Hyppää pääsisältöön

Mikael Gabriel syyttää Nelonen Mediaa boikotoinnista ja sen musiikkipäällikköä valehtelusta – tästä kohussa on kyse

Mikael Gabrielin mukaan hänen biisinsä on hyllytetty Nelonen Median radiokanavilta, koska artisti on mukana Maikkarin tv-tuotannossa.

Mikael Gabriel esiintyi viime kesänä muun muassa Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Mikael Gabriel julkaisi tänään 17. marraskuuta Facebookissa pitkän julkisen päivityksen siitä, kuinka Nelonen Media on artistin mukaan ilmoittanut poistavansa räppärin musiikin radiokanaviensa soitosta noin vuoden ajaksi 12. kesäkuuta lähtien. Boikotin syy on artistin päivityksen mukaan se, että MG päätti mennä tuomariksi Maikkarilta keväällä 2018 tulevaan X Factor -ohjelmaan Neloselta esitettävän The Voice of Finlandin sijaan.

Päivityksessä Mikael Gabriel kertoo, että Nelonen Median musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilä oli sanonut, ettei päätös vaikuta MG:n musiikin menestykseen heidän radiokanavillaan. Räppäri kirjoittaa, että oli pari päivää myöhemmin kuullut levy-yhtiön kautta, että Nelonen Media poistaa hänen kappaleensa soitosta 12. kesäkuuta jälkeen. Mikael Gabriel esiintyi tuolloin Nelonen Median omistaman Radio Suomipopin Helsinki-päivän konsertissa.

Mikael Gabriel avasi aihetta Snapchat-tarinassaan keskiviikkona 15. marraskuuta. Tuolloin artisti sanoi, että on olemassa tahoja, jotka yrittävät toimia häntä ja hänen jengiään vastaan.

- Tahot ovat hyvin, hyvin isossa asemassa, johtoportaassa yhtiöissä kuten Nelonen, MG jatkoi.

Mikael Gabriel mainitsi, että hänen kappaleensa on viimeksi soinut Nelonen Median radiokanavilla (Radio Aalto, Radio Suomipop, Radio Rock, Helmiradio, Loop ja Hitmix, joka perustettiin syyskuussa lakkautetun Metro Helsingin tilalle) viime kesänä.

- Sen jälkeen on ollut bänni, artisti kertoi.

Lisäksi MG sanoi, että häntä on käsketty olemaan asiasta hiljaa. Räppäri kertoi kokeneensa, ettei kuitenkaan voi enää pysyä vaiti.

Mikael Gabrielin väite siitä, että hänen kappaleensa olisi viimeksi soinut jollain Nelonen Median radiokanavalla viime kesänä, ei pidä paikkaansa. Biisit.info-verkkosivun mukaan Radio Suomipop on soittanut artistin Kipua-kappaletta lokakuun aikana kolme kertaa. Viimeisen kerran -kappale on soinut Radio Aallolla kolmisen viikkoa MG:n väittämän hyllytyksen jälkeen, 5. heinäkuuta.

Mutta muuten Nelonen Median kanavat ovat soittaneet vain sellaisia Mikael Gabrielin biisejä, joilla hän fiittaa. Biisit ovat Evelinan Honey ja Robinin Boom Kah.

Osa Nelonen Median radiokanavista soitti 13. kesäkuuta saakka monta kertaa viikossa Mikael Gabrielin biisejä _Kipua _ja _Viimeisen kerran _sekä räppärin Vain elämää -kappaleita Lumi teki enkelin eteiseen ja Pauhaava sydän. 13. kesäkuuta jälkeen niitä ei ole enää soitettu Kipua-kappaleen kolmea ja Viimeisen kerran -biisin yhtä soittokertaa lukuun ottamatta.

"Soittolistamme perustuvat jatkuvaan kuulijatutkimukseen, soitamme siis sitä, mitä kuulijat haluavat kuulla."― Mikko Koivusipilä

Toisaalta koko syksyn aikana ainoastaan Radio Suomipop on soittanut Evelinan kappaletta Honey, jolla Mikael Gabriel fiittaa. Lisäksi monella muulla kuin Nelonen Median radiokanavilla ahkerassa soitossa ollut kappale Riippumatto ei soinut Nelonen Median taajuuksilla edes ennen Mikael Gabrielin kertomaa hyllytyspäivää.

On muistettava, että Mikael Gabriel tai kukaan artisti ei voi olettaa, että heidän biisinsä nousevat radioiden soittolistalle mitenkään automaattisesti.

On kuitenkin totta, että Mikael Gabriel on erittäin menestyvä artisti. Hänellä on Spotifyssä lähes 440 000 kuukausittaista kuuntelijaa, mikä on enemmän kuin esimerkiksi Elastisella, Haloo Helsingillä tai Evelinalla. Hänen musiikillaan on siis kysyntää.

Musiikkipäällikkö perustelee soittamatta jättämistä kuulijatutkimuksella

Onko Mikael Gabriel nyt boikotissa Nelonen Median radiokanavilta, kuten väittää? Nelonen Median musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilä vastaa YleX:lle sähköpostilla näin:

- Tällä hetkellä meillä on radiosoitossa yksi kappale, missä Mikael Gabriel fiittaa. Soittolistamme perustuvat jatkuvaan kuulijatutkimukseen, soitamme siis sitä, mitä kuulijat haluavat kuulla. Mikael Gabrielin uudet biisit ovat olleet meillä testissä, mutta eivät ole nousseet sieltä radiosoittoon. Tässä kategoriassa on tällä hetkellä tosi kova tunku ja kilpailu: paljon hyviä biisejä.

Koivusipilän vastauksesta voi päätellä, että boikottia ei ole. Helsingin Sanomat julkaisi aiheesta uutisen, jossa Neloselta kiistetään, että Mikael Gabrielin biisejä jätettäisiin soittamatta sen vuoksi, että artisti on mukana X Factorissa.

Helsingin Sanomien uutisen julkaisun jälkeen Mikael Gabriel syytti Snapchat-tarinassaan Mikko Koivusipilää valehtelusta. MG kertoo Snäpissä saaneensa 12. kesäkuuta ilmoituksen, ettei hänen musiikkinsa soi enää Nelonen Median radiokanavilla.

Koivusipilä kirjoittaa, että Mikael Gabriel on mukana kilpailijan televisiotuotannossa, ja tällä hetkellä yhteistyö Nelonen Median kanssa on vähäisempää.

- Yhteistyötä kuitenkin tehdään edelleen: MG on ollut esimerkiksi kesällä meidän Suomipopin Helsinki-päivän konsertissa ja Suomipop-festareilla esiintymässä ja syksyllä hän vieraili Idolsissa, Koivusipilä jatkaa.

Mainituista yhteistöistä Suomipopin Helsinki-päivän konsertti järjestettiin juuri 12. kesäkuuta – eli samana päivänä, jolloin boikotti MG:n mukaan alkoi.

Kysymykseen siitä, voisiko Mikael Gabriel viitata Nelonen Mediaan sanoessaan, että häntä on kielletty kysymästä aiheesta, Koivusipilä vastaa, ettei heillä ole tällaista sopimuksellista vipuvartta artisteihin.

Mikael Gabriel kehotti fanejaan lähettämään Twitterin ja sähköpostin kautta viestejä muun muassa Neloselle ja Koivusipilälle asiaa koskien. Räppäri on uudelleentwiitannut monia fanien twiittejä.

- On hienoa nähdä myös, miten intohimoisesti fanit suhtautuvat artisteihin, siitähän koko tämä toimiala elää. Radiosoittomme perustuu jatkossakin testausdataan, siihen mitä kuulijat testeissä toivovat, Koivusipilä kirjoittaa.

Lue myös:

Suomen ristiriitaisin räppäri Mikael Gabriel Alasti-klubilla: “Tähtään Hollywoodiin”