Hyppää pääsisältöön

Kuoromies Långbackan elämäntyö esitellään tyylillä

Kuoronjohtaja, säveltäjä Ulf Långbacka on pitkän linjan kuoromies, joka on vaikuttanut etenkin Turun seudun suomenruotsalaisissa kuoropiireissä. Aikanaan hän johti Cantabile-kuoroa, ja oli mukana perustamassa laatukuoro Key Ensemblea, joten siltä osin Långbackan taidot tunnetaan, mutta uusi levy "Visions" kokoaa viimein yhteen myös Långbackan sävellyksiä. Hyvä niin, koska Långbackan monimuotoinen, sointuisa ja laulullinen musiikki ansaitsee tulla lauletuksi laajemminkin.

Ulf Långbacka: Visions
Ulf Långbacka: Visions Uudet levyt

Kenties kuorotaustansa takia Långbacka pitää sävellyksissään kunnon turvavälin atonaalisuuteen ja avantgarde-tekniikoihin. Toisaalta hän osaa maustaa kuorosatsiaan historiallisilla ja kulttuurisilla viittauksilla, erikoistekniikoilla ja soitinsäestyksillä juuri sopivasti, että teokset pysyvät raikkaina kuunnella ja karaktääreiltään vaihtelevina. Levyn yhdeksän teosta ja teoskokonaisuutta kuulostavat keskenään ihmeen erilaisilta ollakseen niin selvästi 2000-luvun miellyttävää peruskuorotyyliä. Facie ad faciem ja Nativitas viittaavat keskiaikaisiin tyyleihin, No man is an island käyttää vapaatonaalisuutta tunteellisemmin, Musiikkia mieskuorolle on hupaisan soittimellinen kuoroiloittelu - ja niin edelleen. Lavean minimalistinen O magnum mysterium yhdistää kuoron ja orkesterin tyylikkäästi ja kelpaisi mihin tahansa joulukonserttiin.

Levyllä esiintyvistä kuoroista Exaudio, Florakören ja Brahe Djäknare eivät kenties lukeudu kansainväliseen eliittiin, mutta levylle ne laulavat pelkistetyn kirkkaasti, musiikkia palvellen, mikä kertonee myös siitä että Långbackan teoksia on luonteva laulaa. Suurimman työn levyllä tekee Key Ensemble suvereeniin tyyliinsä, ja sille Långbacka on myös säveltänyt ilmeikkäimmin.

Levyn äänitykset on tehty eri paikoissa ja eri aikoina, mutta kokonaisuus toimii silti mainiosti - korville hyppää lähinnä O magnum mysteriumin konserttitaltiointi yskimisineen. Kaikkiaan levy ajaa hienosti asiansa Långbackan käyntikorttina, ja tuottanee hänen teoksilleen entistä enemmän esityksiä myös suomenruotsalaisten kuoropiirien ulkopuolella.

"Visions" - Ulf Långbackan kuoromusiikkia. - Akademiska Orkestern, Brahe Djäknar, Exaudio, Florakören ja Key Ensemble, joht. Ulf Långbacka, Hanna Kronqvist ja Teemu Honkanen.

Kuuntele Uudet levyt 17.11.2017, toimittajana Kare Eskola.

Kommentit