Hyppää pääsisältöön

Musiikkitoimittaja Pekka Laine: "Urheilu on suomalaisille uskonnon korvike"

Kuva Pekka Laineesta Puoli 7 -studion lämpiössä.
Kuva Pekka Laineesta Puoli 7 -studion lämpiössä. Kuva: YLE / Totti Toivonen Pekka-Tapani Laine,Puoli seitsemän

Pitkän linjan musiikkitoimittaja Pekka Laine astui jälleen oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja tuloksena syntyi Urheilu-Suomi -dokumenttisarja. Sen tekeminen on ollut Pekka Laineen tähän asti haastavin työ.

Rock-Suomi, Iskelmä-Suomi ja Klassinen Suomi -sarjoista kiitelty toimittaja tiesi hommaan ryhtyessään, että nyt pitää olla tarkkana.

− Kun ajattelee, mikä asema urheilulla on suomalaisessa kulttuurissa ja elämäntavassa, niin onhan se semmonen uskonnon korvike ylitse muiden.

Laineen mukaan mikään ei sekoita suomalaisten päätä niin pahasti kuin urheilu, ja juuri sitä kautta monet suomalaiset pääsevät kiinni isoihin teemoihin.

Ne on järjen tuolla puolella olevia asioita.

Laine pohdiskelee, ettei ole olemassa mitään rationaalista syytä siihen, miksi musiikki on jollekulle tärkeä asia tai minkä takia joku on pitkänmatkan juoksija.

− Ne on järjen tuolla puolella olevia asioita. Sen takia ne on meille niin tärkeitä, koska me joudutaan leikkimään rationaalista, vaikka emme ole rationaalisia olentoja.

Sama epärationaalisuus koskee Laineen mukaan myös urheilufaniutta.

Laine ei ollut ennen ohjelman tekoa tavannut henkilökohtaisesti huippu-urheilijoita. Heidän tapaamisensa teki mieheen vaikutuksen monta kertaa.

− Kun kättelin vaikkapa nyt nyrkkeilijä Mira Potkosta, tajusin hänen otteestaan välittömästi, mitä tarkoittaa kun joku on "atleetti".

Laine kertoo huomanneensa, kuinka kurinalainen harjoittelu antaa ihmiselle myös henkistä ryhtiä. Hän arvostaa sitä, kuinka tosissaan urheilijat ovat asiansa kanssa.

Tajusin hänen otteestaan välittömästi, mitä tarkoittaa kun joku on "atleetti".

10-osaista sarjaa varten haastateltiin 138 urheilijaa ja urheiluvaikuttajaa, kuvattiin satoja tunteja materiaalia ja kahlattiin läpi suuri määrä arkistomateriaalia.

Sarjassa ovat mukana mm. Jari Litmanen, Valtteri Bottas, Patrik Laine, Jani Sievinen, Lasse Viren, Jarkko Nieminen, Matti Nykänen, Kiira Korpi, Tommi Mäkinen, Petra Olli.

Urheilu-Suomi alkaa Yle Teemalla keskiviikkona 15.11. klo 21. Ohjelma uusitaan Yle TV2:lla torstaisin klo 19 sekä sunnuntaisin klo 20. Jaksot on katsottavissa myös Yle Areenassa. Kokonaisuuteen kuuluu vieläpä Yle Puheessa torstaisin kello 15 alkava radio-ohjelma sekä Radio Suomessa lauantaisin klo 12.12 alkava viikottainen henkilökuvahaastattelu.

Katso Pekka Laineen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän