Hyppää pääsisältöön

Klassisen musiikin ytimessä – jousikvartetit Teemalauantaissa 18.11.

Mark Ivanir, Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken ja Catherine Keener elokuvassa A Late Quartet
Mark Ivanir, Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken ja Juliette Gelbart elokuvassa A Late Quartet Mark Ivanir, Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken ja Catherine Keener elokuvassa A Late Quartet A Late Quartet,teeman elokuvafestivaali 2016

Teemalauantaissa nähdään hajoavasta jousikvartetista kertova elokuva A Late Quartet sekä ruotsalainen tv-dokumentti, jossa etsitään jousikvartetin ja -kvarteton perimmäistä olemusta.
Teemalauantai 18.11.2017 klo 21.15 alkaen. Elokuva A Late Quartet vain suorana, dokumentti Jousikvartettia etsimässä Areenassa 30 päivää.

Mitä ihmeellistä on jousikvartetissa? Miksi kahden viulun, alttoviulun ja sellon yhdistelmä on kestänyt vuosisadasta toiseen eräänä klassisen musiikin tärkeimmistä peruskokoonpanoista? Jousikvartetti on niin suosittu muoto, että siitä on tehty elokuviakin.

Teemalauantain aloittaa elokuva A Late Quartet, joka on aiemmin nähty Teeman elokuvafestivaalilla. Yaron Zilbermanin ohjaamassa draamassa jousikvartetin sellisti (Christopher Walken) ilmoittaa kollegoilleen sairastuneensa Parkinsonin tautiin, mikä merkitsee 25-vuotisen yhteistyön loppua. Kauden avajaisista tuleekin jäähyväiskonsertti. Samalla purkautuvat pitkään piilossa vaikuttaneet jännitteet: kakkosviulisti (Philip Seymour Hoffman) vaatii saada soittaa vaihteeksi ykkösviulua, mutta edes hänen alttoviulistivaimonsa (Catherine Keener) ei tue häntä.

Kun kaikki ovat menneet eri tavoin epävireeseen, pitäisikö lopettaa? Vai yrittää vain loppuun asti?

Kahden ihmisen roolit toisiaan tukevina puolisoina ja toisaalta puolueettomina kollegoina menevät vaikeasti ristiin. Mutta myös ykkösviulistilla (Mark Ivanir) on pinnan alla piilevät epävarmuutensa. Esiin nousee ristiriita tunteen ja ajatuksen, heittäytymisen ja virheettömyyden välillä.

Christopher Walken tekee lumoavan roolityön kvartetin lämminsydämisenä nestorina ja nuorten muusikoiden kannustavana opettajana. Philip Seymour Hoffman on taas kerran omimmillaan "keski-iän turhautumien kuluttamana ja niin inhimillisenä", kuten Jaana Semeri kirjoitti elokuvan saadessa Suomen tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 2016.

Elokuvan jälkeen ruotsalainen musiikkikriitikko ja -toimittaja Camilla Lundberg keskustelee tv-dokumentissa Kvartettia etsimässä monenlaisten jousisoittajien ja muiden asianosaisten kanssa. Mukana ovat muiden muassa legendaarisen Amadeus-kvartetin sellisti Martin Lovett, Freskkvartettenin nuoret ja Fläskkvartettenin vähemmän nuoret soittajat, ja muusikoiden lisäksi muuan dekkaristi ja yksi ekonomikin.

Eräs haastateltavista on "punaviinikvarteton" säveltänyt Anders Hillborg, joka kertoo suhtautuvansa jousikvartettoon taidemuotona suorastaan pelonsekaisella kunnioituksella: "Ajattelin, että ehkä 80-vuotiaana uskallan säveltää sellaisen."

Jousikvartetto on sävellyksen muoto, joka on antanut säveltäjille Haydnistä ja Beethovenista Šostakovitšiin vapautta kokeilla, vapautta niin kullloisenkin ajan tyyli-ihanteista kuin poliittisista vaatimuksista. Toisaalta se ei anna säveltäjälle mahdollisuutta piiloutua ison orkesterin monien mahdollisuuksien taakse, kuten Hillborg sanoo. Säveltäjä on siinä täysin paljaana.

Entä jousikvartetti sosiaalisena yksikkönä? Osoittautuu, että kvartettia voidaan tarkastella paitsi taidehistorian ja musiikillisten seikkojen myös esimerkiksi liiketaloustieteen näkökulmasta organisaationa, joka toimii vailla varsinaista johtajaa. Kvartetissa soittaminen on intensiivistä; siinä liikutaan tasaveroisten yksilöiden yhteistyön ja hierarkkisen organisaation rajamailla. Kvartetin ja trion ero ei ole vain soittajien määrässä vaan siinä, että kvartetissa on ykkös- ja kakkosviulu. Siksi kvartetti on myös itsessään kiinnostava draaman aihe.

Jousikvartetissa on yksi hyvä viulisti, yksi huono viulisti, yksi entinen viulisti ja yksi, joka inhoaa viulisteja.― Vanha jousisoittajien viisaus

Dokumentissa katsotaan myös asiantuntevin silmin lyhyt pätkä illan elokuvaa A Late Quartet.

Ohjelmassa kuullaan luonnollisesti myös jousikvartetille sävelletyn musiikin mestariteoksia mm. Bachilta ja Haydnilta.

Dokumentti Jousikvartettia etsimässä on esitetty Teemalla ensimmäisen kerran vuonna 2014.

  • A Late Quartet (USA 2012) Ohjaus Yaron Zilberman. Pääosissa Philip Seymour Hoffman, Christopher Walken, Catherine Keener, Mark Ivanir, Imogen Poots
  • Jousikvartettia etsimässä (Kvartett i kubik), Ruotsi 2013. Tv-dokumentti, toim. Camilla Lundberg.

Lue lisää:

quartet-lab ja Kvartetin synty

Dokumentissa seurataan nuorten huippumuusikoiden muodostaman kvartetin intensiivisiä harjoituksia. Konsertissa kvartetti soittaa mm. Mozartia ja Britteniä.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa