Hyppää pääsisältöön

Historia: Kriisien Krim

Tuhansien vuosien ajan Krimin niemimaa on ollut kansojen sulatusuuni.
Keisarinna Katariina II liitti Krimin Venäjään. Tuhansien vuosien ajan Krimin niemimaa on ollut kansojen sulatusuuni. Yle TV1,Historia: Kriisien Krim

TV1 maanantaina 20.11.2017 klo 19.00 - 19.55
Katsottavissa Yle Areenassa

Tuhansien vuosien ajan Krimin niemimaa Mustanmeren pohjoisosassa on ollut kansojen sulatusuuni. Skyytit, kreikkalaiset, armenialaiset, tataarit, juutalaiset ja venäläiset ovat omalta osaltaan vaikuttaneet alueen kehitykseen.

Länsi ja itä, Eurooppa ja Aasia, kohtasivat niemimaalla ja jättivät jälkensä.

Saksalaisdokumentti esittelee Krimin aluetta, kulttuuria ja niemimaan värikästä historiaa sekä taustoittaa nykytilannetta historiallisesta näkökulmasta. Muun muassa keisarinna Katariina II liitti Krimin Venäjään 1783 ja Nikita Hruštšovin ideasta alue luovutettiin Neuvostoliitolta Ukrainalle 1954.

Die Geschichte der Krim. The Crimea Through The Ages. Ohjaus: Inga Wolfram. Tuotanto: New Docs, Saksa, 2016.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.