo vesilätäkön takana.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Matti Suur-Hamari,Akuutti,proteesit

– Tunne tyngässä on sama kuin luistin vedettäisiin tiukasti kiinni jalkaterään.

Lisäksin urheilujalassa on paljon iskunvaimennusta ja rotaatiokiertoa, jotka ovat tärkeitä ominaisuuksia, kun lumilaudalla lasketaan lujaa tai punttisalilla tehdään kovaa voimatreeniä.

Lumilautailu oli ollut iso juttu Matille jo teininä, vaikka hän ei lajissa vielä silloin kilpaillut. Lisäksi perhe oli kannustanut poikaa kokeilemaan lukuisia urheilulajeja aina kilpauinnista ja kartingista alkaen.

Enhän minä missään nimessä olisi halunnut joutua moottoripyöräonnettomuuteen.

Urheilutausta oli siis vahva, vaikka viimeiset vuodet ennen onnettomuutta Matti oli keskittynyt äänialan opintoihin. Kolaria edeltävänä viikonloppuna hän oli ollut Viikate-yhtyeen ääniteknikkona festarikeikalla Turussa.

Proteesipajalla istuu nyt kolminkertainen maailmanmestari sekä X Games -voittaja. Paralympialaiset järjestetään tänä talvena Etelä-Korean PyeongChangissa ja Matti on jo valittu Suomen kisajoukkueeseen.


Matti Suur-Hamari mountain boardilla bmx-radalla.
Matti Suur-Hamari mountain boardilla bmx-radalla.
Kuva: Tero Kyllönen / Yle
Matti Suur-Hamari,Akuutti,proteesit

Ammattiurheilijan treeni laittaa sekä proteesit että tyngän erittäin kovalle rasitukselle. Harjoituksia pitääkin rytmittää siten, että tynkä ei saa liikaa iskutusta peräkkäisinä päivinä.

Uusittu lukko napsahtaa nätisti kiinni, kun Matti laittaa arkijalan taas paikoilleen. Urheilujalkaan tehdään vielä muutamia säätöjä, ennen kuin se sujahtaa kantokassiin.

Matti heittää jalan olalle ja on lähdössä tekemään kovaa lajiharjoitusta kuivan maan lumilautaa muistuttavalla mountain boardilla. On pakko kysyä vielä, millaisia ajatuksia onnettomuus nykyisin herättää.

– Enhän minä missään nimessä olisi halunnut joutua moottoripyöräonnettomuuteen, se on ihan hirveä asia.

– Toisaalta olen päässyt kiertämään maailmaa, tutustumaan upeisiin ihmisiin ja saanut ystäviä ympäri maailmaa. En minä osaa hirveän surullisena asiana sitä [onnettomuutta] nähdä. Kyllä minä sanoisin, että amputaatio on antanut minulle paljon enemmän kuin ottanut pois.

Matti Suur-Hamari:
@instagram
@facebook
@twitter

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!