Hyppää pääsisältöön

Seitsemäntoista-sarja ja peli vievät vuoteen 1917

 Iita (näyttelijä Milla-Mari Pylkkänen) on tehnyt etsintäkuulutuksen ystävästään Oliviasta.
Seitsemäntoista-sarjan ja pelin pääosassa nähdään näyttelijä Milla-Mari Pylkkänen. Iita (näyttelijä Milla-Mari Pylkkänen) on tehnyt etsintäkuulutuksen ystävästään Oliviasta. Kuva: Yle Kuvapalvelu Suomi 100,1917,seitsemäntoista

TV1 torstaisin 13. - 27.12.2018 klo 19.00 - 19.55, Areenassa

Miltä tuntui elää vuodessa 1917? Tähän vastaa draamasarjasta ja pelistä koostuva kokonaisuus. Dokumentaarinen draama Seitsemäntoista (12) nivoo yhteen kaksi tarinaa vuodelta 1917. Samalla kun 17-vuotiaat Olivia ja Iita kipuilevat kohti itsenäisyyttä, yrittää Suomi sosialistipääministeri Oskari Tokoin johdolla irtautua Venäjän vallasta. Kumpikin tarina johtaa luottamuksen särkymiseen ja tarpeettomaan verenvuodatukseen.

Keisarin valta murtuu

Kaikki alkaa maaliskuussa 1917 Venäjän vallankumouksesta, jolloin keisarin valta murtuu ja Suomelle tarjoutuu historiallinen tilaisuus itsenäisyyteen. Mahdollisuuteen tarttuu ensimmäisenä pääministeriksi nouseva Oskari Tokoi, jolla on idea kansanvaltaisesta, tasa-arvoisesta yhteiskunnasta.

Miten itsenäistyminen tapahtuu, kuka sitä johtaa ja mikä sen hinta lopulta on henkilökohtaisella ja kansallisella tasolla?

Samaan aikaan nuori piikatyttö Iita ja tämän paras ystävä Olivia kohtaavat nuoren sosialistipojan vallankumouksen melskeissä. Sotkeutuminen mustan pörssin kauppaan ja sen myötä vallankumoukseen laittaa tyttöjen ystävyyden koetukselle, ja kun Olivia katoaa, Iita saa huomata että pelissä on ystävyyden ja luottamuksen lisäksi myös ihmishenki.

Näyttelijä Milla-Mari Pylkkänen draamadokumentissa Seitsemäntoista.
Näyttelijä Milla-Mari Pylkkänen draamadokumentissa Seitsemäntoista. Kuva: Jussi Nahkuri, Yle Kuvapalvelu Suomi 100,seitsemäntoista
Senaatin varapuheenjohtaja Oskari Tokoi (Jarkko Pajunen) vaatii eduskunnassa Suomelle itsenäisyyttä keväällä 1917. Puhemiehenä Kullervo Manner (Janne Reinikka).
Senaatin varapuheenjohtaja Oskari Tokoi (Jarkko Pajunen) vaatii eduskunnassa Suomelle itsenäisyyttä keväällä 1917. Puhemiehenä Kullervo Manner (Janne Reinikka). Kuva: Jussi Nahkuri, Yle Kuvapalvelu Suomi 100,seitsemäntoista
Olivia Nikolajeffia Seitsemäntoista sarjassa esittää Elli Melasniemi.
Olivia Nikolajeffia Seitsemäntoista sarjassa esittää Elli Melasniemi. Kuva: Jussi Nahkuri, Yle Kuvapalvelu Suomi 100,seitsemäntoista
Miltä tuntui elää vuodessa 1917? Tähän vastaa Ylen draamasarjasta ja pelistä koostuva Seitsemäntoista-kokonaisuus.
Miltä tuntui elää vuodessa 1917? Tähän vastaa Ylen draamasarjasta ja pelistä koostuva Seitsemäntoista-kokonaisuus. Yle TV1,Stan Saanila,seitsemäntoista
Miltä tuntui elää vuodessa 1917? Tähän vastaa Ylen draamasarjasta ja pelistä koostuva Seitsemäntoista-kokonaisuus.
Miltä tuntui elää vuodessa 1917? Tähän vastaa Ylen draamasarjasta ja pelistä koostuva Seitsemäntoista-kokonaisuus. Yle TV1,seitsemäntoista
Miltä tuntui elää vuodessa 1917? Tähän vastaa Ylen draamasarjasta ja pelistä koostuva Seitsemäntoista-kokonaisuus.
Miltä tuntui elää vuodessa 1917? Tähän vastaa Ylen draamasarjasta ja pelistä koostuva Seitsemäntoista-kokonaisuus. Yle TV1,Kai Lehtinen,seitsemäntoista

Luottamus, anteeksianto

Atro Lahtelan ohjaama ja Emma Taulon käsikirjoittama Seitsemäntoista kertoo mitä tapahtuu, kun luottamus särkyy eikä sitä ansaita takaisin.

Se osoittaa, kuinka ihmisten väliset suhteet ratkaisevat suuria historiallisia hetkiä, kuinka helposti ajaudumme vastakkaisille puolille, vaikka tavoitteemme ja päämäärämme olisivat samat -– ja miten vaikea voi olla antaa anteeksi ennen kuin on liian myöhäistä.

