Hyppää pääsisältöön

Sydämen sisun kautta kohti välittävämpää Suomea

Sisututkija Emilia Lahti
Sisututkija Emilia Lahti blogit

Urheilu-Suomen Vieraskynä-sarjan ensimmäisenä vieraana kynään tarttuu sisua tutkinut Emilia Lahti.

Sisu on ytimellistä voimaa, jonka avulla kiinnitytään elämän säikeeseen tosi paikan tullen tai otetaan ensimmäinen haparoiva askel kohti mahdotonta unelmaa. Sisukkuuden selittämättömältä tuntuva kyky nostaa yksilöt ennennäkemättömiin korkeuksiin ja on kutoutuneena kulttuuriseen tapaamme katsoa toisiamme Suomessa. Ajattelemattomasti tai väärin käytettynä tuo sama voima voi kuitenkin polttaa siipemme ja estää sen, että elämä toteutuu arvoamme ja mahdollisuuksiamme vastaavalla tavalla.

Olen tutkinut sisua vuodesta 2013. Keräämäni yli tuhannen vastauksen aineisto nosti esiin huolen siitä, että liika sisukkuus vahingoittaa yksilöä, yhteisöä sekä rapauttaa ajattelukykyämme. Näin kerran blogin otsikolla "Sisu on syvältä." Vaikka teksti oli hieman yksioikoinen, on kirjoittaja tavallaan oikeilla jäljillä. Itse sanoisin: "Sisu on syvältä – jos minä olen." Suuri ihmisen äärikestävyyden yleismaailmallinen ilmiö, jota meillä Suomessa kutsutaan sisuksi ei ole itsessään hyvää tai pahaa vaan se arvottuu — kuten mikä tahansa voimavara tai työkalu — käyttötarkoituksensa mukaan. Perusolemukseltaan se on eteenpäin työntävää energiaa, jonka liikkeen suunta lopulta määräytyy arvojemme pohjalta ja suhteessa siihen mitä päämäärää varten käytämme sitä. Pyrkimys henkiseen kasvuun, itsemyötätuntoon ja inhimillisyyteen toisia kohtaan ovat rakentavan sisun ehtoja.

Sisu on syvältä – jos minä olen.

Sosiaalisesti tietoisen, hyvään pyrkivän henkilön käsissä periksiantamattomuus ja sisukkuus muuntuvat voimavaraksi myönteistä yhteiskunnallista muutosta tai yksilön kasvua varten. Omaa etuaan tavoittelevan ja toisia alleen polkevan henkilön resursseina periksiantamattomuus ja sisukkuus ovat vaarallisia, pahimmillaan vahingollisia ja siten kansankielellä “syvältä.” Jos uppoutuu omiin päämääriin liian sisukkaasti muiden tarpeet huomiotta jättäen, synnyttää railoja kanssakäymiseen. Omaan itseen kohdistuva armottomuus voi suuntautua oman perheen tai työyhteisön jäseniin saaden aikaan laajaa pahoinvointia ja jättäen jälkeensä haavoittuneita.

Kysymys ei ole niinkään siitä mitä teemme vaan miten sen teemme. Yksilötasolla rakentava sisu edellyttää, että muokkaamme sitä lempeydellä emmekä sorru jääräpäisyyteen, joka pahimmillaan lukitsee pakkosuorittamisen loukkuun.
Meissä on syvää voimaa, mutta emme ole rajattomia. Esimerkiksi urheileminen tai työnteko tavalla, joka ei huomioi riittävää lepoa ja kehon merkkien kuuntelemista voi johtaa siihen, että rikomme itsemme. Saatamme liiankin sisukkaasti jäädä kiinni tilanteisiin, toimimattomiin ihmissuhteisiin tai myrkyllisen ilmapiirin työpaikkoihin. Joskus on sinnittelyä vaikeampaa ja sisukkaampaa katsoa peiliin, myöntää tulleensa jonkin tien päähän ja vaihtaa rohkeasti suuntaa. Hankalissa risteyskohdissa voi kysyä itseltään: mahdollistaako se, mitä olen nyt tekemässä elämän jatkuvuuden pitkällä tähtäimellä? Tällaiset päätökset aina vaikeita, mutta itseään on lupa kunnioittaa valitsemalla ympärilleen inhimillisiä ihmisiä, jotka haluavat sinulle hyvää. Hinta tämän tekemättä jättämisestä on usein korkea.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi ihmisen potentiaalin toteutumista eniten mahdollistava tila on psykologinen turvallisuus. Kun teemme päätöksiä sen ohjaamana, mikä luo mahdollisuuksia ihmisille ympärillämme ja millaista on toista arvostava puhe ja toiminta, on mahdollisuus luoda myönteisiä ketjureaktioita. On todettu, että yhteisöt, joiden jäsenet ottavat vastuun omasta vaikutuksestaan niin lähi- kuin laajempaan piiriin ja pyrkivät luomaan ympärilleen häpeästä vapaita tiloja, ovat onnellisempia, innovatiivisempia ja menestyvämpiä kuin yhteisöt, joissa haetaan aktiivisesti vikoja ja joissa vallitsee pelon ilmapiiri.

Rakentavan sisun kulttuurin luominen ja sellaisen maailman rakentaminen, jossa elämä voi toteutua mahdollisuusista rikkaana ja kannattelevana entistä useammalle on dynaaminen prosessi, jossa meillä kaikilla on keskeinen rooli. Suomen tulevaisuus rakennetaan tämän päivän teoissa. Terve sydämen sisu kasvaa siellä, missä ihmisen potentiaalia alleviivaava katse kohtaa kulttuurin, jossa on sitouduttu tukemaan yksilön kasvua ja rakentavaa itsensä ylittämistä.

Urheilu-Suomen Vieraskynässä kiinnostavat kirjoittajat avaavat näkökulmia urheilun maailmaan. Uusin Urheilu-Suomen jakso nähtävissä Yle Areenassa

Lue myös - yle.fi:stä poimittua