Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Tarkista nämä, ennen kuin lataat sovelluksia Android-laitteeseen

Digitreenien pääkuva: Kännykkä kädessä, Asenna-nappi näkyy. Tekstit: Sovellukset Androidissa, Yle.fi/oppiminen, Digitreenit.
Digitreenien pääkuva: Kännykkä kädessä, Asenna-nappi näkyy. Tekstit: Sovellukset Androidissa, Yle.fi/oppiminen, Digitreenit. Kuva: Pixabay (CC0). Kuvankäsittely Yle. Digitreenit,mobiilisovellus,Android

Uuden sovelluksen asentaa kännykkään hetkessä. Miksi vauhtia kannattaisi hidastaa? Vastaa Digitreenin kysymyksiin, niin opit lisää sovellusten valinnasta ja asentamisesta Android-laitteissa.

Appi, äppi, äppy, sovellus, applikaatio… Sovellukset ovat ohjelmia, joilla kännyköitä ja tabletteja käytetään.

Sovellukset eivät lopu kesken: Googlen Play -kaupassa niitä on yli kaksi miljoonaa.

Tässä Digitreenissä keskitytään Googlen Android-käyttöjärjestelmää käyttäviin laitteisiin: mm. Samsung, Huawei, OnePlus, Honor, Nexus ja uudet Nokiat. Juttu on suunnattu peruskäyttäjille ja keskittyy ilmaisiin sovelluksiin.

Miten sinä toimit, kun valitset ja lataat sovelluksia?

Samsung-kännykkä miehen kädessä.
Samsung-kännykkä miehen kädessä. Kuva: Yle. Digitreenit,mobiilisovellus

1. Mistä lataat sovelluksia?

Haen netistä sivun, jolta sovelluksen voi ladata.

Näin ei kannata toimia – ellet ole aivan varma siitä, mitä teet.

Androidin käyttöjärjestelmä ei ole suljettu, kuten Applella. Android-puhelimeen saa asennettua sovelluksia monenlaisista lähteistä.

Joillakin laitevalmistajilla, kuten Samsungilla, on jopa oma sovelluskauppa. Se on esiasennettuna monissa malleissa.

Sovelluksia voi asentaa monista muistakin paikoista, kunhan laitteelle antaa siihen luvan.

Netistä löytyy monia niin sanottuja kolmannen osapuolen sovelluskauppoja. Suurin niistä on Amazon Store.

Sovelluksia saa myös täysin epävirallisista lähteistä. Esimerkiksi suositun Pokemon Go -pelin laiton versio sisälsi haittaongelmia.

Sovellusten tuntemattomat lähteet eivät automaattisesti ole haittaohjelmien pesäkkeitä. Peruskäyttäjälle ohje on silti selkeä:

Älä asenna sovellusta mistä vain, vaan käyttöjärjestelmän virallisesta sovelluskaupasta. Android-laitteen käyttäjälle se on Google Play.

Kuvakaappaus: Google Play Protect kännykän asetuksissa + toiminnon logo.
Android-laitteissa pyörii automaattisesti suojaustoiminto Google Play Protect. Se tarkistaa Play-kaupasta ladattuja sovelluksia ja varoittaa mahdollisista haitoista. Kuvakaappaus: Google Play Protect kännykän asetuksissa + toiminnon logo. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play

Menen viralliseen sovelluskauppaan.

Hyvä! Menet siis Android-laitteiden viralliseen sovelluskauppaan Google Playhin.

Googlen sovelluskauppa on vielä kaukana tietoturvan paratiisista, mutta yritys pyrkii kitkemään ongelmia muun muassa rahapalkkioin.

Kuvakaappaus: Google Play Protect kännykän asetuksissa + toiminnon logo.
Android-laitteissa pyörii automaattisesti suojaustoiminto Google Play Protect. Se tarkistaa Play-kaupasta ladattuja sovelluksia ja varoittaa mahdollisista haitoista. Kuvakaappaus: Google Play Protect kännykän asetuksissa + toiminnon logo. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play

Androidin käyttöjärjestelmä ei ole suljettu, kuten Applella. Siksi Android-puhelimeen saa asennettua sovelluksia monista muistakin lähteistä kuin virallisesta sovelluskaupasta.
Se vaatii kuitenkin asetusten muuttamista: Luurissa täytyy erikseen antaa lupa tuntemattomille lähteille (kuva alla). Varsinkaan peruskäyttäjän ei kannata tätä testailla.

Kuvakaappaus Android-puhelimen Asetuksista: Salli sovellusten asennus tuntemattomista lähteistä.
Jos et ruksi tätä kohtaa, olet turvallisilla vesillä. Kuvakaappaus Android-puhelimen Asetuksista: Salli sovellusten asennus tuntemattomista lähteistä. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Android
Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Yle Lasten Areenan latausmäärät.
Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Yle Lasten Areenan latausmäärät. Digitreenit,mobiilisovellus

2. Katsotko sovelluksen saamia latausmääriä?

Kyllä.

Hyvä!

Google Play -sovelluskaupan luvut antavat osviittaa siitä, kuinka suosittu sovellus on. Jos määrät ovat satoja tuhansia tai jopa miljoonia, sovellus on hyvin todennäköisesti myös turvallinen.

Lukuihin ei tietenkään kannata ripustautua sokeasti: Lataukset kertoo, montako kertaa sovellus on asennettu alkaen sen ensimmäisen version julkaisusta. Luvusta ei voi päätellä, kuinka moni sovellusta oikeasti käyttää.

Luvuissa voi myös olla ilmaa: Varsinkin mobiilipeleissä kilpailu on kovaa, joten niiden kehittäjät eivät pärjää ilman sovelluskauppaoptimointia. Latauslukuihin ja sijoitukseen Top-listalla voi jossain määrin vaikuttaa myös rahalla.


En.

Jätä kiire pois: Kurkista Google Play-kaupassa latausten lukumäärää.

Lataukset antaa osviittaa siitä, kuinka suosittu sovellus on. Jos määrät ovat satoja tuhansia tai jopa miljoonia, sovellus on todennäköisesti myös turvallinen.

Lukuihin ei tietenkään kannata ripustautua sokeasti: Lataukset kertoo, montako kertaa sovellus on asennettu alkaen sen ensimmäisen version julkaisusta. Luvusta ei voi päätellä, kuinka moni sovellusta oikeasti käyttää.

Luvuissa voi myös olla ilmaa: Varsinkin mobiilipeleissä kilpailu on kovaa, joten niiden kehittäjät eivät pärjää ilman sovelluskauppaoptimointia. Latauslukuihin ja sijoitukseen Top-listalla voi jossain määrin vaikuttaa myös rahalla.

Kuvakaappaus Google Play -kaupasta: Kahden sovelluksen saamia tähtiä ja niiden keskiarvo.
Kuvakaappaus Google Play -kaupasta: Kahden sovelluksen saamia tähtiä ja niiden keskiarvo. Digitreenit,mobiilisovellukset

3. Luetko muiden käyttäjien arvioita sovelluksesta?

En lue.

Pysähdy hetkeksi: Arvosteluja kannattaa selata. Jos olet Google Play -kaupan suomenkielisessä versiossa, näet ensin suomenkieliset arvostelut.

Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Sovelluksen kehittäjä MTV3 vastaa Katsomoa koskevaan arvioon.
On hyvä merkki, jos sovelluksen kehittäjä vastaa arvosteluihin. Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Sovelluksen kehittäjä MTV3 vastaa Katsomoa koskevaan arvioon. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play

Älä tuuperru arvostelujen suuren määrän alle: Luku kertoo arviot sovelluksen kaikista versioista, mukaan lukien pelkät tähtiarviot. Keskity uusimpaan versioon, sillä sitähän olet asentamassa.

Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Arvosteluja rajataan version ja laitteen mukaan.
Google Playssa voi rajata arvosteluja näinkin tarkasti. Pääset tähän kohtaan Vaihtoehdot, kun valitset ensin Kaikki arvostelut. Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Arvosteluja rajataan version ja laitteen mukaan. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play

Lue ajatuksella kirjoitettuja eli perusteltuja arvosteluja. Pelkät tähdet eivät kerro juuri mitään.

Kuvakaappaus Google Playn arvosteluista: Annettu vain tähtiä, ja käy ilmi että arvostelut koskevat sovelluksen vanhempaa versiota.
Pelkät tähdet eivät kerro paljonkaan. Sitä paitsi nämä arviot koskevat sovelluksen vanhempaa versiota. Kuvakaappaus Google Playn arvosteluista: Annettu vain tähtiä, ja käy ilmi että arvostelut koskevat sovelluksen vanhempaa versiota. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play

Arvosteluja voi Google Playssa myös järjestää. Oletuksena on Hyödyllisin ensin. Mitä se tarkoittaa, jää sovelluskaupan salaisuudeksi. Uusimmat ensin voi sen sijaan olla sangen hyödyllinen.

Sovelluksen tiedoissa lukee joskus Toimittajien valinta. Nämä ovat Googlen oman tiimin valintoja, eivät ulkopuolisten toimittajien suosituksia.

Kuvakaappaus Google Pley -kaupasta: Toimittajien valinta eli Editors' Choice.
Toimittajien valinta tarkoittaa Google Playssa sovelluskaupan omaa suositusta. Kuvakaappaus Google Pley -kaupasta: Toimittajien valinta eli Editors' Choice. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play

Luen.

Mainiota! Tässä muutama lisävinkki:

1) Tiesithän, että arvosteluja voi Google Playssa järjestää ja rajata?

Oletuksena on Hyödylliset ensin. Mitä hyödyllisyys tarkoittaa, jää kuitenkin sovelluskaupan salaisuudeksi. Uusimmat ensin voi sen sijaan olla sangen hyödyllinen.

Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Arvosteluja rajataan version ja laitteen mukaan.
Google Playssa voi rajata arvosteluja näinkin tarkasti. Pääset kohtaan Vaihtoehdot, kun valitset ensin Kaikki arvostelut. Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Arvosteluja rajataan version ja laitteen mukaan. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play

2) Etsi arvioita myös muualta kuin sovelluskaupasta.

Kirjoita verkon hakukoneeseen sovelluksen nimi ja kokemuksia (tai englanniksi review).

3) Tarkista, löytyykö sovellus Google Playn lisäksi myös Applen App Storesta.

Jos sovellus löytyy molemmista, se kertoo tekijän olevan tosissaan.

4) Auta muita käyttäjiä: Arvostele käyttämästäsi sovellus ajatuksen kanssa.

Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupan arvioista, krijoittajana lapsi.
Osuva arvio ei katso ikää. Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupan arvioista, krijoittajana lapsi. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Google Play
Kahden sovelluksen logo Google Play -sovelluskaupassa.
Kahden sovelluksen logo Google Play -sovelluskaupassa. Digitreenit,mobiilisovellukset

4. Katsotko sovelluksen kehittäjän tietoja?

Mitä tietoja? En ehdi.

Kyllä kannattaisi: Tähänkään ei mene kovin pitkään! Lähes samannimisiä sovelluksia voi olla lukuisia. Kun tarkistat tekijän tiedot, varmistut siitä, että lataat oikean sovelluksen.

Sovelluksen kehittäjän – siis yrityksen tai yksityisyrittäjän – nimi näkyy sovelluksen nimen alla. Kehittäjän muiden tietojen löytäminen vaatii sen sijaan klikkauksen tai kaksi:

Google Play -kaupassa: Sovelluksen sivu > Lisätiedot > vieritä alas.

Kuvakaappauksia Google Play -sovelluskaupasta: Näin löydät tuotteen kehittäjän yhteystiedot.
Jos haet sovellusta kaupasta nimellä, saatat joutua painamaan Lisätietoja kaksi kertaa. Jälkimmäisen takaa löytyy tarkempaa tietoa sovelluksen tekijästä ja version päivityksestä. Kuvakaappauksia Google Play -sovelluskaupasta: Näin löydät tuotteen kehittäjän yhteystiedot. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Facebook,Google Play

Mitä enemmän sovelluksen tekijä kertoo itsestään, sitä parempi. Ellet voi ottaa tekijään yhteyttä sähköpostilla tai mieluiten myös verkkosivun kautta, jätä sovellus lataamatta.

Samasta kohdasta näkyy myös, milloin sovellus on viimeksi päivitetty. Päivityksillä korjataan sovellusten puutteita ja pidetään niitä ajan tasalla. Jos tarjolla oleva versio on vuosia vanha, jätä se väliin.

Sovelluskauppa kertoo myös, mitä muita sovelluksia kehittäjä on tehnyt. Jos löydät hyvän tekijän, pistä nimi korvan taakse.

Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Yle Areenan kehittäjän muita sovelluksia.
Yle on tehnyt suositun Areenan lisäksi liudan muita sovelluksia. Tässä osa niistä. Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Yle Areenan kehittäjän muita sovelluksia. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Yle Areena,mobiilisovellukset

Ainakin joskus.

Erinomaista!

Mitä enemmän sovelluksen tekijä eli kehittäjä kertoo itsestään, sitä parempi. Ellet löydä sovelluksesta tekijän yhteystietoja, kuten sähköpostiosoitetta tai mieluiten myös verkkosivun osoitetta, jätä sovellus lataamatta.

Taidat jo tietää, että yhteystiedot löytyvät sovelluskaupassa sovelluksen kohdasta Lisätietoja > vieritä alas asti.

Samasta kohdasta näkyy myös, milloin sovellus on viimeksi päivitetty. Päivityksillä korjataan sovellusten puutteita ja pidetään niitä ajan tasalla. Jos tarjolla oleva versio on vuosia vanha, jätä se väliin.

Kuvakaappauksia Google Play -sovelluskaupasta: Näin löydät tuotteen kehittäjän yhteystiedot.
Jos haet sovellusta kaupasta nimellä, saatat joutua painamaan Lisätietoja kaksi kertaa. Jälkimmäisen takaa löytyy tarkempaa tietoa sovelluksen tekijästä ja version päivityksestä. Kuvakaappauksia Google Play -sovelluskaupasta: Näin löydät tuotteen kehittäjän yhteystiedot. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset,Facebook,Google Play

Sovelluskauppa kertoo myös, mitä muita sovelluksia kehittäjä on tehnyt. Jos löydät hyvän tekijän, pistä nimi korvan taakse.

Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Yle Areenan kehittäjän muita sovelluksia.
Yle on tehnyt suositun Areenan lisäksi liudan muita sovelluksia. Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Yle Areenan kehittäjän muita sovelluksia. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,Yle Areena,mobiilisovellukset
Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupan Hyväksy-painikkeesta.
Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupan Hyväksy-painikkeesta. Digitreenit,mobiilisovellukset

5. Keskitytkö siihen, mitä käyttöoikeuksia tai lupia annat sovellukselle?

Ainakin joskus.

Hyvä - pisteet yrittämisestä!

Tässä vielä perustietoa kaiken varalta:

Sovellusten käyttöoikeuksista riippuu, mihin puhelimen osiin sovellus voi päästä käsiksi.

Karttasovellus neuvoo sinua tarkasti vain, jos annat sille luvan käyttää puhelimesi sijaintia. Sen sijaan kaloreita laskevan sovelluksen ei pitäisi olla syytä tietää sijaintiasi – eikä Facebookilla pitäisi olla lupaa puhelimesi kalenteriin.

Google Play ohjeistaa sovellusten tekijöitä selkeästi: Ole selkeä äläkä pyydä käyttäjästä muuta kuin välttämättömiä tietoja. Silti jokainen sovellusten lataaja on törmännyt pitkiin ja kryptisiin lupapyyntöihin.

Kuvakaappaus sovelluksen asennuksesta Android-puhelimella (versio 5.0): Osa sovelluksen haluamista oikeuksista.
Vanhemmissa Android-laitteissa moni sovellus vaatii lupaa identiteettiin. Peruskäyttäjälle on epäselvää, mitä se tarkoittaa. Kuva versiosta 5.0. Kuvakaappaus sovelluksen asennuksesta Android-puhelimella (versio 5.0): Osa sovelluksen haluamista oikeuksista. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset

Uudemmilla Android-laitteilla käyttöoikeuksien hallinta on onneksi melko selkeätä. Jollet tiedä, mikä Android-versio sinulla on, tarkista se Googlen ohjeilla.

Androidin versiosta 6.0 alkaen useimmat sovellukset saa Google Playsta asennettua ilman käyttöoikeuspyyntöjä. Sovellus pyytää yksittäisiä oikeuksia vasta sitä mukaa, kun niitä tarvitaan.

Esimerkiksi sääsovellus saattaa ensimmäisellä käyttökerralla kysyä, otetaanko sijainti käyttöön. Jos vastaat ei, sovellus kyllä toimii, mutta se ei kerro säätä puhelimesi sijainnin mukaan - vaan sovellukseen näpyttelemäsi paikkakunnan sään. Tarkempaa tietoa löydät Googlen ohjeista.

Kuvakaappaus sovelluksen käyttöoikeuksista Android 7.0 -puhelimessa.
Uudessa Android-laitteessa käyttäjä antaa sovellukselle lupia sitä mukaa, kun niitä tarvitaan. Kuvakaappaus sovelluksen käyttöoikeuksista Android 7.0 -puhelimessa. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset
Kuvakaappaus Android-puhelimesta (versio 7.0): Käyttöoikeuksia tarkastelu per lupa, tässä sijainti.
Androidin versiosta 7.0 alkaen käyttölupia voi selata myös käänteisesti. Listalla näkyvät sovellukset, joille on myönnetty tietty käyttölupa – tässä sijainti. Kuvakaappaus Android-puhelimesta (versio 7.0): Käyttöoikeuksia tarkastelu per lupa, tässä sijainti. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit

Vanhemmissa – noin ennen vuotta 2015 ostetuissa – Android-laitteissa sovellus vaatii kaikki tarvitsemansa oikeudet yhdellä kertaa asennuksen yhteydessä. Mahdollisia käyttöoikeuksia on 17 ryhmää. Käyttöoikeuksista saa tarkempaa tietoa klikkailemalla niitä auki:

Kuvakaappaus: Google Play -kaupan sovellus pyytää lupia sovellusta asentaessa.
Käyttöoikeuksista saa lisätietoa, kun avaa ne väkäsestä. Musiikkisovellus Spotify haluaa luvan muun muassa puhelimen kuviin. Kuva Android-versiosta 5.0. Kuvakaappaus: Google Play -kaupan sovellus pyytää lupia sovellusta asentaessa. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset

Oletko epävarma siitä, mitä käyttöoikeutta olet sovellukselle antamassa tai miksi? Anna silloin palautetta sovelluksen kehittäjälle. Voit arvioida sovelluksen Play-kaupassa tai vielä parempi, lähestyä kehittäjää suoraan sähköpostilla tai verkkosivuilla (löydät kehittäjän yhteystiedot sovelluksen tiedoissa näin: Lisätiedot > vieritä alas).

Vastuullinen sovellus selittää käyttälle, mihin käyttöoikeutta tarvitaan.

Muistathan keskittyä käyttöoikeuksiin myös silloin, kun sovellusta päivitetään. Siinä yhteydessä luvat eli käyttöoikeudet voivat muuttua.


En. Mitä ne ovat?

Nopeimmalla pääsee, kun painelee aina OK tai Hyväksyn.

Sovellusten vaatimiin käyttöoikeuksiin kannattaa kuitenkin pysähtyä. Niiden hallitseminen ei edes ole valtavan vaikeaa - verrattuna esimerkiksi monisivuisten käyttöehtojen lukemiseen.

Sovellukselle antamistasi käyttöoikeuksista riippuu, mihin puhelimen osiin sovellus voi päästä käsiksi.

Karttasovellus neuvoo sinua tarkasti vain, jos annat sille luvan käyttää puhelimesi sijaintia. Sen sijaan kaloreita laskevan sovelluksen ei pitäisi olla syytä tietää sijaintiasi – eikä Facebookilla pitäisi olla lupaa puhelimesi kalenteriin.

Google Play ohjeistaa sovellusten tekijöitä selkeästi: Ole selkeä äläkä pyydä käyttäjästä muuta kuin välttämättömiä tietoja. Silti jokainen sovellusten lataaja on törmännyt pitkiin ja kryptisiin lupiin.

Kuvakaappaus sovelluksen asennuksesta Android-puhelimella (versio 5.0): Osa sovelluksen haluamista oikeuksista.
Käyttöoikeudet selitetään joskus mutkikkaasti. Mitä tarkoittaa tilien käyttäminen? Kuva Android-versiosta 5.0. Kuvakaappaus sovelluksen asennuksesta Android-puhelimella (versio 5.0): Osa sovelluksen haluamista oikeuksista. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset

Käyttöoikeuksien hallinta on erilaista vanhoilla ja uudemmilla Android-laitteilla. Olet melko selkeillä vesillä, jos laitteessasi on Android-käyttöjärjestelmän versio 6.0 tai uudempi.

Ellet tiedä, mikä Android-versio sinulla on, tarkista se Googlen ohjeilla.

Uudemmissa Android-laitteissa käyttöoikeuksia annetaan useimmiten yksi ryhmä kerrallaan ja tarpeen mukaan - ei kaikkia könttänä sovellusta asentaessa. Lisää tietoa löydät Googlen ohjeista.

Uusissa laitteissa useimmat sovellukset pyytävät lupaa esimerkiksi puhelimen kameran käyttöön vasta silloin, kun sovelluksessa otetaan enimmäinen kuva.

Kuvakaappaus Samsungin kännykän asetuksista: Sovelluksille annetut käyttöluvat näytetään per lupa (tässä sijainti).
Androidin versiosta 7.0 alkaen käyttölupia voi selata myös käänteisesti. Listalla näkyvät sovellukset, joille on myönnetty tietty käyttölupa – tässä sijainti. Kuvakaappaus Samsungin kännykän asetuksista: Sovelluksille annetut käyttöluvat näytetään per lupa (tässä sijainti). Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset

Vanhemmissa – noin ennen vuotta 2015 ostetuissa – Android-laitteissa sovellus vaatii kaikki tarvitsemansa oikeudet yhdellä kertaa asennuksen yhteydessä.

Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Taskulamppusovellus haluaa asentaessa käyttää puhelimen kameraa sekä versiossa 5.0. että 7.0.
Tämä sovellus vaatii lupaa kameran käyttöön jo asentaessa – myös uudemmassa laitteessa. Pyyntöä ei selitetä, mutta ilmeisesti salamavalon hallinta kuuluu kameran ominaisuuksiin. Ylempänä Android 5.0, alempana 7.0. Kuvakaappaus Google Play -sovelluskaupasta: Taskulamppusovellus haluaa asentaessa käyttää puhelimen kameraa sekä versiossa 5.0. että 7.0. Kuva: Kuvakaappaus Yle. Digitreenit,mobiilisovellukset

Voit katsoa jo antamiasi oikeuksia laitteen asetuksista:

Androidin versio 5.0:
Asetukset (ratas) > Lisää > Sovellusten hallinta > klikkaa sovellusta > Sovelluksen tiedot > Vieritä alalaitaan: Luvat > klikkaa lupaa, niin näet sen tarkemman kuvauksen.

Androidin versio 7.0
Asetukset (ratas) > Sovellukset > Klikkaa sovelluksen nimeä > vieritä alas kohtaan Luvat.

Androidin versio 8.0
Asetukset (ratas) >Sovellukset > oikean yläkulman 3 pistettä > Sovelluksen oikeudet > näet käyttöoikeudet listattuna.

Oletko epävarma siitä, mitä käyttöoikeutta olet sovellukselle antamassa tai miksi? Anna silloin palautetta sovelluksen kehittäjälle. Voit arvioida sovelluksen Play-kaupassa tai vielä parempi, lähestyä kehittäjää suoraan sähköpostilla tai verkkosivuilla (löydät kehittäjän yhteystiedot sovelluksen tiedoissa näin: Lisätiedot > vieritä alas).

Vastuulliset sovellusten tekijät selittävät käyttäjälle, mihin käyttöoikeuksia tarvitaan.

Tämän Digitreenin ohjeet ja kuvat on tehty Samsung-puhelimilla: Android-versio 5.0.1 (Lollipop) ja 7.0 (Nougat). Oman laitteesi termit saattavat olla hieman erilaisia.

Ylen MOT testasi syksyllä 2019 neljä alle 200 euron puhelinta: Uuden Android-puhelimen mukana voi tulla piilotettu ohjelma, jolla on laajat oikeudet kerätä tietoa.

Tutustu myös Viestintäviraston vinkkeihin: Viisi neuvoa mobiilisovellusten turvallisuuden arviointiin.

Muokkaukset:
14.11.18 lisätty linkki Viestintäviraston vinkkeihin.
29.10.19: Lisätty maininta MOTin jutusta.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Keskustele