Hyppää pääsisältöön

Latvian radiokuoro kääntää Vasksin raskaasta kauniiksi

Juuri seitsemänkymmentä vuotta täyttänyt Peteris Vasks on aikamme tunnetuin latvialainen säveltäjä. Ondinen uudella levyllä Laudate Dominum Latvian radiokuoro ja Sinfonietta Riga esittävät Sigvards Klavan johdolla Vasksin musiikkia kuorolle ja orkesterille. Levyllä kuullaan viisi laajaa vokaaliteosta jotka pohjautuvat hengellisiin rukousteksteihin. Vasksin musiikki on vaikuttavaa ja soivaa: Paljon pitkiä säveliä, kauniita harmonioita ja hitaita huipennuksia. Mieleen tulee toinen baltialainen säveltäjä, Arvo Pärt.

Peters Vasks / Laudate Dominum
Peters Vasks / Laudate Dominum Uudet levyt

Ensi kuulemalta Peteris Vasksin musiikki tuntui mielestäni masentavalta, surulliselta ja raskaalta, mutta jo toisella kuuntelukerralla aloin havaita musiikista enemmän kauniita harmonioita ja herkkiä sävyjä.

Kumma kyllä levyn kaikki teokset alkavat yli minuutin mittaisella soitinjohdannolla. Sen jälkeen lipuu tai suorastaan ui Latvian radiokuoro vaikuttavan upeasti mukaan.

Levyn nimikkoteos Laudate dominum on urkusäestyksellinen - tai paremminkin urut ja kuoro vuorottelevat, ja vaikka vuorot on roolitettu selvästi, ne ovat niin pitkiä, ettei varsinaista vuoropuhelua synny. Osuuksissa voi kuulla samankaltaisia melodioita läpi kappaleen.

Erityisen vaikuttavia ovat mielestäni Latvian radiokuoron ykkössopraanot, jotka säilyttävät kauniin sointinsa ja sävelpuhtautensa ihailtavasti. Kokonaisuudessaankin kuoron sointi on yhtenäinen ja stemmat balanssissa. Ei ihme että Latvian radiokuoroa pidetään yhtenä Euroopan parhaista kamarikuoroista.

Levyn viimeinen teos, The fruit of Silence, on kaunis päätös noin tunnin mittaiselle levylle. Vasksille tyypillinen mutta sinänsä upea kohta on mielestäni silloin, kun viimeinen teos taittuu hitaasti mollista duurisointuun.

Peteris Vasks: Da pacem, Domine; Mein Herr und mein Gott; Laudate Dominum; Prayer; The Fruit of Silence. - Latvian radiokuoro ja Sinfonietta Riga/Sigvards Klava. (Ondine, ODE 1302-2)

Tämän levyarvostelun on tehnyt peruskoulun yhdeksäsluokkalainen Elsa Lindeberg osana TET-jaksoaan.

Kuuntele Uudet levyt 17.11.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.