Hyppää pääsisältöön

Urkureduktio tukee Kokkosen Requiemiä

Joonas Kokkosen Requiem orkesterille, kuorolle ja solisteille syntyi tuskallisen hankalasti, mutta siitä tuli hänen kaunein suurteoksensa, täynnä kimmeltävää valoa, säihkyviä harmonioita, herkkyyttä ja voimaa. Teosta on esitetty ihmeen vähän - pääsiäisaikaan suuret esittäjistöt pelaavat varman päälle tutummilla passioilla ja requiemeillä. Kenties tilanne muuttuu nyt, kun Jouko Linjama on tehnyt Kokkosen requiemistä urkureduktion, joka uuden levyn perusteella toimii vallan mainiosti.

Joonas Kokkonen / Requiem
Joonas Kokkonen / Requiem Uudet levyt

Toccata Classicsin kautta julkaistun levyn kattavissa esittelyteksteissä Jouko Linjama turhaan epäilee rikkaan orkesterisatsin taipumista uruille. Alkuperäisversioon verrattuna urkureduktio on toki yksiulotteisempi, ja muutamat herkulliset lyömäsoitintehot jäävät puuttumaan, mutta ero ei ole suuri, niin hyvin säveltäjä Linjama ja urkuri Jan Lehtola käyttävät urkujen mahdollisuuksia. Urkuversio on sitä paitsi erottelevampi, soinneiltaan puhtaampi ja rakenteeltaan selvempi, mikä sopii Kokkosen musiikillisiin tarkoitusperiin.

Urkujen sointi myös sekoittuu kauniisti Klemetti-opiston kamarikuoron täysjänteiseen, kantavaan lauluun. Voi olla, että Kokkosen Requiem on kuorolle helpompi esittää urkujen kuin orkesterin kanssa, ainakin Heikki Liimola saa aikaiseksi erittäin ryhdikkään tulkinnan.

Tälläkin levyllä sopraanosolistina laulaa nousukiitoa tekevä Suvi Väyrynen, ja nyt äänessä on kaipaamaani täyteläisyyttä. Myös baritoni Joose Vähäsöyrinki on ääneltään terve, mutta ilmaisultaan sen verran tasapaksu, että jään ikävöimään nuorta Jorma Hynnistä orkesteriversion peruslevytykseltä.

Requiemin höysteeksi Jan Lehtola vetäisee Joonas Kokkosen koko urkutuotannon - eli neljä pientä kappaletta. Nekin jo todistavat, että huikeaa oli Kokkosen osaaminen myös hänen tuotantonsa tällaisessa nurkassa. Paljon esitetty ja levytetty Lux aeterna saa Lehtolalta vaikuttavan tulkinnan, jossa huippukohta jää hehkumaan myös hiljaisen loppueleen päälle

Joonas Kokkonen: Requiem (kuorolle ja uruille sov. Jouko Linjama); Urkuteokset. - Jan Lehtola, urut, Suvi Väyrynen, sopraano, ja Joose Vähäsöyrinki, baritoni, sekä Klemetti-opiston kamarikuoro/Heikki Liimola. (Toccata Classics, TOCC 0434)

Kuuntele Uudet levyt 17.11.2017, toimittajana Kare Eskola.

 • Kantapöydän opiskelijatreffeillä Duo Uimonen/Lorenzen

  Tutusti Emmi Uimoseen ja Troels Lorenzeniin!

  Piano-harmonikkaduo Emmi Uimonen ja Troels Lorenzen syntyi Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla. Savonlinnasta kotosin oleva Emmi ja Suomeen opiskelijavaihtoon tullut Troels havaitsivat omaavansa saman suhtautumisen musiikkiin. Duon ensimmäinen levy on jo ilmestynyt.

 • Sopraano Minna-Leena Lahti: "Lukiossa teimme retken Kansallisoopperaan. Silloin ajattelin että tuonne on pakko päästä!"

  Tutustu Sibelius-Akatemian oopperaluokan opiskelijaan.

  Jos kaikki menee hyvin, on Minna-Leena Lahdella kahden vuoden kuluttua kädessään paperi, jota hän on aina halunnut. Hän valmistuu oopperalaulajaksi! Takanaan Minna-Leenalla on laaja kirjo harrastuksia ja opintoja, löytyy kirjoittamista, soittamista, balettia ja laulamista. Mutta oikea intohimo on kuitenkin ooppera. Kuka? Olen Minna-Leena Lahti, Erkkilä omaa sukua.

 • Päävierailijakapellimestariksi 21-vuotiaana

  Oopperan lapsikuoro antoi kimmokkeen kapellimestarin uralle

  Kapellimestari Klaus Mäkelä on juuri allekirjoittanut päävierailijasopimuksen Ruotsin radion sinfoniaorkesterin kanssa. Kiireinen kapellimestari törmäsi musiikin voimaan jo lapsena.

 • Sotilasmusiikkimme ei ole siipirikkoista

  Levyarvostelu

  Puolustusvoimain sotilasmusiikkialaa on kohdannut suuri onni aivan viime vuosina. Toiminnan julkisivu tuntuu kiitettävän eloisalta juuri parahiksi, kun soittokuntien määrä vasta kaventui tämän vuosikymmenen rajussa uudistuksessa.