Hyppää pääsisältöön

Juhli 100-vuotiasta Suomea kanssamme!

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden huipennus lähestyy kovaa vauhtia. Yle kokoaa yhteen ja välittää juhlavuoden ikimuistoisimmat hetket ja onnittelut satavuotiaalle Suomelle suorissa tapahtumalähetyksissä.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto eli tuttavallisemmin Linnan juhlat on Suomen 100-vuotisjuhlavuonna suuremman huomion kohteena kuin koskaan. Iltaan latautuu poikkeuksellisen paljon odotuksia, ja Yle on koonnut Linnan juhlien ympärille kokonaisuuden, joka tarjoaa jokaiselle jotakin.

Itsenäisyysviikko alkaa muistojuhlallisuuksilla

Itsenäisyyspäivän ohjelmisto alkaa tänä vuonna jo viikkoa ennen h-hetkeä talvisodan muistomerkin paljastamisella 30. marraskuuta. Klo 17 alkava tilaisuus Helsingin Kasarmitorilta nähdään suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Pari päivää myöhemmin, 2. joulukuuta, Yle välittää suorana Oulussa järjestettävän valtakunnallisen Suomi 100 -juhlan Yle TV1:ssä klo 19 alkaen. Juhlaan on kutsuttu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden tekijöitä eri puolilta Suomea. Luvassa on musiikin, tanssin, sirkuksen ja uuden teknologian siivittämä matka suomalaiseen luontoon, sukupolvien kohtaamiseen ja yhdessä tekemiseen. Illan kapellimestarina toimii Jaakko Kuusisto ja orkesterina Oulu Sinfonia ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Juhlassa on myös mukana koreografi ja tanssija Minna Tervamäki.

Ja itsenäisyyspäiväviikolla juhlavauhti vain kiihtyy!

Kaikki valmiina vuosisadan juhliin

Ylen vuoden 2107 itsenäisyyspäivän ohjelmiston juontajat yhteiskuvassa.
Ylen vuoden 2107 itsenäisyyspäivän ohjelmiston juontajat yhteiskuvassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Suomen itsenäisyyspäivä,Linnan juhlat

Itsenäisyyspäivän virallisia avajaisia vietetään aattona 5. joulukuuta Helsingin Kauppatorilla. Tässä tilaisuudessa lapset nostavat sinivalkoiset liput salkoihin juhlavin menoin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö julistaa itsenäisyyspäiväjuhlallisuudet alkaneeksi. Yle välittää tilaisuuden suorana lähetyksenä Yle Areenassa klo 17.45 alkaen.

Myös television puolella itsenäisyyspäivän juhliminen aloitetaan tänä vuonna jo aattona Vuosisadan etkoilla. Presidentinlinnan edessä olevassa studiossa 100-vuotisjuhlan fiilis saa lentävän lähdön, kun luvassa on musiikkia, urheilua, juhlapukuja, valotaidetta ja tietenkin keskustelua itse juhlakalusta. Klo 21 Yle TV1:ssä alkavaa lähetystä juontavat Heikki Ali-Hokka, Sanna Savikko ja Riikka Porttila. Vieraina nähdään mm. Juha Tapio Jörn Donner.

Varsinaisena itsenäisyyspäivänä juhlinta alkaa Ylen kanavilla jo aamusta. Yle välittää herkistäviä tunnelmia sankarihaudoilta, kuorolaulua kirkoista sekä tunnelmia Kuopiosta, jossa itsenäisyyspäivän paraati järjestetään. Karjalan lennoston järjestämää paraatia seurataan klo 11.50 ja 13.10 alkaen suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja Yle Radio Suomessa. Koostelähetys paraatista nähdään Yle TV1:ssä klo 17.08 alkaen.

Yle TV1:n kuusituntinen Kohti Linnan juhlia -lähetys on jälleen katsojien ohjelmaopas ja tunnelman nostattaja. Klo 13 alkavassa suorassa lähetyksessä välitetään tunnelmia eri puolilta maata 100-vuotisjuhlapäivänä. Lähetystä juontavat Heikki Ali-Hokka, Sanna Savikko ja Riikka Porttila, ja vieraiksi saapuu ajankohtaisia ja juhlapäivän henkeen kuuluvia vieraita.

Ilta huipentuu näyttävään juhlintaan

Itsenäisyyspäivän odotettu kohokohta on tietenkin satavuotiaan Suomen Linnan juhlat. Suoraa lähetystä Presidentinlinnasta juontavat tuttuun tapaan Piia Pasanen ja Jussi-Pekka Rantanen, pukuloistoa kommentoi Jaakko Selin. Linnan juhlat teki viime vuonna kaikkien aikojen katsojaennätyksensä, kun lähetystä seurasi parhaimmillaan 2,723 miljoonaa katsojaa. Tänä vuonna odotukset ovat entistäkin korkeammalla! Juhlavuoden tarjontaan kuuluu tv-lähetyksen ohella luonnollisesti myös Areena- ja radiolähetykset sekä verkkoon ja sosiaaliseen mediaan tehtävät sisällöt.

Tänä vuonna Linnan juhlista tehdään yksi kaksikielinen lähetys Yle TV1:lle. Suomen- tai ruotsinkielisen selostuskielen voi kukin valita omasta vastaanottimestaan, ja ohjelmassa nähdään haastatteluja molemmilla kielillä. Yle Areenassa on tarjolla kaksi livestreemiä, toinen suomeksi ja toinen ruotsiksi.

Linnan juhlat huipentuu ilotulitukseen kello 22.15 ja Yle välittää myös sen suorana lähetyksenä TV1:ssä ja Areenassa. Luvassa on siis todelliset kaikkien aikojen Linnan juhlat!

Linnan juhlista siirrytään tuttuun tapaan suoraan Linnan jatkoille, jossa maan eturivin artistit pitävät tunnelman korkealla aina puoleen yöhön saakka. Lähetystä juontavat Salla Paajanen ja Riku Riihilahti. Illan artisteina toimivat Remu Aaltonen, Paula Vesala, Kaija Koo, Popedan Pate Mustajärvi ja Costello Hautamäki, Semmarit sekä Suomen euroviisuedustaja Saara Aalto. Huumorista vastaa Alivaltiosihteerit.

Linnan juhlien puhutuimmat hetket yhteen koottuna

Jotta juhlavuoden odotetuimmista juhlista ei yksikään kohokohta lipsahtaisi ohi, seuraavana päivänä tuleva Paluu Linnan juhliin -ohjelma kertaa napakasti juhlapäivän parhaat palat. Klo 19 Yle TV1:ssä nähtävää lähetystä juontavat Kristiina Kekäläinen ja Mikko "Peltsi" Peltola, ja Linnan juhlien säväyttävimpiä asuja analysoi Sami Sykkö. Yhdessä studiovieraiden kanssa tehdään katsaus edellisen illan juhliin, mutta keskustellaan myös laajemmin suomalaisuudesta ruoan, musiikin, muodin ja tulevaisuuden kautta.

Itsenäisyyspäivän herkkuhetkiin voi uppoutua helposti myös Ylen nettisivujen kautta. Linnan juhlien loisto ja juhlahumu sekä kaikki päivän tärkeimmät sisällöt, koskettavimmat hetket ja syntymäpäiväsankarin saamat onnentoivotukset meiltä ja maailmalta löytyvät suoraan osoitteesta yle.fi.

Yle Radio Suomi välittää kuulijoiden juhlatunnelmat ympäri maan

Radio Suomi juhlii koko vuorokauden. Juhlapäivä alkaa keskiyön uutisten jälkeen Finlandialla ja se päättyy radioperinteitä kunnioittaen Maamme lauluun juuri ennen keskiyön aikamerkkiä. Radio Suomi - Sata juhlaa ohjelmassa aamukahdeksan jälkeen kurkistetaan koko päivän ajan itsenäisyyspäivän juhlintaan ja kuullaan suomalaista tai Suomesta kertovaa musiikkia. Juhlivat suomalaiset päivää sitten muistohetkien, saunaitojen, gaalojen, pyjamabileiden tai kynttiläillallisten merkeissä joko täällä Suomessa tai maailmalla, Radio Suomi välittää ainutlaatuiset juhlatunnelmat lähetyksessään. Juontajina ovat Maija Salminen, Olga Ketonen ja Anna Keränen.

Klo 19.08 siirrytään Presidentinlinnaan, jossa itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla illan mielenkiintoisimpia vieraita haastattelevat Sanna Pirkkalainen ja Markus Turunen. Lähetyksessä soitetaan samoja musiikkikappaleita kuin Linnan juhlissa, joten myös vastaanottimien äärellä on helppo päästä mukaan vuoden odotetuimpaan juhlatunnelmaan.

Itsenäisyyspäiväohjelmistoa viittomakielelle tulkattuna ja suomeksi tekstitettynä

Yle tarjoaa Linnan juhlista myös viittomakielisen nettilähetyksen, joka on katsottavissa itsenäisyyspäivänä Yle Areenassa klo 18.45 alkaen. Valtaosaan itsenäisyyspäiväohjelmiston suorista tv-lähetyksistä voi valita suomenkielisen ohjelmatekstityksen. Tekstitettävään ohjelmistoon kuuluvat Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla (2.12.), Vuosisadan etkot (5.12.), Yle TV1:n itsenäisyyspäivän ohjelmisto klo 15.10 alkaen aina Linnan jatkojen loppuun asti sekä Paluu Linnan juhliin (7.12.).

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua