Hyppää pääsisältöön

Näin kansakunnan muisti pätkii – Juho Kuosmanen arvioi kansalaisten arkistofilmeistä leikkaamia elokuvia

Elokuvat ovat kuulemma kansakunnan muisti. Mutta mitä tapahtuu, kun kansalaiset saavat manipuloida tätä muistia, leikata vanhoista arkistofilmeistä uusia tarinoita. Oi maamme! -tv-sarjassa elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen ja Minna Joenniemi tutkivat, onko muisti virkistynyt vai mennyt kokonaan.

Vanhoissa arkistofilmeissä kerrotaan ihmisten arjesta, juhlinnasta ja ihanteista. - Elokuvat ovat kansakunnan muisti, elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen muistuttaa.

Oi maamme! -tv-sarjan toisessa jaksossa hän asettuu Minna Joenniemen viereen sohvalle katsomaan valikoiman Oi maamme! -elokuvia, jotka käsittelevät muistamista ja nostalgiaa. Niissä on käytetty materiaalina arkistofilmejä, jotka on kuvattu vuosina 1951-1963. Kuosmanen tuntee aikakauden. Hänen Cannesin elokuvafestivaaleilla palkittu elokuvansa Hymyilevä mies sijoittuu vuoteen 1962.

Ylen Oi maamme! -haasteeseen tarttuneiden ihmisten ennakkoluuloton tapa leikata elokuvia ravistelee hyvällä tavalla elokuvan ammattilaista. Kuosmanen reagoi itsekriittisesti:

- Huomasin olevani konservatiivinen, ja katsovani näitä perinteisen tarinankerronnan kannalta. Moni elokuva aukeni vasta, kun olin nähnyt sen kokonaan. Että hetkinen – näissähän oli assosiatiivista, vähän reippaampaa kerrontaa.

Yle on julkaissut kerran kuussa helmikuusta lähtien yle.fi/oimaamme -nettisivuilla paketillisen elokuvamateriaalia kansalaisten luovuuden käyttöön. Outokummussa asuva Helka Kettunen tunnustaa jääneensä koukkuun. Eläkkeellä oleva 66-vuotias opettaja on leikannut jo useita Oi maamme! -elokuvia. Niille on tunnusomaista villit videoefektit.

Tässä tv-sarjan jaksossa nähdään Kettusen video Muistikuvia. Siinä on kuvassa vanhan miehen pää sivusta katsottuna. Kettunen on leikannut päähän aukon, josta näkyy, mitä miehen mielessä liikkuu, eli moottoripyöräkisat.

Myös 14-vuotiaat Mette Nissilä ja Vella Vannas ovat eläytyneet muistelijan tunnelmiin. Heidän elegantti elokuvansa Muistoihin näyttää, mitä lesken mielessä liikkuu.

Oman Oi maamme! -elokuvansa tehneiden ihmisten ikäjakauma on 11-80 vuotta. Kajaanin taidemuseolla työpajaan osallistuneen 78-vuotiaan Liisa Hätisen elämän ensimmäinen elokuva Kesätunnelma käsittelee hikeä, sen kaipuuta.

Juho Kuosmanen joutuu hikisen tehtävän eteen, kun hänet haastetaan tietokilpailuun. Geronomi Ari Liimatainen on leikannut vanhoista filmeistä tietovisailuja, joita hän suosittelee ajanvietteeksi senioreille ja muistisairaille. Kokeile päihitätkö Juho Kuosmasen tässä työtä käsittelevässä visassa.

Oi maamme! on houkuttanut elokuvan tekemiseen niin ensikertalaisia kuin taiteen ammattilaisia. Minna Joenniemi käy tässä jaksossa tapaamassa videotaiteilija Sami van Ingeniä, joka käyttää arkistofilmejä taiteensa välineinä, koska “kaikki on jo kuvattu”. Van Ingenin Oi maamme! -videot T.Y.Ö ja Saippuakauppias eivät ole nostalgisia elokuvia vaan kommentteja tehokkuuden ihailuun. Saippuakauppias-installaatio on nähty Kuopion ja Jyväskylän taidemuseoiden Oi maamme! -näyttelyissä, T.Y.Ö on ollut lisäksi esillä myös Kiasmassa ja Kajaanin taidemuseossa. Lisää van Ingenistä voit lukea täältä.

Tv-sarjan tässä jaksossa nähdään myös seuraavat elokuvat, joista ohjaaja Kuosmanen valitsee oman suosikkinsa:

Osoitteesta yle.fi/oimaamme löytyy Oi maamme! -videoita sekä arkistofilmejäniiden materiaaliksi, ja artikkeleita.
Juho Kuosmasen ohjaama versio Suomen ensimmäisestä mykkäelokuvasta Salaviinanpolttajat esitetään Yle Teemalla 29.12.2017.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa