Hyppää pääsisältöön

Kuoromies Långbackan elämäntyö esitellään tyylillä

Kuoronjohtaja, säveltäjä Ulf Långbacka on pitkän linjan kuoromies, joka on vaikuttanut etenkin Turun seudun suomenruotsalaisissa kuoropiireissä. Aikanaan hän johti Cantabile-kuoroa, ja oli mukana perustamassa laatukuoro Key Ensemblea, joten siltä osin Långbackan taidot tunnetaan, mutta uusi levy "Visions" kokoaa viimein yhteen myös Långbackan sävellyksiä. Hyvä niin, koska Långbackan monimuotoinen, sointuisa ja laulullinen musiikki ansaitsee tulla lauletuksi laajemminkin.

Ulf Långbacka: Visions
Ulf Långbacka: Visions Uudet levyt

Kenties kuorotaustansa takia Långbacka pitää sävellyksissään kunnon turvavälin atonaalisuuteen ja avantgarde-tekniikoihin. Toisaalta hän osaa maustaa kuorosatsiaan historiallisilla ja kulttuurisilla viittauksilla, erikoistekniikoilla ja soitinsäestyksillä juuri sopivasti, että teokset pysyvät raikkaina kuunnella ja karaktääreiltään vaihtelevina. Levyn yhdeksän teosta ja teoskokonaisuutta kuulostavat keskenään ihmeen erilaisilta ollakseen niin selvästi 2000-luvun miellyttävää peruskuorotyyliä. Facie ad faciem ja Nativitas viittaavat keskiaikaisiin tyyleihin, No man is an island käyttää vapaatonaalisuutta tunteellisemmin, Musiikkia mieskuorolle on hupaisan soittimellinen kuoroiloittelu - ja niin edelleen. Lavean minimalistinen O magnum mysterium yhdistää kuoron ja orkesterin tyylikkäästi ja kelpaisi mihin tahansa joulukonserttiin.

Levyllä esiintyvistä kuoroista Exaudio, Florakören ja Brahe Djäknare eivät kenties lukeudu kansainväliseen eliittiin, mutta levylle ne laulavat pelkistetyn kirkkaasti, musiikkia palvellen, mikä kertonee myös siitä että Långbackan teoksia on luonteva laulaa. Suurimman työn levyllä tekee Key Ensemble suvereeniin tyyliinsä, ja sille Långbacka on myös säveltänyt ilmeikkäimmin.

Levyn äänitykset on tehty eri paikoissa ja eri aikoina, mutta kokonaisuus toimii silti mainiosti - korville hyppää lähinnä O magnum mysteriumin konserttitaltiointi yskimisineen. Kaikkiaan levy ajaa hienosti asiansa Långbackan käyntikorttina, ja tuottanee hänen teoksilleen entistä enemmän esityksiä myös suomenruotsalaisten kuoropiirien ulkopuolella.

"Visions" - Ulf Långbackan kuoromusiikkia. - Akademiska Orkestern, Brahe Djäknar, Exaudio, Florakören ja Key Ensemble, joht. Ulf Långbacka, Hanna Kronqvist ja Teemu Honkanen.

Kuuntele Uudet levyt 17.11.2017, toimittajana Kare Eskola.

Kommentit
 • Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Säveltäjä Emilie Mayer (1812-̶1883) oli Fanny Mendelssohnin ja Clara Schumannin aikalainen, mutta on vielä saanut astella heidän varjoissaan musiikinhistorian sameiden kerrostumien vähitellen kirkastuessa.

 • Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Cembalisti Marianna Henriksson toimii laaja-alaisesti muusikkona vanhan musiikin alueella, mutta myös monitaiteellisten projektien parissa siltoja vanhan ja uuden musiikin välillä rakentaen.

 • Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin (s. 1958) tuotanto on vuosituhannen vaihteesta lähtien ollut jatkuvassa pienessä muutosliikkeessä. Vähitellen tuo liike tuntuu saavuttaneen pysyvyyden asteen. Edelleen omaääniseen sävelistöön sekoittuu nyt vahvoja romanttis-impressionistisia vaikutteita, jonka johdosta ilmaisussa on lisää hengittävyyttä, hehkua ja näyttävyyttä.

 • Alissa Firsovan ilmaisu hakee vielä suuntaansa

  Alissa Firsovan ilmaisu hakee vielä suuntaansa

  1990-luvun alussa perheensä mukana Venäjältä Englantiin emigroitunut Alissa Firsova (s.1986) on jo ehtinyt moneen. Pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä toimivan moniosaajan kamarimusiikkiteoksia on nyt koottu yhteen tekijän ensimmäiselle profiili-äänitteelle. Äänite sisältää kahdeksan kestoltaan verraten suppeaa kamarimusiikkiteosta.