Hyppää pääsisältöön

"Onko tuo mies raskaana?!" Humalaisten tökerö kommentti kolahti kipeästi

Tekstiä kirjoituskoneessa
Tekstiä kirjoituskoneessa Kuva: Ulla Vuorela painonhallinta,vaakakapina

"Kato, tuo mies näyttää kuin ois raskaana, höhöhöhö". Kehopilkan kohteeksi joutunut Pasi Huttunen kirjoittaa miltä tuntuu, kun tuntemattomat vitsailevat kehon ulkomuodosta.

"Olin kävelemässä Helsingin kadulla pistävän kuumana elokuisena iltana, kun kuulin kahden humalaisen naisen "kuiskailevan" painostani.

En tiedä, oliko heidän seitinohut kesäkänninsä tehnyt hankalaksi ymmärtää, mikä on sopiva kuiskausvoimakkuus, vai oliko kommentti tarkoitettukin korviini.

Oli miten oli, hörökorvani sen nappasivat, ja kommentti osui maaliinsa kuin lokinpaska häävieraan pukuun.

Vaikka fyysinen minä jatkoi kävelyä hiljaa eteenpäin päätään kääntämättä, henkinen minäni makasi maassa kaksinkerroin huohottaen.

Tuntui lamaannuttavan pahalta.

Yritin vetää mahaa sisääni, haroin käsilläni hikistä kauluspaitaani paremmin ja minun teki mieli lyödä. Ei näitä humalaisia naisia, vaan omaa mahaani.

Minun teki mieli lyödä omaa mahaani.

He olivat vain sanoneet totuuden. Minä itse olen tähän syyllinen. VITTU MÄ OLEN OKSETTAVA SIKA!

Naurettava.

Sanottakoon, etten minä aina itseäni tai mahaani vihaa.

Joo, mulla on vähän lörpsykkämahaa ja joo, etenkin vittumaisen suolen oireyhtymän häiritessä se paisuu entisestään, mutta muuten olen ihan tarpeeksi semihottis elääkseni itseni kanssa. Sellainen "tykkäsin, 8 pistettä".

Osaan ihailla hyviä puoliani ja terveesti nauraa huonoille puolilleni. Välillä peilailen ja pussailen tikkuhauiksiani. Välillä teen pilaa itsestäni ja makaan paidatta lattialla mahallani päästellen iloisia vesinisäkäsääniä.

Positiivista ja hauskaa.

Jos tällaiseen maaperään tulee ilkeä ulkonäkökommentti, niin toki sekin sattuu. Mutta se sattuu kuin leego jalan alla: perkeleellisesti, mutta vain pienen hetken.

Sitten on välillä huonoja hetkiä.

Minun huonot hetkeni avaavat ovia mielen synkkiin kiellettyihin kellareihin ja sieltä alkaa puskemaan sellaista kuonaa päähän, että Talvivaaran lähijärvet huutavat hoosiannaa.

Huono hetki avaa ovia mielen synkkiin kellareihin.

Itsevihaa, epätervettä kehonkuvaa, sitkun-elämää, jatkuvaa suorittamista, tunneongelmia, surusyömistä, masennusta, huteralle pohjalle rakennettua itsetuntoa.

Juuri tuona kohtalokkaana aamuna olin tuskaillut, kun omasta mielestäni olin taas syönyt hyvin ja oikein koko viikon, mutta paitoja päälle sovittaessa peili väitti ihan eriä.

Turhautti kun maha kasvaa, vaikka laihis on päällä. MITÄS MITÄS NÄKYYKÖ MULLA PAIDAN ALTA HELVETTI LÖLLÖMAKKARA?

Luottopaidat oli pesussa, joten kosteus silmissä ja perskainaloissa pungin päälleni toinen toistaan tiukempia "sit kun oon taas laiha" -paitoja ja hakkasin itseni henkisesti. Läski! Paska! Miksi et pysty laihtumaan? Kaikki muut pystyy! Olet epäonnistunut! Hyödytön! Naurettava!

Tokihan mä voisin pukeutua peittäviin jätesäkkeihin ja kahista hiljaa tapettia vasten, mutta en haluaisi. Elämä on mielestäni jo valmiiksi niin synkkää, että haluan tasapainoksi päälleni jotain upeaa.

Tämä aiheuttaa sen, että vaatteeni helposti kirkuvat tai ainakin hellästi kuiskaavat "kattokaa mua", joka on hankalaa, jos maha ja itsetunto kirkuu takaisin, että UNOHTAKAA ÄSKÖNE, ÄLKÄÄ KATTOKO!

Tasapainottelen itsevarman ja epävarman puoleni kanssa.

Tasapainottelen jatkuvasti itsevarman ja tosi epävarman, itseäni korostavan ja piiloon pyrkivän puoleni kanssa.

Tässä onkin ulkonäkökommentoinnin ongelma.

Kun ylislanttu on tuore ja kaikki muumit ovat todistettavasti laaksossa, niin itsetunto pystyy ottamaan vastaan positiivisia ja negatiivisia kommentteja. Itselleen voi nauraa.

Mutta kun vintin matot ovat vinossa, viatonkin kommentti aiheuttaa tuhoa.

Kaverin tai läheisen heittämä kommentti, vaikka ihan pelkkä huomio kasvaneesta vatsakummusta ei menekään korvasta sisään ja toisesta ulos, vaan jää pyörimään kuin puolukka villakoiran perseeseen.

Negatiiviset ajatukset jumiuttavat aivot negatiivisille ajatuspoluille. Poluille, joita aivoni ovat hemmetin hyviä vuosikymmenten kokemuksella kulkemaan. Sieltä kun ponnistaa laihdutuskuuriin, niin lopputuloksena joko näännyttää itseään itsevihalla tai ensimmäisen vastoinkäymisen jälkeen hornii puhelimeensa litran jäätelöä pakastimen vieressä seisten.

Missään vaiheessa päähän ei mahdu ajatukset siitä mikä minulle olisi hyvää ja tervettä.

Kroppa on todistus siitä, että en ole onnistunut jossakin.

Kroppa näyttäytyy vain keskeneräisenä projektina tai todistuksena siitä, että en ole onnistunut jossain.

Tällainen itseviha ei koskaan johda tuloksiin. Joko tuloksia ei tule ollenkaan tai sit paino eka tippuu ja sit nousee. Se vain lisää itsevihaa ja negatiivisuutta, joka vie terveelliset valinnat vielä kauemmaksi.

Olisi huippua, jos itseään vihaamalla laihtuisi terveellisesti, mutta ihminen ei toimi niin, joten LOPETETAAN SE TOISTEN KEHOJEN ARVOSTELU!

Negatiivinen kommentointi on vain ilkeyttä ja "mäpä autan sua kommentoimalla" ei vain toimi, sori nyt vaan."

Kirjoittaja Pasi Huttunen on Jenny ja läskimyytinmurtajat -yhteisön aktiivijäsen, joka on ollut mukana Vaakakapinassa alusta alkaen.

Pasi Huttunen
Pasi Huttunen Kuva: Eve Mantu mies,vaakakapina

Vaakakapina vie Pasin tankotanssitunnille. Kuuntele podcast!

Miehet kertovat videolla, miten heidän kehojaan on kommentoitu. Mukana myös Pasi!

Tämä artikkeli on osa Vaakakapinan miesteemaa, jonka tarkoituksena on tehdä myös miesten ulkonäköpaineet ja kehovihan kulttuuri näkyväksi.

  • Vaakakapina - kansanliike, joka mursi pikadieettien vallan

    Kenenkään ihmisarvo ei ole kiinni kehon koosta

    Vaakakapina veti lääkärit, ministerit, kuntokeskukset ja ikilaihduttajat mukaan rintamaan. Kampanja mursi läskimyyttejä ja haastoi purkamaan kehovihan kulttuuria. Kun ihminen pitää itsestään, hän alkaa haluta itselleen hyviä asioita.

  • Sadun joulukirje: "Ajattelen edelleen, että ihminen on ihana!"

    Olkaamme kanssalaisia, ehdottaa Satu Lähteenkorva

    Millainen kulunut kapinavuosi on ollut Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorvan näkökulmasta? Tässä Sadun joulukirje! Rakkaat vaakakapinalaiset ja sen rohkeat tukijat, En ole haikealla mielin, en, vaikka kohdallani päättyy yksi vaihe kapinassa, kun tehtäväni asiantuntijan roolissa päättyy. Olen saanut oppia paljon, enemmän kuin arvaatkaan.

Uusimmat sisällöt - Vaakakapina