Hyppää pääsisältöön

Tommi Läntinen: Rauhasta pitää laulaa aina!

Juha-Pekka Sillanpää, Minna Joenniemi ja Tommi Läntinen Radio Suomen tunnuksen edessä
Juha-Pekka Sillanpää, Minna Joenniemi ja Tommi Läntinen Radio Suomen tunnuksen edessä Kuva: Yle/Tarja Närhi Tommi Läntinen,Minna Joenniemi,Levylautakunta

Raadissa istuivat Tommi Läntinen, toimittaja Minna Joenniemi ja musiikkituottaja Juha-Pekka Sillanpää.

Tulos ja kommentteja

1. Lohkare: Rauhaa 25 pistettä

(Kartsa Huovinen - Pauli Hanhiniemi)

Tommi: Kovasti tykkäsin. Tumma ja luomuinen soundi. Hienoja kuvia tekstissä. Puhuttiin isoista asioista, siitä millaisia ristiriitoja kannamme mukanamme. Se, että lauletaan rauhasta vielä Dylanin jälkeenkin, on vieläkin tärkeää. 9 p
Minna: Tämän päivän uutiskuvaston keskellä lohduttaa, että joku rauhasta vielä laulaa. Herätti paljon tunteita. Jäin miettimään sitä, että miksi tämä vahva sanoma musiikillisesti vietiin 'aavikkosoundiin', etäännytti tästä ajasta. 9 p
J-P: Mielenkiintoinen soppa. Oli kaksijakoinen, yhtäältä musiikki Hearhillia, toisaalta Boycottia. Jännä tuo 'swamp-sound', suosoundi. Kuuntelin soittoa niin, että tarina en ehtinyt miettiä, tämä pitää kuunnella uudestaan. Hieno ja yllättävä oli se viulusoolo. 7 p

2. Kielo: Kipeille teoille 23 pistettä

(Kielo Kärkkäinen)

Tommi: Oli kovin jazzillista soittoa, vanhanaikaista soundia haettiin, mutta oli jotenkin liian selkeä ja kirkas soundi, olisin toivonut enemmän savukonetta päälle. Myös laulaja olisi voinut pitää enemmän päällä sen pehmeän, 'savuisen' soundin, joka välillä hienosti välähteli. Vähän liian älykästä soittoa minulle. 6 p
Minna: Uskoin tähän tarinaan, tunnelma ihmisten kohtaamisesta välittyi aitona. Eletyn elämän tunne tuli läpi. Laulaja fraseerasti kauniisti ja aidosti vailla maneereja. Pidin kovasti näistä väreistä, joita kappale maalasi mieliimme. 10 p
J-P: Tässä soitto nojasi vahvasti ja hienosti tiettyyn perinteeseen, 'lailakinnusjazziskelmään'. Jotenkin vain teksti ei ollut tuosta samasta maailmasta. Oliko se kappaleen tarkoitus vai sovittamaton ristiriita, tätä jäin pohtimaan. 7 p

3. Morrissey: Jacky's only happy when she's up on the stage 23 pistettä

(Morrissey - Martin Boorer)

Tommi: Pidän kovasti tällaisesta kalpeiden brittipoikien soitosta. Oli hienot soundit, mattainen fiilis, ei liikaa kilkutusta tai kilinää. Morrissey on kiistaton osaaja. Laulu kertoi elämän tummista alueista ja ne viehättää. 8 p
Minna: Siinä oli haamu menneisyydestäni, josta olen halunnut pysyä tosi kaukana. Tämän artistin musiikkia laulamalla olen aloittanut laulajan urani. Kaverin nykyinen ideologia ei miellytä. Tämä kyllä elvytti verenkierron ja nosti pulssia pelottavalla tavalla. 7 p
J-P: Tämä artisti yleensä hyydyttää mun verenkierron. Nyt oli todella tehokas biisi, hienosti tehty. Komppi oli murhaava ja lopussa hieno kakofonia. Varmasti konserteissa massapsykoosia aiheuttava kappale. 8 p

4. Margo Price: A little pain 22 pistettä

(Margo Price)

Tommi: Seksikäs meininki. Rouva oli päässyt hyvään ylikuntoon, lauloi todella taitavasti. Soitossa soundi älyttömän hieno, kaikki olivat kuin samassa huoneessa. Tässä oli luotettu hyviin perusasioihin. 8 p
Minna: Tekstissä oli mainioita kohtia ja aloin heti tehdä runoanalyysiä tästä, mutta ei kai tällaista musiikkia tekstin takia kuunnella. 'Pieni kipu kuuluu elämään'. Kevyttä ja helppoa musiikkia. 5 p
J-P: Aika leppoisaa menoa, oltiin päästy jo kivun yläpuolelle. Hienoa soittoa. Laulaja kuulosti modernilta kantrilaulajalta, mutta musiikki ei peruskantria. Todella hyvä laulaja. 9 p

5. Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus: Väärät profeetat 19 pistettä

(Jarkko Petosalmi - Jari Huttunen - Timo Rautiainen)

Tommi: Tietyllä tavalla naivia tekstiä, mutta niin totta! Hyvä, että nämä asiat väännetään rautalangasta. Toivon, että nuoriso hoilaa tätä kesällä festareilla. Messiaaninen meno, pidän siitä, kun asiat sanotaan suoraan. Intro oli liian pitkä ja myös väliosa liian pitkä. 10 p
Minna: Tekstistä tuli sellainen olo, että se vahvisti sitä hegemoniaa, että jossain on ne 'viisaat miehet', jotka sanoo oikeat asiat. Ja dosenttien pitkällisellä tutkimuksella hankittu tieto ei olekaan arvokasta ja sitä ei kuunnella. 3 p
J-P: Kun Timo Rautianen, jylhä ja jäyhä äijä, avaa suunsa, niin hän onnistuu kietomaan nuorison pikkusormensa ympärille ja hänen sanomaansa kuunnellaan. Onneksi sanoma on aina elämän ja järjen puolella. Musiikkina tämä ei minua puhuttele, mutta kappale herättää miettimään omaa kantaa. Arvostan artistin tunnettavuutta. 6 p

6. Jonsu: Tanssin sut pyörryksiin 15 pistettä

(Jonsu - Matias Melleri - Niko Lith)

Tommi: Tästä kuului selvästi nuoren artistin unelma, jota selvästi vaalii. Tämä edustaa tiettyä nykypopin muottia, joka ei ole mulle tarkoitettu. Kun noin nuori ääni lauloi, että 'sydän raavittu rikki', niin en oikein uskonut. 4 p
Minna: Jotenkin kuului Sannin vaikutteita. Ajatuksellisesti lähti käyntiin kuin Anssi Kelan 'Nummela'. Hyvin viatonta, teksti mukava nykynaisen elämästä. 5 p
J-P: Esimerkki tämän päivän musiikkibisneksestä, mennään copy/pastella. Tätä on nyt niin paljon, että alkaa käydä hiekkalaatikko ahtaaksi. En usko, että kaikki nuoret lauluntekijänaiset haluaisivat kuulostaa samalta. Tämän laulajan hieno ääni kyllä kuului. 6 p

 • Elias Kaskisen aito erontuska liikutti Levylautakuntaa

  Jonsu ja Antti Paavilainen Levylautakunnassa

  Oliko todella hyvää musiikkia vai harvinaisen kiltti raati? Ainakin pistepussin nyörit oli löyhällä, kun viikon levyuutuuksia kuuntelivat Indicasta tuttu, nyt soolouraa tekevä Jonsu, Jean S:n. perustaja, bändinsä rinnalla sooloilua aloittava Antti Paavilainen sekä Ylen musiikkitoimittaja Susanna Vainiola Pisteet ja kommentteja 1.

 • Metsä huokaa ja hiljenee. Avaruusromua 17.12.2017

  Äänien ihmeellisessä maailmassa, metsissä ja maisemissa.

  Yhtäkkiä metsä hiljenee ympärillä. Linnunlaulu lakkaa ja metsä vaikenee. Valo tulee oudosta suunnasta. Kaikki on ylösalaisin. Kaikki on väärinpäin. Tuttu metsä on muuttunut vieraaksi paikaksi. Metsänpeittoon joutuneelle tulee omituinen, vieras olo. Metsänpeitto on suomalaisessa kansanuskomusperinteessä tila tai paikka, johon metsässä kulkeva ihminen tai kotieläin voi joutua. Metsänpeitossa kulkija joutuu metsänhaltijoiden ja maahisten maailmaan. Avaruusromussa seikkaillaan äänien ihmeellisessä maailmassa, metsissä ja maisemissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Iskelmämiehet iskelmän puolella Levylautakunnassa

  Suomalaista Levylautakunnassa

  Suomalaisuuden lippua heiluteltiin Levylautakunnassa, jossa kuunneltiin poikkeuksellisesti vain kotimaisten tekijöiden uutuuksia. Arvioitaan antamassa iskelmäsanoittajat Ilkka Vainio ja Lasse Wikman sekä musiikkitoimittaja Tero Liete. Pisteet ja kommentteja 1. J.

 • Äärirajoille asti! Avaruusromua 10.12.2017

  Avaruusromussa matkataan retrohengessä.

  Osa kaikkein parhaasta taiteesta on tehty rajoitusten puitteissa. Usein kaikkein rohkein ja vaikuttavin elektroninen musiikki on syntynyt artistien käyttäessä saatavilla ollutta tekniikkaa sen äärirajoille asti. Tällaisia ajatuksia esittävät japanilaista videopelimusiikkia esittelevän kokoelman toimittajat. Tuntuu siltä, että he ovat oikeassa. Samat ajatukset pätevät musiikkiin laajemminkin. Avaruusromussa matkataan retrohengessä. Yllätyksiä Japanista, Suomesta, Yhdysvalloista, Ranskasta ja Saksasta. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua