Hyppää pääsisältöön

Taistelu ravintoloiden ovista: käsikirjoitus

Ravintoloiden järjestyksenvalvonta ja eteispalvelu on arviolta 20:sta 30:een miljoonan euron arvoinen kakku. Ravintoloiden ovista taistelee muutama turva-alan yritys. Yksityisiä turvafirmoja valvova poliisi pitää alaa puhtaana. MOT:n tapaamat ovimiehet kertovat muuta. Portsarit kohtaavat työssään väkivallan uhkaa ja alamaailman painostusta. Portsaribisneksen pimeistä puolista vaietaan julkisuudessa.

Ari Lahtela, rikostarkastaja KRP: Siihen liittyy monenlaista laitonta toimintaa lähtien tietysti tän huumebisneksen lisäks myös esimerkiksi paritustoiminnasta ja jopa väkivaltarikollisuudesta.

MOT TAISTELU RAVINTOLOIDEN OVISTA

Ravintoloissa eletään parhaillaan pikkujouluaikaa, vuoden kovinta sesonkia. Tuhannet ja taas tuhannet asiakkaat kulkevat ravintoloiden portinvartijoiden, portsareiden silmien editse yökerhoihin nauttimaan laillisia ja joskus myös laittomia päihteitä.

Timo Laine on Restamaxin perustaja, pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja. Restamax listautui Helsingin pörssiin neljä vuotta sitten, ravintola-alan ensimmäisenä yrityksenä.

MOT: Kun teidän kasvukäyrää katsoo, niin ylöspäin on sojottanut jo monta vuotta. Liikevaihto viime vuonna oli noin 130 miljoonaa euroa. Mikä on menestyksenne salaisuus?

Timo Laine, hallituksen pj. Restamax Oyj: No, mä uskon, että meillä on niin kuin vahva, oikeastaan me ollaan kiteytetty usein se niin, että toimitaan yrittäjähenkisesti ja yrittäjän tavalla, mutta meillä on talouspuoli myöskin hyvin hoidettu. Se suuruuden ekonomia myöskin siellä sitten. Elikkä ne on nää kulmakivet.

Restamaxilla on 120 ruoka- ja viihderavintolaa eri puolilla maata ja se on suurimpia ovimiesfirmojen työllistäjiä.

MOT: Voisitko arvioida, minkä verran esimerkiksi menestyvän yökerhon viikonlopputuloista tulee sitten tälle ovimiesfirmalle?

Laine: No tota, jos tommoinen iso yökerho, niin siellä käy tuhatkunta kävijää, niin tota narikka on yleensä, se vaihtelee, se on kahdesta kolmeen euroon keskimäärin varmaan tässä vähän paikkakunnasta riippuen. Siitä se on helppo laskea, että pari.. kolmetuhatta euroa varmaan tulee.

entinen ovimies ”Make”: Kyllä ne tota kun puhutaan järjestyksenvalvojista niin kyllähän siellä puhutaan yöelämästä ja alamaailmasta niin kyllä ne vaan yhteen kuuluu. Että kaikki tuntee jollain tapaa jollain tasolla liivejä. Ja tietenkin sitten jos et niitten kans tuu toimeen, niin kyllä ne kaikenlaisia pikkuongelmia saattaa sitten järjestää siellä ravintolan sisällä varsinkin sitten.14:16:19

MOT: Miksi ravintolat kiinnostavat rikollisjengejä?

entinen ovimies ”Make”: Siihen on varmaan muutama syy. Yks on varmaan tietenkin se, että he pääsevät jonon ohitse ja saavat tietynlaista vip -kohtelua taikka semmoista vähän statuksen nostattamista ja tietenkin siellä pyörii sitten niitä ihmisiä jotka myy sitten kaikenlaista huumeita ja nappeja ja sen semmoista.

Toinen ovimies ei uskalla tulla edes muutetulla äänellään julkisuuteen. Hänen tarinansa kertoo näyttelijä.

entinen ovimies ”Pete”: Ongelmat alkoivat 2000-luvun puolivälissä, kun rikollisjengit vahvistivat otettaan ravintolabisneksessä. Tietyt piirit esittivät. että pitäisi alkaa myymään huumeita pintapaikan ovelta. Se kun ei käynyt mulle, alkoi kiusanteko.

Tässä ohjelmassa on anonyymejä haastateltavia, joiden nimet on muutettu, sekä puhelinhaastatteluja, koska kysymykset laillisen järjestyksenvalvonnan ja rikollisten piirien kytköksistä koetaan vaaralliseksi. Aiheen kiusallisuutta kuvaa se, että turva-alasta vastaavan Poliisihallituksen yksikön päällikkö ei hänkään halunnut tulla kameran eteen.

Marko Rahikainen, poliisiylitarkastaja Poliisihallitus: Poliisihallitus aloitti toimintansa 1.1.2010 ja sen jälkeen yhtään elinkeinolupaa ei ole voitu peruuttaa sillä perusteella, että yritys olisi ollut järjestäytyneen rikollisryhmän hallussa taikka vaikutuksen piirissä.

Rahikainen: kun on aika ajoin ollu niin kuin joittenkin vihjeenantajien mielestä kyse jostain ilmiöstä, että JR-porukat ois vallanneet noita ovia, niin ei kyllä meillä semmoista tietoa ole.

Samanlainen kuva syntyy myös MOT:n tekemästä kyselystä Suomen 11:lle poliisilaitokselle. Yhdeksän poliisilaitosta vastasi kyselyymme. Ravintoloiden eteispalvelu on usein ulkoistettu turva-alan firmoille. Kaikki laitokset pitivät ulkoistusta asiakkaiden turvallisuutta parantavana tekijänä.

Laki yksityisistä turvapalveluista muuttui vuoden 2017 alussa. Sen mukaan turva-alan yritykset tarvitsevat jatkossa, siirtymäajan jälkeen Poliisihallitukselta elinkeinoluvan.

MOT: Voitteko te käyttää esimerkiksi Epri-rekisteriä siinä harkinnassa?

Rahikainen: Ei.

MOT: Ette voi käyttää?

Rahikainen: Ei voida käyttää.

Epri eli poliisin epäiltyjen rekisteri nousi otsikoihin keväällä 2013, kun julkisuuteen vuoti tieto, että Venäjän presidentti Putin on merkitty sinne. Putin-kohun myötä rekisterin merkintäkäytäntöjä muutettiin ja sen merkitys poliisitiedustelun työkaluna on laskenut.

Rahikainen: Epri-rekisterin käyttäminen on tuota niin hyvin kyseenalaista. Me luovuttiin just näistä syistä sen Eprin käytöstä, että raja lupaharkinnan, jossa sitä ei saa käyttää, ja lupavalvonnan, jossa voisi käyttää, välillä on hiuksenhieno.

MOT kysyi poliisilaitoksilta, vieläkö rikollisryhmiin kuuluvia, niin sanottuja liivimiehiä tavataan ravintoloiden ovilta? Seitsemän poliisilaitosta vastasi selkeästi ei. Helsingissä pidettiin mahdollisena, että tälläkin hetkellä järjestystä saattaa valvoa henkilö, joka on jonkin tunnetun rikollisryhmän jäsen tai tiiviissä kanssakäymisessä jengin kanssa.

MOT:lle kerrottiin useasta eri lähteestä, että erään ydinkeskustan ohjelmaravintolan ovimiehenä seisoo silloin tällöin Helvetin enkeleiden täysjäsen, jonka järjestysmieskortin peruuttamisen on Korkein hallinto-oikeus vahvistanut vuonna 2011.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen mukaan liivimiehiä näkee ovimiehinä yhä, mutta vähenevässä määrin.

Stephan Sundqvist, ylikomisario Lounais-Suomen poliisilaitos: Ei mitenkään usein, mutta kyllä meillä ihan muutaman vuoden takaakin on yksittäisiä havaintoja tällaisesta tällaisestakin valitettavasti.

MOT: Miten se on mahdollista, kun heillähän ei voi olla järjestyksenvalvojakorttia tai..

Sundqvist: Joo.. maailma on monimutkainen paikka, ett kumpi tuli ensin liivi vai järjestyksenvalvojakortti. Jos me saadaan tällaisesta havaintoja niin me tietenkin puututaan siihen, niin pian kuin se on mahdollista.

Näin on myös tapahtunut. Cannonball MC-moottoripyöräkerhon jäsen oli ovimiehenä ravintolassa Turun keskustassa. Poliisi peruutti jengiläisen Järjestyksenvalvojan kortin. Valitusrumban jälkeen korkein hallinto-oikeus vahvisti, että perumisen perusteeksi riitti rikollisryhmän jäsenyys.

Miksi sitten liivijengiläinen ei voi toimia ravintolan järjestyksenvalvojana? Helsingin poliisilaitos perustelee näin: ”Järjestyksenvalvojaa, joka hyväksyy rikollisten kerhojen toimintaan liittyvän väkivallan, huumausaineiden käytön, rikosten tekemisen ja viranomaisten vastustamisen, ei voida pitää rehellisenä eikä luotettavana.”

Sundqvist: Varmasti saattaa olla pätevä siinä työssään, mutta toivottoman epäsopiva meidän mielestämme kuitenkin, jos hänellä on tällaisia kytköksiä, koska me tiedämme, että että varsinkin liivijengeissä siellä on oma arvomaailmansa, omat käskysuhteensa ja siellä tulee monennäköisiä ristiriitoja sitten tän järjestyksenvalvontatehtävän kanssa

MOT: Entä jos turva-alan firman johtajistossa on henkilöitä, joilla on yhteyksiä rikollisiin piireihin?

Sundqvist: No jos tällainen tilanne on tai olisi, niin pitäisin sitä hyvin ongelmallisena.

Rahikainen: Voit olla varma, että jos näyttöä sellaiseen olisi ollut, niin vuoren varmasti luvat olisi peruutettu. Henkilökohtaisesti oon sitä mieltä, että sellaista ilmiötä, josta aika ajoin puhutaan, ei ole olemassa. Jos olisi, niin tää meidän porukka, Poliisihallitus ja poliisi, tekisi varmasti työtä sellaisen ilmiön alas ampumiseksi. Ei oo niin kuin hetken epäilystä.

MOT:n selvitysten mukaan tuntuu siltä, ettei Poliisihallituksessa tiedetä aivan kaikkea, mitä yöravintoloiden ovilla tapahtuu. Alalla pitkään toiminut vahtimestari kertoo, millaisia ehdotuksia hänelle on tehty.

entinen ovimies ”Make”: Kyllä sieltä kaikenlaista vuosien mittaan on tullut. Siellä on pyydetty mm. että voisko vähän jelppiä näissä huumeasioissa ja varsinkin siihen myymiseen liittyvissä asioissa. Kyselyjä on tullut aika moneltakin eri taholta, sanotaan näin.

MOT: Eli huumekauppiaat toivovat että järjestyksenvalvojat ummistavat silmänsä oikealla kohdalla?

entinen ovimies ”Make”: Juuri näin, juuri näin, kyllä.

Timo Laine, hallituksen pj. Restamax Oyj: No kyllä se aika rajulta kuulostaa, että ei oo niin kuin, en oo törmänny tällaiseen asiaan, mutta varmaan mahdollista on, että kai kaikkea tapahtuu. En tiedä.

MOT: Onko se järjestyksenvalvonta vähän semmoinen hankala bisneslaji ravintoloitsijalle? Teillä kuitenkin se ydinosaaminen on alkoholin ja ruoan myynti, viihdepalvelut. Siinä on, ihmiset päihtyy ja monenlaisia riskejä.

Laine: No kyllä se tietysti tossa muuten on ihan tarpeeksi sitä tavallaan tekemistä, että ei haluta, haluta niin kuin liikaa ottaa niin kuin itelle niitä, niitä asioita niin kuin pyritään ulkoistaan aika paljon asioita.

MOT: Milloin tää kehitys lähti?

Laine: Varmaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ehkä silloin aikaisemmin oli, oli useammin, järjestyksenvalvojat oli myöskin niin kuin talon kirjoilla.

Takavuosien yökerhokuningas Seppo Sedu Koskinen kertoo MOT:lle miksi ravintoloitsijan on hyvä tuntea jengiläisiä ja muita alamaailman kihoja.

Seppo Koskinen, ravintoloitsija: Kyl mä tunnen kaikki ja ne on kaikki ihan hyviä kavereita siis sillai mut ei niistä oikeen sillen puhuta.

MOT: Pitääks sun tuntee niitä, että miks ne on sun kavereita?

Koskinen: No ne on ihan hyviä asiakkaita kuitenkin, lähdetään siitä. Ne käyttää kuitenkin palveluihin rahaa ja kaikkea. Ei mistään muusta syystä, mutta tunteminen on tärkeetä.

MOT: Niin..

Koskinen: Sekä poliisit. Kaikki täytyy tuntee tässä, että..

MOT: Pystyy toimimaan?

Koskinen: Pärjää.

Laine: Joo. No en tiedä Sedun, ehkä Sedun linja sitten, mut et kyl meillä on aika tiukka toleranssi sen suhteen ja liivejä ei saa pitää eikä muuta. Ei me mitenkään voida tietää, jos joku asiakas on, kuuluu johonkin porukkaan ja käy asiakkaana, niin sitähän on vaikea sanoa.

MOT: Kun tässä tein kyselyitä, niin kuulin tällaisenkin, että sinäkin olisit liikkunut tällaisen alamaailman edustajien kanssa jossain kesätapahtumissa. Pitääkö tämmöinen tarina paikkaansa?

Laine: No ei mun mielestä. En mä oo kyllä sen enemmän missään liikkunut. Varmaan oon joskus tavannut jotain ihmisiä, jotka on kuulunu johonkin liivijengeihin ja muuta, mutta niin on varmaan tavannut jokainen. En kaveeraa kuitenkaan.

Ravintolat ovat ulkoistaneet järjestyksenvalvonnan muutamien harvojen turva-alan osaajien käsiin. Näistä isoista portsarifimoista muun muassa HCS Securitylla oli aiemmin Night People Groupin yökerhojen ovet ja JVP Groupilla pörssiyhtiö Restamaxin ovet. Nämä kaksi ovimiesfirmaa yhdistivät toimintansa viime kesänä ja tuloksena syntyi Nordic Security Alliance Group eli tuttavallisemmin NSA. Yhtiö hoitaa omien sanojensa mukaan yli 40 prosenttia Suomen yöravintoloiden eteispalveluista.

Mika Mielonen, toimitusjohtaja NSA: Eli me käytiin kauppaa tossa pitkän aikaa JVP:n toimivan johdon kanssa ja oli puhetta ett tehtäis yhteisyritys ja muutettais konsernirakenteeseen ja sit joitain askelia tässä neuvotteluissa ja kaupanteossa tehtiinkin ja sen jälkeen tultiin toisiin ajatuksiin ja meidän täytyi muuttaa hieman suunnitelmaa siinä sitten.

Kun pengoimme asiaa, selvisi, että JVP:n hallituksen puheenjohtaja ja pääomistaja Kari Ojala oli myynyt JVP:n osakkeensa HCS:lle. Uusi NSA-yhtiö sai tätä kautta haltuunsa noin 150 JVP:n ovea entisten noin sadan oven lisäksi. Näin syntyi samalla ovimiesbisneksen markkinajohtaja Suomeen. Tämän jälkeen kaikki onkin yhtä sotkua.

Mielonen: No sanotaan näin, että ei oltu aivan tyytyväisiä siihen vastapuolen motiiveihin eikä sit siihen tapaan toimia aikaisemmin. Että valitettavasti enempää en voi ottaa tässä kantaa, koska meillä on siitä prosessi kesken.

Ostajan eli entisen HCS:n puolella koetaan, että JVP:n toimitusjohtaja Aki Ahola on antanut firmansa taloudesta todellisuutta ruusuisemman kuvan ennen kauppaa.

John Johansson, myyntijohtaja NSA : Ahola oli suurin hyötyjä JVP groupilla tän kaupan myötä ja tota sitten on Ahola ei saanu työtehtäviä tosta uudelta yhtiöltä ni sen jälkeen alko nää kiistat.
Sen takia tässä onki tehty nää selvityspyynnöt heille, koska tää on ollu niin ihan täyttä paskanjauhamista sieltä Aholan puolelta että, sieltä on tullu kaikki paska eteen nyt tähän, sekä hallitukselle että se mikä ajautui konkurssiinkin koko yhtiö.

John Johansson oli Aholan työkaveri ja hallituksen jäsen JVP Groupissa. Johansson siirtyi liikekaupan jälkeen NSA:n palvelukseen, toisin kuin Ahola.

MOT: No miten teidän yhteistyö on sujunut tämän NSA Groupin kanssa?

Aki Ahola, ent. toimitusjohtaja JVP Group Oy: No en halua kyllä hirveesti, asia on sen verran kesken, että en viitsi kyllä kommentoida tätä asiaa yhtään sen enempää kyllä.

MOT: No teillähän on ilmeisesti jonkinlainen riita menossa ja onko poliisitutkintakin vai kuinka?

Ahola: Kuten sanoin, en viitti nyt kommentoida, täytyy ikävä kyllä lopettaa kiitos hei soitosta ja ei muuta kuin moi moi.

Liiketoimintakaupasta on kasvanut kesän jälkeen iso riita. Osapuolet ovat tehneet toisistaan tutkintapyyntöjä. JVP Group on ehtinyt ohjelmanteon aikana muuttaa nimensä ja mennä konkurssiin. Pankkitilillä oli rahaa noin 20 000 euroa ja velkaa lähes 700 000 euroa. Suurimpina velkojina ovat verohallinto ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Elo.

Petri Tolppa, ent. JVP Groupin konkurssipesänhoitaja: Siis tässä nyt on pesäluettelon velallisselvitys ja laatiminen meneillään että siinä mielessä niiden selvittely on kesken ja niistä ne sitten ilmenee ne…
Siis ne pesävarat mitä siellä on nyt ei riitä konkurssimenettelyn kustannuksiin että… siinäpä ne vaihtoehdot on että konkurssin raukeaminen tai julkisselvitys.

Tolppa: Olen tietoinen et siinä on tehty kauppaa ja sen oikeudellinen arviointi on minun toimesta aivan liian ennenaikasta et en mä ota siihen kantaa tässä vaiheessa.

MOT: Minkälaisia rikoksia poliisi tutkii tässä?

Juha Siljamäki, rikoskomisario Sisä-Suomen poliisilaitos: No siis liiketoimintakauppaan liittyen tuo velkojan suosinta mikä siin on rikosnimike.

MOT: Velkojan suosinta, joo.

Siljamäki : Velkojan suosinta, siihen liittyen mutta tää nyt kun on tullut konkurssiin, tietenkin tää etenee siten et konkurssipesä teettää omat selvityksensä. Sehän kuuluu pesänhoitajan tehtäviin, ja sit se et onko rikosta vai eikö ole ja jos on, niin mitä rikosta, niin sehän täsmentyy tietysti jatkossa tehdyn selvityksen myötä.

Siljamäki: Nythän tää alkutilanne on vähän semmonen niinku oon todennuki jo et siin on henkilökohtasia erimielisyyksiä jotka on sitten johtanut siihen et on käännytty poliisin puoleen. Mehän ei olla mikään riitojen ratkaisija, vaan me tutkitaan rikoksia.

Selvitimme ohjelmaa varten JVP- ja NSA-yhtiöissä työskentelevien henkilöiden taustoja. JVP:n Aki Aholalla on takanaan pieleen menneitä liiketoimia, joiden seurauksena ulosottovelkaa on pitkästi yli 200 000 euroa. Verotettavaa tuloa on viimeisten verotietojen valossa kertynyt noin 20 000 euroa vuodessa.

Yllättävimmät löydöt teimme kuitenkin Helsingin käräjäoikeuden arkistossa. Eteemme kannettiin monta mapillista juttuja, joissa vastaajinaon ollut NSA:n johtajistoon kuuluvia henkilöitä. Osa jutuista liittyy vahtimestarin työhön, jossa vaikeiden asiakkaiden kanssa joutuu kahnauksiin. Näitä on sovittu jälkeenpäin ja syytteet hylätty. Mutta NSA:n kenttäjohtajan historiasta löytyy epäilyttävän monta talousrikosta.

MOT: Ovatko ns. liivijengit tai liivimiehet lähestyneet teitä?

Mika Mielonen, toimitusjohtaja NSA: Ei ole lähestyneet.

MOT: Onko teillä sellaista tietotaitoa itsellä, että te pärjäätte näiden jengien kanssa, jos ne lähestyvät teitä?

Mielonen: No kyl me ollaan ainakin tähän asti pärjätty ihan hyvin, tosin meitä ei oo kyllä lähestyttykään.

MOT: Sen verran vilkaisin teidän henkilökuntaanne, niin jos en nyt ihan väärin katsonut, niin siellä oli tota henkilö tai henkilöitä jolla on ollut jotain tekemistä järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.

Mielonen: Meillä kaikki työntekijät jotka työskentelee meillä semmoisissa tehtävissä jotka vaatii lupaa, on viranomaisen hyväksymiä. Ja meillä on myös Poliisihallituksen tarkastus suoritettu, missä ei ollut huomautettavaa.

MOT: Eli luvat ovat kunnossa?

Mielonen: Kyllä

MOT:n tietolähteiden mukaan ovimiesfirman kenttäjohtajalla on tiiviit yhteydet rikollisjärjestöihin pitkältä ajalta. Hän on tuttu näky United Brotherhood- ja Helvetin enkelit –jengien jäsenten seurassa. Ihmettelimme asiaa keskusrikospoliisin järjestäytyneen rikollisuuden linjajohtajalle.

Ari Lahtela: Yksittäiseen firmaan en lähde tässä yhteydessä kommentoimaan, mutta sekä yhtiö että sen toimihenkilöt että siinä yhtiön palveluksessa olevat henkilöt tulee olla sellaisia, että he täyttävät nää luvan edellytykset ja ei siellä rikollisia toimijoita tulisi olla.

MOT: Jos teidän yhteistyökumppanilta paljastuisi tällaisia alamaailman kytköksiä, niin olisiko se imagohaitta Restamaxille?

Timo Laine, hallituksen pj. Restamax Oyj: No varmaan, jos olisi kysymys jostain, että se olisi jotenkin alamaailman organisoimaa, mutta niin kuin sanotaan, siellä on tuhat ihmistä, niin varmasti joku tuntee alamaailman ihmisiä ja varmaan on tekemisissä heidän kanssaan ja joka kuuluu johonkin liiviporukkaan.

Laine: Toki pitää tietää alamaailman tavat ja tuntea ihmiset, koska ei se, ei se portsarin homma ole mikään semmoinen simppeli, että ei siihen ihan niin kuin, joka mies ei varmaan voi siihen ovelle mennä seisoon. Kyllä siinä pitää olla tiukka, tiukat kaverit ja tuntea ja tietää niin kuin kuviot näin sanotusti, että siinä pärjää.

Kun lakia yksityisistä turvapalveluista sorvattiin, poliisi kirjasi hallituksen esitykseen huolensa järjestäytyneen rikollisuuden aktiivisuudesta. Rikollisryhmät olivat poliisin käsityksen mukaan pyrkimässä mukaan erityisesti ravintoloiden järjestyksenvalvontatoimintaan.

Marko Rahikainen, poliisiylitarkastaja Poliisihallitus: On voinut olla semmoisia tavoitteita. En oo ite sitä hallituksen esitystä ollut kirjoittamassa, mutta taustalla täytyy olla joku rikostiedustelutieto. Todella, niin toivon, että suuntaat haastattelun, vaikka tonne keskusrikospoliisinkin suuntaan, niin ehkä saat avausta siihen, että miksi on hallituksen esitykseen noin kirjoitettu.

Ari Lahtela, rikostarkastaja KRP: Kyllä meillä tällaisesta kiristysluonteisesta toiminnasta on saatu tietoa ja, ja tutkittukin asioita tarvittaessa, mutta, että kyllä siis tällästä pakottamisen luonteista lähestymistä saattaa olla ovimiehiin ja tässä kohtaa kuitenkin korostaisin, että lähtökohtaisesti niin ovimiestoiminta on asiallista. Ja siellä on asiallisia toimijoita. Mutta sinne pyrkii sitten kyllä myös epäasiallisia toimijoita.

Lahtela: No, laajemmassa kuvassa, elikkä Euroopan tasolla, niin on tunnistettu sellainen tosiseikka, että liivijengit pyrkivät, ovat päässeetkin, monessa maassa, esimerkiks Saksa esimerkkinä, Black Jackets niminen jengi, mukaan ja ottanut jopa hallitsevaa asemaa yöelämässä ja siihen liittyvässä liiketoiminnassa. Kyllä tiedetään se, että edelleen tää pyrkimys on olemassa järjestäytyneellä rikollisuudella päästä pitämään sitä sijaa tuolla yöelämän hallinnassa. Siihen liittyy monenlaista laitonta toimintaa lähtien tietysti tän huumebisneksen lisäks myös esimerkiks paritustoiminnasta ja jopa väkivaltarikollisuudesta.

Ravintolan vahtimestari jää ani harvoin itse kiinni huumeidenmyynnistä. Portsaripiirejä Helsingissä järkytti tapaus kuusi vuotta sitten. Pintapaikkojen ovilla yli 20 vuotta järjestystä valvonut, espoolaisten jääkiekkojunioreiden fysiikkavalmentaja jäi kiinni amfetamiinin myynnistä. Portsari tuomittiin hovissa kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hän menetti järjestyksenvalvojakorttinsa.

Tuoreempi tapaus tulee Hämeenlinnasta. Yökerhon järjestyksenvalvojien esimies ja hänen alaisensa jäivät viime vuonna kiinni muun muassa törkeistä huumausainerikoksista ja ampuma-aserikoksista. Huumeita oli välitetty yökerhossa, jonka järjestystä he olivat valvomassa. Poliisi epäili, että järjestysmiesten välittämät huumeet olivat peräisin United Brotherhood –jengiltä. Käräjäoikeus langetti kaksikolle noin viiden ja puolen vuoden ehdottomat rangaistukset. Yökerho on tämän jälkeen ehtinyt jo sulkea ovensa. Asiaa käsitellään Turun hovioikeudessa ensi viikolla.

MOT: Muutama vuosi sitten täällä Turussa havaittiin, että rikolliset piirit lähestyivät ovimiehiä ja ravintoloita. Siihen sitten jotenkin myös poliisissa reagoitiin. Mistä silloin oli kysymys?

Stephan Sundqvist, ylikomisario Lounais-Suomen poliisilaitos: No juuri tällaisesta oli kysymys. En minulla ei ole mitään varmaa tietoa siitä, että mikä mikä näitten jengien tarkoitus oli mutta mutta selvästi niin kuin sanoit lähestyivät ja pyrkivät vaikuttamaan. Siinä oli tiettyä painostusta, se saatiin loppumaan aika alkutekijöihinsä.

Sundqvist: Täällä järjestettiin semmoinen tapaaminen, missä oli poliisilaitoksen johtoa ja kenttähenkilöstöö, ja sit myöskin jonkun verran näitä turva-alan firmojen edustajia. Käytiin keskustelua, annettiin heille neuvoa, ja ja tota neuvottiin pitämään aikalaista nollatoleranssia ja matalalla kynnyksellä ilmoittamista meille, ihan siinä tilanteessa hätäkeskuksen kautta ett saadaan poliisipartio paikalle ja näin pois päin. Pian sen jälkeen se vähän niin kuin kuivui kasaan.

Marko Rahikainen, poliisiylitarkastaja Poliisihallitus: En ole koskaan nähnyt mitään kummallista, mutta siitä huolimatta oon pyytänyt poliisilaitoksilta tässä kahdeksan vuoden aikana joitakin kertoja, että selvittävät ja selvityttävät paikallisena alueittensa asiantuntijoina sen tilanteen ja raportoivat ja kertovat, jos on jotain. Mitään ei ole ollut. Ei mitään konkreettista asiaa.

Ravintoloissa ja niiden ovilla voi edistää muun muassa rahanpesua, huumekauppaa, paritusta, verorikoksia sekä kiristystä ja korruptiota. Tiedonsaanti tästä ilmiöstä on erittäin vaikeaa, koska asiasta tietävät pelkäävät puhua aiheesta joko väkivallan uhan tai bisnessuhteidensa takia.

MOT: Pystyykö ovilla toimimaan niin että ei tee yhteistyötä rikollisjengien kanssa?

Entinen ovimies ”Make”: Missä mä itte oon täällä Etelä-Suomessa ollut tosi paljon ravintolassa, niin kyllä voisin melkein sanoa, että tällä hetkellä ei pysty tekeen ilman heidän hyväksyntäänsä. Varsinkin jos puhutaan isoimmista yökerhoista ja tämmöisistä niin en usko. Ainakin jollain tasolla pitää yhteistyötä heidän kanssaan tehdä kyllä.

Entinen ovimies ”Pete”: Mun päälle keksittiin tekaistuja velkoja. En sotkenut poliisia asiaan, kun eivät ne olisi pystyneet turvaamaan selustaani vuorokauden ympäri. Selvisin kiristäjistä itse, mutta en naarmuitta. Näin mut savustettiin pois ja ovelle saatiin seisomaan jengeille sopivampi mies.