Nuorten naisten rooleissa loistavat Elli Melasniemi ja muusikko Milla Ruminakin tunnettu Milla-Mari Pylkkänen. Johtavien poliitikkojen rooleissa nähdään Jarkko Pajunen (Oskari Tokoi), Tommi Eronen (Edvard Valpas), Kai Lehtinen (P.E.Svinhufvud), Antti Luusuaniemi (E.N.Setälä), Vesa Wallgren (K.J.Ståhlberg), Timo Tuominen (Kyösti Kallio) sekä Stan Saanila (M.A.Stahovitsh).

Seitsemäntoista-sarjan päähenkilöiden Olivian ja Iitan tarina syvenee verkossa. Tyttöjen tarinaan keskittyvä peli on pelattavissa osoitteessa yle.fi/olivia17.

Tekijältä: Tyttöjen ääni haluttiin nostaa esiin

Suomi 100 -juhlavuoden yhteydessä on puhuttu paljon siitä, mikä on naisten rooli kun kerrotaan Suomen historiasta. Seitsemäntoista-sarjan käsikirjoittanut ja olivia_17-pelikonseptin ideoinut Emma Taulo pitää tärkeänä, että itsenäisyyden tarinaa kerrotaan myös niistä näkökulmista, joista ei historiankirjoihin juuri jää merkintöjä. Siksi näkökulmaksi valittiin nimenomaan tytöt ja sodan häviäjät.

Sarjassa kulkee kaksi päällekkäistä tarinaa. Samalla kun Oskari Tokoin hallitus yrittää pyristellä Suomea irti Venäjän vallasta, seitsemäntoistavuotiaat Iita ja Olivia kipuilevat kohti omaa itsenäisyyttä. Tyttöjen tarinan taustaksi Taulo tutustui aitoihin nuorten suomalaisnaisten päiväkirjamerkintöihin 1910- ja 1920-luvuilta. Sadanvuoden takaiset kirjoitukset yllättivät tuttuudellaan.

“Siellä oli löydettävissä ihan samat ongelmat ja kasvamiseen liittyvät murheet ja toiveet, kuin nykyajan nuorilla”, Taulo kertoo.

Seitsemäntoista-sarjan näyttelijät Elli Melasniemi (Olivia) ja Milla-Mari Pylkkänen (Iita)
Seitsemäntoista-sarjan näyttelijät Elli Melasniemi (Olivia) ja Milla-Mari Pylkkänen (Iita) Kuva: Jussi Nahkuri, Yle Kuvapalvelu Suomi 100,seitsemäntoista

Tekijät halusivat valita kerrontaan tarkoituksella moderneja tulkintakeinoja, joihin nykykatsojan on helppo samaistua. Seitsemäntoista tarjoaa draaman tueksi tietoa vuoden 1917 Suomesta ja itsenäisyysjulistukseen johtaneista tapahtumista, jotta myös niiden, jotka tutustuvat aiheeseen ensimmäistä kertaa olisi helppo päästä mukaan.

“Olemme keskustelleet tämän projektin ja erityisesti pelikonseptin yhteydessä paljon nuorten kanssa. Aika monelle vuoden 1917 tapahtumat ovat täysin vieraita ja Suomen esimerkiksi uskotaan saaneen itsenäisyytensä vasta talvi- ja jatkosodan myötä.”

Jos sadan vuoden takaisista päiväkirjamerkinnöistä löytyi paljon tuttuja aineksia, myös tuon ajan yhteiskunnallinen keskustelu tuntuu taas ajankohtaiselta. Tilanne politiikassa oli hyvin kahtiajakautunut, ja lehtiteksteissä tuotiin jyrkästi esiin omia kantoja ja korostettiin voimakasta vastakkainasettelua.

“Kun tätä katsoo nykyajasta käsin ja vertaa siihen, mitä esimerkiksi Euroopassa tällä hetkellä tapahtuu, on mielestäni todella tärkeää, että näistä tapahtumista puhutaan. Meillä olisi varmasti paljon opittavaa historiasta, etteivät samat virheet toistuisi”, Taulo pohtii.

Seitsemäntoista-kokonaisuuden keskeinen teema on epäluottamus, joka vuonna 1917 syntyi kansan välille nopeasti ja kärjistyi lopulta sisällissodaksi. “Olen itse pohtinut tarinaa niin, että jos itsenäistymisvuonna kaikki suomalaiset olisivat toimineet, kuten Iita tässä sarjassa kamppaillessaan omassa elämässään luottamuksen ja epäluottamuksen välimaastossa, olisimmeko ikinä päätyneet vuoden 1918 tapahtumiin.”

Tuotanto: Yle, 2017. Draamasarjaa on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kuva draamadokumentista Seitsemäntoista, Tokoin senaatti keväällä 1917 (näyttelijät)
Tokoin senaatti keväällä 1917. Kuva draamadokumentista Seitsemäntoista, Tokoin senaatti keväällä 1917 (näyttelijät) Kuva: Jussi Nahkuri, Yle Kuvapalvelu Suomi 100,seitsemäntoista
Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.