Hyppää pääsisältöön

Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

Lokakuun vallankumouksen 70-vuotisjuhlaparaati Moskovan Punaisella torilla vuonna 1987
Lokakuun vallankumouksen 70-vuotisjuhlaparaati Moskovan Punaisella torilla vuonna 1987 Neuvostoliitto,lokakuun vallankumous,teeman elävä arkisto

Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa.

Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

Vallankumouksesta tulee nyt kuluneeksi 100 vuotta ja Teeman Elävä arkisto tarjoaa mahtipontisen juhlan lisäksi 60-luvun dokumentin vallankumouksen syistä.

Teeman laaja ohjelmakokonaisuus Venäjän vallankumouksesta sisältää mm. klassikkoelokuvia ja löytyy myös Yle Areenasta.

Elävän arkiston ohjelmapaketti Teemalla:
Torstaina 16.11. klo 22.30, perjantaina 17.11. klo 15.00 ja maanantaina 20.11. klo 12.00.

Kutsuvieraina Castro, Ceaușescu ja Honecker

Ohjelmassa Punaisen torin portaat yleisölle tarjotaan massiivinen sotilasparaati ja kansalaismarssi. Juhlien alkussa Punaiselle torille kaartaa kaksi neuvostovalmisteista Zil-avoautoa.

Kenraalit seisovat autoissa ja katsoja saa jännittää, että pysyvätkö vanhat herrat pystyssä ja autot käynnissä. Mahtipontisuudessaan paraatille on vaikea löytää vertaista.

Tuhansien kutsuvieraiden joukosta löytyy muun muassa Kuuban johtaja Fidel Castro, DDR:n kommunistijohtaja Erich Honecker ja Romaniaa diktaattorin ottein luotsannut ja sittemin oman maansa vallankumouksessa teloitettu Nicolae Ceaușescu.

Glasnostin ja perestroikan tuulet voimistuivat

Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Vallankumouksen 70-vuotisjuhlien aikaan oli jälleen edessä suuri muutos.

Juhlavuonna 1987 poliittiseen kielenkäyttöön oli vakiintunut uusia venäläisiä käsitteitä: perestroika ja glasnost. Uuden polven neuvostojohtaja Mihail Gorbatšov oli jo vakiinnuttanut asemansa, ja suurta ja mahtavaa valtakuntaa pyyhkivät uudistusten tuulet, jollaisia ei aikaisemmin ollut koettu.

Vallankumouksessa alkunsa saanut kommunistisen järjestelmän ja Neuvosto-Venäjän, sittemmin Neuvostoliiton tie oli loppusuoralla. Vuonna 1991 Neuvostoliitto lakkasi olemasta ja presidentti Gorbatšov ilmoitti eroavansa virastaan.

Minun televisioni: Punaisen torin portaat

Lenin vallankumouksen johtoon Suomen kautta

Sopivasti vallankumouksen 50-vuotisjuhliin vuonna 1967 valmistui kolmiosainen dokumentti Lokakuun tie yhteistyössä Yleisradion ja Neuvostoliiton television kanssa. Nyt näemme siitä ensimmäisen osan, jossa kerrotaan vallankumoukseen johtaneista tapahtumista. Ohjelmassa on mm. haastateltavina suomalaisia, jotka olivat henkilökohtaisesti tavanneet tulevan vallankumousjohtajan V.I. Leninin.

Lokakuun tie 1: Ennen vallankumousta

Kommentit

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!