Hyppää pääsisältöön

Vikasietotila: Näin saat nettisisällöt nopeasti talteen

Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto.
Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto. Vikasietotila

Internet on tulvillaan kiinnostavaa luettavaa ja katsottavaa. Parhaiden linkkien, verkkotekstien ja videoiden poimiminen talteen vaatii kuitenkin oikeat välineet.

Kaikkea kiinnostavaa verkkosisältöä on valitettavasti harvoin mahdollisuus lukea ja katsoa saman tien. Siksi tarvitsemme fiksuja työkaluja linkkien, verkkotekstien ja videoiden vikkelään tallentamiseen.

Parhaiten tarpeeseen vastaavat varta vasten suunnitellut kirjanmerkki- ja lukupalvelut.

Tallenna kirjanmerkit näppärästi

Kirjanmerkkipalvelujen klassikko on äärimmäisen yksinkertainen Pinboard. Kymmenen euron vuosimaksulla toimiva Pinboard on vakaa ja nopea kirjanmerkkiarkisto tuhansillakin kirjanmerkeillä.

Palvelun käyttö on helppoa. Kun käyttäjä osuu kiintoisalle nettisivulle, Pinboardin kirjanmerkkilisäkkeen klikkaaminen ponnahduttaa esiin tallennusikkunan. Tallennus onnistuu erilaisin selainlaajennuksin myös käyttäjän valitsemalla näppäinoikotiellä. Kirjanmerkkeihin on helppo upottaa niiden järjestelyä helpottavia avainsanoja ja muistiinpanoja.

Pinboardin käytettävyyden takaa laaja valikoima asiakasohjelmia erilaisiin mobiililaitteisiin. Käyttäjä voi siis tallentaa Pinboardiin minkä tahansa linkin varmana siitä, että linkki löytyy myöhemminkin riippumatta siitä, mikä laite sattuu kulloinkin olemaan näpeissä.

Pinboardille on myös hyviä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Raindrop näyttää minimalistisen Pinboardin vastakohdalta, tyylikkääksi hiotulta kirjanmerkkipalvelulta, johon kirjanmerkit voi järjestellä avainsanojen lisäksi kansioilla. Licorize antaa puolestaan luokitella kirjamerkit vaikkapa tehtäviksi ja ideoiksi, ja projekteiksi nimettyjä linkkikokoelmia voi jakaa muillekin käyttäjille.

Paranna lukukokemusta

Verkkosivut eivät useinkaan ole erityisen lukijaystävällisiä mainosten ja sekavien sivuelementtien vuoksi. Lue myöhemmin -palvelut ovat erikoistuneita kirjanmerkkipalveluja, jotka on tehty helpottamaan varsinkin nettitekstien lukemista.

Tunnetuimpia lue myöhemmin -palveluja ovat Pocket ja Instapaper.

Molemmat toimivat samalla periaatteella. Kun käyttäjä osuu mielenkiintoiselle sivulle, selainlaajennuksen klikkaaminen tallentaa sivun kirjanmerkkinä verkkopalveluun. Luettavaa voi lisäillä myös mobiililaitteista sekä sähköpostilinkkeinä. Kun käyttäjällä on sopiva hetki lukemiseen, hän voi avata lukulistansa suosikkilaitteessaan, olipa laite sitten tietokone, puhelin tai tabletti.

Sivut esitetään riisutussa näkymässä, josta on karsittu turhat muotoilut, mainokset ja sivupalkit. Lukukokemusta voi säätää mieleisekseen väriteemoilla. Instapaper antaa käyttäjän päättää myös palstanleveydestä ja rivivälistä. Instapaperissa teksteihin saa vieläpä lisättyä korostuksia ja muistiinpanoja, mistä on hyötyä verkkolähteitä tarvitseville tietotyöläisille ja opiskelijoille.

Molempia palveluja voi käyttää myös YouTube-linkkien tallentamiseen. Videot voi katsoa suoraan palvelun minisoittimesta.

Säilytä nettisivut ikuisesti

Verkosta poistetuista WWW-sivuista ei jää muuta muistoa kuin virheilmoitus, jossa sanotaan 404 Not Found.

Onneksi verkkosivut voi tallentaa pysyvästi. Esimerkiksi Pocket arkistoi noin neljän kympin Premium-vuosimaksulla käyttäjän sivut pysyvästi palveluunsa. Verkkosivut saa säilöön myös kirjanmerkkipalvelu Pinboardin toisella tilausvaihtoehdolla, joka arkistoi nettisivujen sisällön.

Wayback Machine toimii eräänlaisena internetin aikakoneena.

Ilmaiseksi verkkosivusta saa napattua pysyvän vedoksen käyttämällä epäkaupallisen Internet Archive -järjestön pyörittämää Wayback Machinea.

Wayback Machine toimii eräänlaisena internetin aikakoneena. Palvelu on arkistoinut internet-sivuja vuodesta 1996 asti. Verkkoarkiston pyrkimyksenä on tallentaa verkkosisältöä, joka katoaisi jäljettömiin sivuston muuttuessa tai poistuessa käytöstä. Tähän mennessä Wayback Machine on arkistoinut jo yli 300 miljardia nettisivua.

Nykyisin Wayback Machine tarjoaa kaikille käyttäjille mahdollisuuden lisätä verkkosivuja viralliseen arkistoon. Tallennus onnistuu liittämällä URL-osoite Wayback Machine -sivujen Save Page -laatikkoon ja poimimalla arkistosivun osoite talteen. Näppärimmin omat sivut saa tallennettua viralliseen Wayback Machine -arkistoon käyttämällä Chrome-selaimeen tehtyä selainlaajennusta.

Jakson linkit ja vinkit

Vikasietotila

Kommentit
 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot