Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa.
Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.
Vallankumouksesta tulee nyt kuluneeksi 100 vuotta ja Teeman Elävä arkisto tarjoaa mahtipontisen juhlan lisäksi 60-luvun dokumentin vallankumouksen syistä.
Teeman laaja ohjelmakokonaisuus Venäjän vallankumouksesta sisältää mm. klassikkoelokuvia ja löytyy myös Yle Areenasta.
Elävän arkiston ohjelmapaketti Teemalla:
Torstaina 16.11. klo 22.30, perjantaina 17.11. klo 15.00 ja maanantaina 20.11. klo 12.00.
Kutsuvieraina Castro, Ceaușescu ja Honecker
Ohjelmassa Punaisen torin portaat yleisölle tarjotaan massiivinen sotilasparaati ja kansalaismarssi. Juhlien alkussa Punaiselle torille kaartaa kaksi neuvostovalmisteista Zil-avoautoa.
Kenraalit seisovat autoissa ja katsoja saa jännittää, että pysyvätkö vanhat herrat pystyssä ja autot käynnissä. Mahtipontisuudessaan paraatille on vaikea löytää vertaista.
Tuhansien kutsuvieraiden joukosta löytyy muun muassa Kuuban johtaja Fidel Castro, DDR:n kommunistijohtaja Erich Honecker ja Romaniaa diktaattorin ottein luotsannut ja sittemin oman maansa vallankumouksessa teloitettu Nicolae Ceaușescu.
Glasnostin ja perestroikan tuulet voimistuivat
Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Vallankumouksen 70-vuotisjuhlien aikaan oli jälleen edessä suuri muutos.
Juhlavuonna 1987 poliittiseen kielenkäyttöön oli vakiintunut uusia venäläisiä käsitteitä: perestroika ja glasnost. Uuden polven neuvostojohtaja Mihail Gorbatšov oli jo vakiinnuttanut asemansa, ja suurta ja mahtavaa valtakuntaa pyyhkivät uudistusten tuulet, jollaisia ei aikaisemmin ollut koettu.
Vallankumouksessa alkunsa saanut kommunistisen järjestelmän ja Neuvosto-Venäjän, sittemmin Neuvostoliiton tie oli loppusuoralla. Vuonna 1991 Neuvostoliitto lakkasi olemasta ja presidentti Gorbatšov ilmoitti eroavansa virastaan.
Minun televisioni: Punaisen torin portaat
Lenin vallankumouksen johtoon Suomen kautta
Sopivasti vallankumouksen 50-vuotisjuhliin vuonna 1967 valmistui kolmiosainen dokumentti Lokakuun tie yhteistyössä Yleisradion ja Neuvostoliiton television kanssa. Nyt näemme siitä ensimmäisen osan, jossa kerrotaan vallankumoukseen johtaneista tapahtumista. Ohjelmassa on mm. haastateltavina suomalaisia, jotka olivat henkilökohtaisesti tavanneet tulevan vallankumousjohtajan V.I. Leninin.