Hyppää pääsisältöön

”Mulla on kisaura edessä, jännitin että onko mun jalat vielä kiinni ruumiissa” – Mira Kasslin pyrki maailman huipulle kuolemaa uhmaten

Heikki Soini ja Mira Kasslin
Heikki Soini ja Mira Kasslin Yle Puhe

Ratapyöräilyssä menestynyt Mira Kasslin kertoi Urheilu-Suomen lähetyksessä Yle Puheella Heikki Soinin haastattelussa uransa dramaattisesta tapahtumasta, onnettomuuksista ja hurjasta harjoittelusta

Mira Kasslin oli voittanut kaksi maailmanmestaruutta ja teki maailmanennätyksiä. Olympiakulta Sydneystä kiilsi silmissä, kunnes rekka ajoi päälle.
“Saksassa maantietreenissä olin letkan viimeinen, ja taajama-alueella tuli satasta betonimyllyrekka pakaraan. Antoi isomman pusun. Mä lensin ulospäin muutaman metrin ja liuin asfalttia – se oli mun onni että osui pakaraan, ei takapyörään”, Kasslin muisteli tilannetta jossa hengenlähtö oli lähellä.

Suurista haavoista tuli verenmyrkytys ja lonkka meni Miran sanoin muusiksi.
“Olin just lukenut, että jos raajat lähtee irti niin aivot toimii siten, että kun näet oman tilasi niin sitten vasta sattuu. Muistan aina sen tunteen, että kun tiesin mitä on tapahtunut, niin sitten rupesin katsomaan, onko mulla vielä jalat ruumiissa kiinni.”

Kasslin oli kuuma nimi pyöräilypiireissä juuri tuolloin, joten hetki oli dramaattinen.
“Ne pari sekuntia oli tosi pitkiä kun jännitin, että onko mulla jalat vielä. Ne oli tärkeät - mulla on kisaura edessä, jännitin että onko mun jalat vielä kiinni ruumiissa. Ei ollut muuta kiinnostusta kuin että onko mulla jalat vielä.”

Lääkäri totesi Mira Kasslinille, että ei ole muuta keinoa kuin levätä täysin kolme kuukautta.
“Ei ollut mahtifiilis, kun olin hirveessä kunnossa ja olympialaiset odottaa. Hirvee paikka – yksi sekunti ja yksi kolari, ja sulle sanotaan että chillaile kolme kuukautta.”

Helsingin Jakomäestä maailmalle pyöräillyt Mira voitti ratapyöräilyn pikamatkalla kaksi maailmanmestaruutta. Sen lisäksi hallussa oli kaksi maailmanennätystä. Yle Puheella Urheilu-Suomen radio-ohjelman juontaja Heikki Soini ihmetteli, että miten on edes mahdollista, että Helsingin Jakomäestä tulee yhtäkkiä Mira Kasslin, joka dominoi ratapyöräilyä, lajia joka vaatii äärimmäistä räjähtävää voimantuotantoa ja nopeutta, ja jossa kukaan muu suomalainen ei ole koskaan saanut arvokisamitalia?

“Tarvitaan geenejä, joskus on jokin koepalakin otettu, pitää mun nopee olla. Nopeutta pystyy kehittämään vain tiettyyn pisteeseen. Sä oot joko nopee tai et oo nopee.”

Heikki Soini kysyi Kasslinilta, oliko tällä joku jolle halusi näyttää pystyvänsä.
“Mä olen suvun ainoa tyttö, jotenkin oli silloin dissaava ilmapiiri että tytöt leipoo pullaa, mutta nainen voi tehdä muutakin. Mulla on aina ollut luontainen kunnianhimo. Isä ajatteli, että tytön energia on hyvä suunnata johonkin, että se pysyy oikealla tiellä teininä.”

Mä harjoittelin voittamista. Se ei ole suomalaiselle helppoa.

Mira harjoitteli voittamista mielikuvaharjoittelulla.
“Mä harjoittelin voittamista. Se ei ole suomalaiselle helppoa. Kun tullaan loppusuoran ohi aivan hyytyneenä, meen kahdella sentillä ohi toisen renkaan. Harjoituksessa mä haen sen fiiliksen - mä saatan verrytelläkin pään sisällä, haen kilpailun äänet, meen viivalle ja mietin palaset kisasta.”

Oman pään sisässä asioita voi kerrata ja kerrata kunnes tunne loksahtaa paikoilleen.
“Mä pystyn tulemaan sen viimeisen kaarteen ja loppusuoran 20-30 kertaa, niin kauan että saan sen tunteen että tuun ohi. Jos joskus loppuu usko, niin vedän niin monta kertaa että saan sen tunteen että miltä tuntuu voittaa. Sitten se tapahtuu oikeastikin.”

Kasslin harjoitteli aikoinaan Latvian miesmaajoukkueen mukana. Aamulla puoli seitsemän alkoi päivä ja illalla kuuden jälkeen oli valmis nukkumaan kun rääkki oli niin armotonta.
“Sitten oli sellainen treeni jossa otettiin kaikki irti. Kaksitoista 400 metrin vetoa, voi käydä välillä oksentamassa. Ihan neuvostomeininkiä, et sä siellä kysele mitään, sit tulee seuraava samantien tilalle, tiputettiin ryhmästä pois,” Kasslin muisteli.

“Sä et voi itkee, koska sitten ei henki kulje. Oksettaa mutta on pakko kasata itsensä että pystyy vetää. Paloin loppuun, olin kolme kuukautta hirveessä ylikunnossa. Sitten ajoin maailmanennätykset kaksi kuukautta sen jälkeen.”

Kasslinin mielestä pitää päästä käsiksi ”tuntemattomaan kapasiteettiin”.
“Hulluus ei ole vamma, se on ominaisuus. Tehdäkseen isoja asioita pitää olla hullu. Suomessa on se iso ongelma, että ei uskalleta kokeilla, kun epäonnistumisen pelko isompi kuin kokeilun halu. Mulla ei ole häviämisen pelkoa.”

Sitten tulivat Sydneyn olympialaiset. Niiden piti olla ne suuret kisat.
“Kondis oli hyvä, mutta olympiakomitea säästi ja lähetti kaluston rahdilla, ja se oli seitsemän päivää myöhässä. Mun tärkein valmistautuminen ja olen seitsemän päivää ilman fillaria jonka kanssa melkein nukuinkin.”

Sydneyn olympialaisissa Mira oli eräajossa yhdestoista ja 500 metrin aika-ajossa 17:s.

“Sitten kisa-aamuna olin kuumeessa, kun nukuttiin parakeissa. Rankka kokemus, otti koville. Vitutti niin paljon että siihen loppui pyöräily.”

Vuonna 2007 Kasslin lähti töihin Kööpenhaminaan. Hän ajatteli, että käytössä on illat ja viikonloput – ja ajoi fillaria ja yritti vielä paluuta huipulle.

“Lopetin liian aikaisin, mentiin Saksaan testamaan missä kunnossa olen. Olin samassa kunnossa kuin Sydneyn aikaan. Vedettiin hulluja treenejä, vedettiin 100-kiloinen mies selässä 200 rappusta ylös.”

Sitten harjoituksissa kävi uusi onnettomuus. Kasslin ajoi kuuttakymppiä moottoripyörän perässä, jonka tiukassa imussa oli tarkoitus ajaa niin kovaa niin kauan kuin pystyy.
“Se prätkä käänsi taakse katsomatta oikeelle ylös, mun fillarin pyörä oli vielä siellä, se kaatoi mut ja mun vasen puoli rouhaisi velodromin pintaa. Sääri ja reisi ovat edelleen katu-uskottavassa kunnossa.”

Kasslin joutui tiputukseen sairaalaan. Mielessä olivat ainoastaan Lontoon olympialaiset.
“Kun siinä tiputuksessa laitettiin kolmea erilaista antibioottia ja olin juuri toipunut edellisestä lonkkavammasta, niin tajusin että aika vaan loppuu kohti Lontoon olympialaisia. Mikäs muu asia siinä sairaalapedillä kiinnostaa.”

Heikki Soini käsittelee urheilua persoonallisella otteella oman urheilu-uransa kokemusten kautta, kun studioon saapuu intohimoisia urheilijoita ja urheilulle elämänsä uhranneita vieraita. Urheilu-Suomen keskustelu Yle Puheella torstaisin klo 15 ja Yle Areenassa kuunneltavissa. Ensi viikolla puhutaan siitä miten jääkiekon pitäisi lajina uudistua.

Lisää ohjelmasta