Hyppää pääsisältöön

Portsaribisneksestä käydään kovaa kamppailua

Ravintoloiden eteispalveluissa pyörii arviolta 20-30 miljoonan euron bisnes. Tästä summasta kamppailee muutama turva-alan firma.

Alalla käydään pudotuspeliä ja se keskittyy entisestään. Isot ovimiesfirmat ostavat pieniä pois markkinoilta. Suurimmaksi toimijaksi on noussut kesällä perustettu Nordic Security Alliance. Sillä on hallinnassaan noin 250 yöravintolaa eli nelisenkymmentä prosenttia markkinoista.

Alalle ovat olleet pyrkimässä myös ns. liivijengit, joiden piirissä on myös järjestäytynyttä rikollisuutta. Tämän pyrkimyksen ehkäisemiksi säädettiin uusi laki, jonka perusteella turva-alan yritykset tarvitsevat Poliisihallitukselta toimiluvan. Laki tuli voimaan vuoden 2017 alussa.

Yksityisiä turvafirmoja valvova poliisi pitää alaa ”puhtaana”. Useat alalla olevat tai sen jättäneet kuitenkin kertovat, että turva-alanyrityksillä on yhteyksiä liivijengeihin. MOT:n tapaamat ovimiehet kertovat myös, että he kohtaavat työssään väkivallan uhkaa ja alamaailman painostusta.

Ovimiehiä on kertomusten mukaan painostettu olemaan mukana tai ainakin sallimaan muun muassa huumekauppaa ja prostituutiota.

Portsaribisneksen pimeistä puolista vaietaan, koska moni pelkää joko turvallisuutensa tai bisnesyhteyksiensä takia.

Muokattu: lisätty otsikkoon puuttuva p-kirjain 20.11. 2017 MK
vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelman katsottavaksi 21.11. 2017 MK