Hyppää pääsisältöön

Vikasietotila: Näin saat nettisisällöt nopeasti talteen

Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto.
Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto. Vikasietotila

Internet on tulvillaan kiinnostavaa luettavaa ja katsottavaa. Parhaiden linkkien, verkkotekstien ja videoiden poimiminen talteen vaatii kuitenkin oikeat välineet.

Kaikkea kiinnostavaa verkkosisältöä on valitettavasti harvoin mahdollisuus lukea ja katsoa saman tien. Siksi tarvitsemme fiksuja työkaluja linkkien, verkkotekstien ja videoiden vikkelään tallentamiseen.

Parhaiten tarpeeseen vastaavat varta vasten suunnitellut kirjanmerkki- ja lukupalvelut.

Tallenna kirjanmerkit näppärästi

Kirjanmerkkipalvelujen klassikko on äärimmäisen yksinkertainen Pinboard. Kymmenen euron vuosimaksulla toimiva Pinboard on vakaa ja nopea kirjanmerkkiarkisto tuhansillakin kirjanmerkeillä.

Palvelun käyttö on helppoa. Kun käyttäjä osuu kiintoisalle nettisivulle, Pinboardin kirjanmerkkilisäkkeen klikkaaminen ponnahduttaa esiin tallennusikkunan. Tallennus onnistuu erilaisin selainlaajennuksin myös käyttäjän valitsemalla näppäinoikotiellä. Kirjanmerkkeihin on helppo upottaa niiden järjestelyä helpottavia avainsanoja ja muistiinpanoja.

Pinboardin käytettävyyden takaa laaja valikoima asiakasohjelmia erilaisiin mobiililaitteisiin. Käyttäjä voi siis tallentaa Pinboardiin minkä tahansa linkin varmana siitä, että linkki löytyy myöhemminkin riippumatta siitä, mikä laite sattuu kulloinkin olemaan näpeissä.

Pinboardille on myös hyviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Raindrop näyttää minimalistisen Pinboardin vastakohdalta, tyylikkääksi hiotulta kirjanmerkkipalvelulta, johon kirjanmerkit voi järjestellä avainsanojen lisäksi kansioilla. Licorize antaa puolestaan luokitella kirjamerkit vaikkapa tehtäviksi ja ideoiksi, ja projekteiksi nimettyjä linkkikokoelmia voi jakaa muillekin käyttäjille.

Paranna lukukokemusta

Verkkosivut eivät useinkaan ole erityisen lukijaystävällisiä mainosten ja sekavien sivuelementtien vuoksi. Lue myöhemmin -palvelut ovat erikoistuneita kirjanmerkkipalveluja, jotka on tehty helpottamaan varsinkin nettitekstien lukemista.

Tunnetuimpia lue myöhemmin -palveluja ovat Pocket ja Instapaper.

Molemmat toimivat samalla periaatteella. Kun käyttäjä osuu mielenkiintoiselle sivulle, selainlaajennuksen klikkaaminen tallentaa sivun kirjanmerkkinä verkkopalveluun. Luettavaa voi lisäillä myös mobiililaitteista sekä sähköpostilinkkeinä. Kun käyttäjällä on sopiva hetki lukemiseen, hän voi avata lukulistansa suosikkilaitteessaan, olipa laite sitten tietokone, puhelin tai tabletti.

Sivut esitetään riisutussa näkymässä, josta on karsittu turhat muotoilut, mainokset ja sivupalkit. Lukukokemusta voi säätää mieleisekseen väriteemoilla. Instapaper antaa käyttäjän päättää myös palstanleveydestä ja rivivälistä. Instapaperissa teksteihin saa vieläpä lisättyä korostuksia ja muistiinpanoja, mistä on hyötyä verkkolähteitä tarvitseville tietotyöläisille ja opiskelijoille.

Molempia palveluja voi käyttää myös YouTube-linkkien tallentamiseen. Videot voi katsoa suoraan palvelun minisoittimesta.

Säilytä nettisivut ikuisesti

Verkosta poistetuista WWW-sivuista ei jää muuta muistoa kuin virheilmoitus, jossa sanotaan 404 Not Found.

Onneksi verkkosivut voi tallentaa pysyvästi. Esimerkiksi Pocket arkistoi noin neljän kympin Premium-vuosimaksulla käyttäjän sivut pysyvästi palveluunsa. Verkkosivut saa säilöön myös kirjanmerkkipalvelu Pinboardin toisella tilausvaihtoehdolla, joka arkistoi nettisivujen sisällön.

Wayback Machine toimii eräänlaisena internetin aikakoneena.

Ilmaiseksi verkkosivusta saa napattua pysyvän vedoksen käyttämällä epäkaupallisen Internet Archive -järjestön pyörittämää Wayback Machinea.

Wayback Machine toimii eräänlaisena internetin aikakoneena. Palvelu on arkistoinut internet-sivuja vuodesta 1996 asti. Verkkoarkiston pyrkimyksenä on tallentaa verkkosisältöä, joka katoaisi jäljettömiin sivuston muuttuessa tai poistuessa käytöstä. Tähän mennessä Wayback Machine on arkistoinut jo yli 300 miljardia nettisivua.

Nykyisin Wayback Machine tarjoaa kaikille käyttäjille mahdollisuuden lisätä verkkosivuja viralliseen arkistoon. Tallennus onnistuu liittämällä URL-osoite Wayback Machine -sivujen Save Page -laatikkoon ja poimimalla arkistosivun osoite talteen. Näppärimmin omat sivut saa tallennettua viralliseen Wayback Machine -arkistoon käyttämällä Chrome-selaimeen tehtyä selainlaajennusta.

Jakson linkit ja vinkit

Vikasietotila

 • Ääni on toinen, uusi maailma

  Äänillä voi muuttaa kuvan tunnelman.

  Äänimaailma muuttaa kaiken. Äänillä - esimerkiksi musiikilla - voi muuttaa kuvan tunnelman. Äänellä voi tulkita kuvaa ja vaikuttaa katsojan tunteisiin voimakkaasti. Kuvauksissa alkuperäisen äänen taltiointi on tarkkaa työtä. Ääniä voidaan myös tehdä tarkoituksella erikseen ja niitä voidaan järjestää haluttuun järjestykseen.

 • Viestit ovat valintoja

  Viesti koostuu viestin laatijoiden valinnoista.

  Kaikki, mitä eri medioista näemme, kuulemme tai luemme näemme, on monien vlintojen tulosta. Kannattaa pysähtyä pohtimaan näitä valintoja tutunkin viestin äärellä – lopputulos voi yllättää. Eri ihmiset lukevat mediaa eri tavalla, eikä yhtä ja oikeaa tulkintaa tietenkään ole. Jokainen voi kuitenkin treenata omaa medialukutaitoaan. Mediataju on valmius, jota voi kehittää koko eliniän.

 • Mainonnan tarkoituksena on myydä

  Mainonta on tunnistettavan lähettäjän maksamaa

  Mainokset näkyvät ja kuuluvat joka puolella ympärillämme. Mainonta määritellään tunnistettavan lähettäjän maksamaksi, tavoitteelliseksi tiedottamiseksi, joka yleensä kohdistuu suureen ihmisjoukkoon ja toteutetaan medioiden välityksellä.

 • Vikasietotila: Avaa ohjelmat ja tiedostot parilla painalluksella

  Käynnistinsovellus avaa ohjelmat, tiedostot ja verkkosivut.

  Käynnistinsovellus käynnistää ohjelmat, löytää tärkeät tiedostot ja tekee hakuja internetistä. Graafinen käyttöliittymä asiakirjoineen, kansioineen ja roskakoreineen ei ole uusi keksintö. Alkujaan graafisen käyttöliittymän kehittivät Xerox Palo Alto Research Centerin tutkijat. Ensimmäinen graafisen käyttöliittymän omaava tietokone oli tutkimustarkoituksiin rakennettu Xerox Alto vuodelta 1973.

Media- ja digitaidot