Hyppää pääsisältöön

Mitä esimiehet voivat oppia hevosilta? - "Ole aito, läsnä ja myötätuntoinen"

Hevosvalmennus
Esa Korhonen valmentaa työyhteisöjä hevosten avustuksella. Hevosvalmennus hevonen,esa korhonen

Olemme tottuneet ajatukseen, että ihminen valmentaa hevosta. Mutta voiko hevonen valmentaa ihmistä? Tai voisiko hevonen toimia jopa uudenlaisena johdonkonsulttina?

Psykoterapeutti, tutkija Henriika Maikku ja hevosvalmentaja Esa Korhonen huomasivat, että elämäntaito ja hevostaito ovat itse asiassa sama asia. Nyt he kouluttavat hevosten kanssa erityisesti johtavissa asemissa olevia ihmisiä ja työyhteisöjä.

– Me työskennellään samojen teemojen äärellä molemmat eli miten luoda psykologista turvaa, miten vahvistaa myötätuntoa toisia ja itseä kohtaan, ja miten vahvistaa kyvykkyyttä ihmisessä.

hevonen
hevonen hevonen,päivikki koskinen

Psykologinen turva mahdollistaa uuden oppimisen

Akateeminen organisaatiotutkimus puhuu tällä hetkellä psykologisen turvan merkityksestä. Kun minuun suhtaudutaan myötätuntoisesti, voin kokeilla, onnistua tai epäonnistua ilman pelkoa siitä, että minut hylättäisiin.

– Kun me aloitetaan valmennus johtajien kanssa, niin yleensä se keskeinen teema mistä me lähdetään on se, miten psykologinen turvallisuus ja myötätunto lähtee syntymään. Se on kaiken oppimisen edellytyksenä.
Läsnäolo, välittömyys, suoruus, aitous ja hyväksyntä ovat psykologisen turvan rakennuspalikoita.

Läsnäolo, välittömyys, suoruus, aitous ja hyväksyntä ovat psykologisen turvan rakennuspalikoita.

hevonen ja koira
hevonen ja koira hevonen,koira,päivikki koskinen

Hevonen opettaa välittämistä ja myötätuntoa

Valmennustilanteissa hevonen tuo näkyväksi ihmisten kehityskohteita. Kun oppii tuntemaan omia käyttäytymismallejaan, on mahdollista olla myötätuntoinen myös muita kohtaan.

– Johtajuus on toisista ihmisistä välittämistä. Se on huolenpitäjyyttä niitä omia työntekijöitä ja omia asiakkaista kohtaan.

– Hevonen on sisäsyntyisesti myötätuntoinen ja huolta pitävä eläin. Hevonen tietää, että se, miten minä pärjään ja miten lauma pärjää, on sama asia. Hevoset tuovat tilanteisiin sellaisen huolenpitäjyyden ja rinnallakulkijuuden, joka tekee vaikeidenkin asiaoiden käsittelyn helpommaksi.

Hevonen arvostaa valpasta läsnäoloa

Ihmiset elävät usein jossain muualla kuin nykyhetkessä. Usein murehdimme sitä, mitä on tapahtunut menneisyydessä tai huolehdimme tulevaisuudesta. Hevonen ei tee sellaista koskaan.

– Hevonen toimii aina sen pohjalta, mitä se tuntee juuri siinä hetkessä. Hevonen arvostaa läsnäoloa. Käytännössä se tarkoittaa, että saat hevoselta välittömän palautteen siitä, miten se kokee ihmisen.

Hevonen toimii aina sen pohjalta, mitä se tuntee juuri siinä hetkessä. Hevonen arvostaa läsnäoloa.

– Hevoselle voi tulla epämiellyttävä olo, jos se aistii, ettei sen kanssa olla läsnä tai sitä yritetään manipuloida johonkin. Hevonen osoittaa epämukavuuden poistumalla paikalta tai muuten elehtien. Hevosen antama välitön palaute auttaa meitä ihmisiä ymmärtämään, mitä tarkoittaa olla valppaassa läsnäolossa.

Hevosvalmennus
Hevosvalmennus hevonen,esa korhonen

Hevonen kannustaa aitouteen

Hevonen aistii ja viestii sataprosenttisesti kehollaan. Ihmiset eivät ole niin suoria. Esimerkiksi pelko saatetaan piilottaa kovuuden kuoren taakse tai epävarmuus välinpitämättömyyden taakse.

– Hevonen ei ole kiinnostunut ihmisen sanoista, asemasta, paljonko rahaa on pankkitilillä tai kuinka hienot vaatteet tai auto sinulla on. Hevonen on ainoastaan ja pelkästään kiinnostunut siitä, että mitä tässä tapahtuu juuri nyt meidän välillä, voinko luottaa sinuun vai en.

– Siinä mielessä ihmiset ja hevoset ovat hyvin samanlaisia, että me molemmat kysytään koko ajan joka ikisessä tilanteessa sama kysymys: olenko minä turvassa, voinko luottaa sinuun. Toisin sanoen hevonen ei manipuloi, se ei suunnittele, se ei pelaa pelejä, se ei hae hyötyä. Se on siinä hetkessä mitä se on.
Ihminen saattaa esimerkiksi ylihienotunteisuuden vuoksi olla sanomatta asioita suoraan tai piilotella todellisia tunteitaan ja tarpeitaan, jos kokee, että niiden näyttäminen on vaarallista. Hevonen on rehellinen.

hevoslauma
hevoslauma hevonen,hevoslauma

Entä jos hevonen pelottaa?

Hevonen on iso eläin, eikä monilla ole aikaisempaa kokemusta hevosten kanssa toimimisesta. Suuri ja voimakas, 700-kiloa painava hevonen valmentajana saattaa pelottaa.

Esimiesasemassa tai johtoasemassa oleva ihminen joutuu omassa työssä tilanteisiin, jotka ovat epämukavuusalueella ja pelottavia. He joutuvat tekemään vaikeitakin päätöksiä epävarmoissa tilanteissa.

– Esimiehen työ on monella tapaa tosi haasteellista ja paineista, ja pelko liittyy siihen ihan keskeisenä elementtinä. Kun se sama pelko ilmenee hevosten kanssa, niin se antaa mahdollisuuden tutkia sitä, mitä minussa tapahtuu, kun minua pelottaa, miten suojaudun, miten pärjään pelon tunteen kanssa, miten osaan ja opin säätelemään omia tunteitani. Miten voin luoda sellaisiin tilanteisiin turvaa ja itsemyötätuntoa, kun minua pelottaa ja jännittää.

Miten voin luoda sellaisiin tilanteisiin turvaa ja itsemyötätuntoa, kun minua pelottaa ja jännittää.

Hevonen on eläimenä herkkä aistimaan sitä, mitä tunnetasolla tapahtuu. Hevonen aistii jatkuvasti ihmisen tunteita.

– Usein se voi tarkoittaa vaikka sitä, että me ihmiset yritetään peittää sitä jos joku tilanne jännittää tai pelottaa. Silloin meidän kehon kieli muuttuu erilaiseksi. Me voidaan yrittää peittää sitä jonkun tietynlaisen kovuuden, suorittamisen tai vaativuuden taakse. Se on hevoselle epämukavaa, jos ihminen yrittää olla jotain muuta kuin mitä hän oikeasti sillä hetkellä on.

– Mutta sitten saman tien heti, jos ihminen sanoo, että nyt mua kyllä vähän jännittää ja nyt mua pelottaa, tai tää on aika hurjaa, hevonen aistii sen. Hevonen rentoutuu ja ilmaisee että ihanaa, kun sä kerrot mulle sen, kuka sä oikeasti olet.

– Hevonen siis vahvistaa sitä uskallusta olla aito, uskallusta olla haavoittuva, uskallusta kokea myös se voima mitä syntyy siitä aitoudesta tai haavoittuvuudesta ja uskalluksesta olla inhimillinen.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän