Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Tekstitys tarjolla lähes kaikkiin suomen- ja ruotsinkielisiin ohjelmiin

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme intrassa Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on julkaistu Turun Sanomissa 16.11.

Pentti Virtanen toivoo kirjoituksessaan (Turun Sanomat 14.11.), että suomenkieliset tv-ohjelmat tekstitettäisiin kuten vieraskielisetkin ohjelmat. Virtanen ei heikkokuuloisena aina kuule mitä tv-ohjelmissa sanotaan ja toivoo tekstityksiä erityisesti tv-uutisiin.

Kotimaisten ohjelmien tekstitys suomeksi ja/tai ruotsiksi on tärkeä apu Suomen lähes 800 000 kuulovammaiselle, maahanmuuttajille, kieltenopiskelijoille sekä monille tavallisille tv-katsojille. Tekstityksen avulla ohjelmaa voi seurata vaivatta, vaikka äänestä ei saisikaan täysin selvää.

Yleisradio on tarjonnut ohjelmatekstityksiä vuodesta 1983 alkaen. Nykyään lähes kaikki Ylen tv-ohjelmat esitetään tekstitettyinä joitakin suoria keskusteluohjelmia, urheilutapahtumia ja musiikkiesityksiä lukuun ottamatta. Muun muassa kirjoittajan toivomat iltapäivän ja illan suomenkieliset uutislähetykset on tekstitetty.

Ohjelmatekstitykselle ei ole omaa kielivalintaa digitelevision kielivalikossa. Ylen kotimaankielisiin ohjelmiin tarjoama tekstitys löytyy valitsemalla vastaanottimen tekstityskieleksi hollannin (HD-kanavilla “kuulorajoitteinen” tai vastaava). Ohjelmatekstityksiä voi seurata myös Teksti-TV:n kautta. Areenassa tekstitykset saa näkyviin ruudun alareunassa näkyvän txt-ikonin kautta.

Christoffer Forssell
Päällikkö, Yle Kääntäminen ja versiointi