Ryhmäteatterin Muodonmuutos on tärkeä ja jopa röyhkeä puheenvuoro tästä ajasta ja sen vallitsevista arvoista.
Muodonmuutos on samalla vuonna 1967 perustetun Ryhmäteatterin 50-vuotisjuhlanäytös.
Päähenkilö Keijo Saastamoinen (Vesa Vierikko) on tavallinen espoolainen mies. Vakuutusmyyjä, merkonomi, isä, puoliso, lottoaja, asuntovelallinen. Keijo on nyky-Suomeen siirretty Gregor Samsa, mies joka muuttuu syöpäläiseksi. Komeaa muuten on, että juhlanäytelmän pääroolissa on näyttelijä, joka kiinnitettiin alunperin Ryhmäteatteriin vuonna 1980.
Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä ovat aiemmin muokanneet uusiksi Nikolai Gogolia. Nyt he ovat tarttuneet Franz Kafkaan. Absurdi komedia tarjoaa jälleen mahdollisuuden kuvata syöveriä, jonne pieni ihminen nakataan hänen yrittäessään selvitä rahakkaiden ja vallakkaiden määrittelemässä maailmassa.
Muodonmuutos jatkaa siis osin samojen teemojen käsittelyä kuin vaikka juuri Päällystakki ja Mielipuolen päiväkirja. Kerronnan tapakin on sama: päähenkilö sinnittelee alati pahenevan painajaisen keskellä, muut näyttelijät vaihtavat tragikoomisesta roolista toiseen ja toimivat tarinan kertojina. Sekä kirjoittajat että näyttelijät todella osaavat tämän lajin. Esitys syöksyy suvereenisti nopeasta kohtauksesta toiseen.

Syöpäläiset lisääntyvät kaikkialla.
Keijon romahdus keskiluokkaisesta vakuutuskauppiaasta yhteiskunnan surkeimmaksi pohjanöyhdäksi on nopea. Headhuntterit eivät hae ketään kotoa, ei vaikka Keijo kuinka hokee bisnessloganeita, vakuuttaa olevansa disruptiivinen ja out-of-the-box. Liian kallis sohva liian kalliin television edessä vaihtuu likaisiksi lääviksi, vaimokulta joukoksi itähelsinkiläisiä narkkareita ja diilereitä.
Tässä tulkinnassa Keijo Saastamoisesta lähtee liikkeelle globaali epidemia. Syöpäläiset lisääntyvät kaikkialla, valtiot ovat romahtamaisillaan yhä useampien ihmisten muuttuessa haitallisiksi tuholaisiksi. Viesti on selvä: kenestä vaan voi tulla osaton, turha loinen.
Osansa ruoskasta saa niin Suomen hallitus yliopistoleikkauksineen kuin mediakin. Näyttämöllä Ylen talousuutisissa haastatellaan – muka objektiivisena asiantuntijana – aina uudestaan Nordean ekonomisti Jan Stoltenhyggeriä (Santtu Karvonen), joka taloustilanteesta riippumatta esittää kansalle ohjeeksi vyön kiristystä.

Ryhmiksen ensemble on jälleen kovassa vedossa. Vesa Vierikko koikkelehtii ja pyristelee Keijo Saastamoisena niin että hänen alkaa uskoa olevan jättihyönteinen. Santtu Karvonen ja Robin Svartström heittävät tiukan setin monenkarvaisia tyyppejä lipevistä pukumiehistä sekopäisiin lähiöhiippareihin. Minna Suuronen synnyttää teatteri-illan koskettavimmat hetket paremmasta haaveilevana sekakäyttäjänä Pami-mirjamina. Vilpitön Keijo ei näe mirjamia ankeana narkomaanina, vaan ihan ihmisenä vierellään.
Erikseen täytyy ylistää kahta erityisen loistokasta roolisuoritusta
Toinen henkilökohtainen suosikkini on Sari Mällisen Piri-mari, mustahampainen kurjaliston karaokekuningatar. Apua mikä hahmo! Miten valtaisan energistä, häpeästä täysin vapaata heittäytymistä! Joka kerta kun Piri-mari avasi suunsa, olin tippua tuolilta naurusta.
Näytelmän tyrmäävimmät hetket tarjoaa Taisto Oksanen. Hän lyö ällikältä roolissaan ”Hitlerin näköisenä miehenä”. Tämä miekkonen on yliopistosta irtisanottu germaanisen filologian lehtori, joka ei muutu syöpäläiseksi – vaan Hitlerin klooniksi. Hän ei osaa enää puhua kuin saksaa ja vain Hitlerin äänellä, ja tukkakin asettautuu väkisin sivujakaukselle. Oksanen pauhaa Hitlerin näköisen miehen televisiomonologissa tavalla, joka saa yhtä aikaa ulvomaan naurusta ja jäätymään kauhusta.
Hahmon avulla Leskinen ja Keski-Vähälä muistuttavat, millaisia voimia tämä aika kasvavine tuloeroineen, vihanlietsomisineen ja ihmisten luokitteluineen on manaamassa esille.
Ryhmäteatteri: Muodonmuutos.
Frans Kafkaa vapaasti mukaillen kirjoittaneet Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä
Ohjaus Esa Leskinen. Lavastus- ja pukusuunnittelija Janne Siltavuori. Äänisuunnittelija Jussi Kärkkäinen. Valosuunnittelija Ville Mäkelä. Videosuunnittelija Ville Vierikko.
Maskeeraussuunnittelija Ari Haapaniemi. Rooleissa: Vesa Vierikko, Santtu Karvonen, Minna Suuronen, Robin Svartström, Sari Mällinen ja Taisto Oksanen. Kantaesitys 17.11.2017.