Onnistumisen kokemukset auttavat motivaation löytämisessä. Tässä motivaatioharjoituksessa lähdetään asettamaan pieniä tavoitteita ja etsimään onnistumisia. Harjoituksen tarkoitus ei ole saada aikaan suuria asioita. Oleellista on onnistumisen kokemuksien saaminen realistisia tavoitteita asettamalla.
1. Löydä halu muutokseen
Lähde liikkeelle siitä, että löydät aidon halun etsiä motivaatiotasi ja tehdä muutoksen. On tärkeää ymmärtää, ettei asioiden tarvitse olla näin ja että sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen.
2. Kerro jollekin
Etsi seuraavaksi joku, jolle voit kertoa tuntemuksistasi. Asioista tulee erilailla totta, kun ne sanoo ääneen. Huolet voivat jopa kutistua hieman pienemmiksi, kun ne jakaa jonkun kanssa.
3. Aseta itsellesi tavoite
Aluksi sen tulee olla aivan pieni. Jopa sellainen, jonka tiedät saavuttavasi. Tärkeää on lähteä liikkeelle omasta tilanteesta, ei verrata itseä muihin. Mieti myös miten palkitset itsesi saavutettuasi tavoitteen.
4. Palkitse itsesi
Kun olet päässyt tavoitteeseesi, on aika palkitse itsesi! Tämä on tärkeä osa harjoitusta. Tavoitteiden saavuttaminen tuo voimavaroja, jotka ovat tärkeitä itsetunnolle ja ennen kaikkea lisäävät motivaatiota, minkä takia niiden huomioiminen on todella merkityksellistä. Sillä ei ole väliä, kuinka pienistä tavoitteista on kysymys.
Jos et päässyt tavoitteeseesi, tee uusi pienempi tavoite. Muista, että tärkeintä on onnistuminen, ei suuruuksien tavoittelu.
5. Aseta uusi, hieman haastavampi tavoite
Seuraavaksi voit asettaa itsellesi uusia tavoitteita. Hieman haastavampia. Älä kuitenkaan tee liian isoa harppausta. On parempi edetä rauhallisesti ja voimaantua. Olet edelleen etsimässä onnistumisen kokemuksia!
Kun olet toistanut tätä useamman kerran, saavuttanut tavoitteita, kokenut onnistumisia ja palkinnut itsesi, olet jo pitkällä. Onnistumisten myötä voimavarat kasvavat ja epäonnistumisten kohtaaminen on helpompaa. Silloin tavoitteitakin uskaltaa asettaa korkeammalle.
Seuraavaksi motivaatiota voi edistää pohtimalla seuraavia kysymyksiä:
6. Minkälaisia vahvuuksia minulla on?
Voit tutkia omaa arkeasi ja pohtia miten teet asioita. Mitkä toimintatavat sopivat sinulle ja mitkä puolestaan eivät tunnu hyviltä ja luontevilta. Pyri järjestämään arkesi niin, että pääset käyttämään omia vahvuuksiasi. Älä pakota itseäsi kirjastoon jos opiskelu keskustelemalla on sinulle luontevampaa. Näin vältät turhia epäonnistumisen kokemuksia.
7. Mieti, mikä minua kiinnostaa?
Miettimisen lisäksi kannattaa myös toimia oman kiinnostuksen suuntaan. Toimintaa voi olla esimerkiksi asian ääneen sanominen ja asiasta selvää ottaminen. Toiminta on tärkeää, koska se lisää tuntemuksia, jotka puolestaan lisäävät kiinnostusta ja motivaatiota. Paikallaan oleminen ei vie eteenpäin.
8. Onko motivaatiosi ulkoista vai sisäistä?
Kun alat päästä motivaatiosi jäljille, mieti vielä onko kyse sisäisestä vai ulkoisesta motivaatiosta. Ulkoinen motivaatio voi liittyä esimerkiksi siihen, että tavoittelee toiminnallaan muiden hyväksyntää. Tällöin suoriutuminen esimerkiksi yo-kokeessa määrittää koko arvosi ihmisenä ja epäonnistuminen voi olla tuhoisaa. Sisäinen motivaatio puolestaan lähtee omasta kiinnostuksesta ja se suojaa myös epäonnistumisten kohtaamisessa.
Artikkeli on tehty yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa ja se on osa Abitreenien Paineessa-kampanjaa.
Paineessa auttaa lukiolaisia valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin henkisesti. Se tarjoaa tietoa ja työkaluja luku-urakasta selviytymiseen ja opiskeluihin liittyvän stressin hallintaan. Lisätietoa Paineessa-kampanjasta.
Juttua muokattu 7.1.2020: Artikkelin kuva päivitetty.