Hyppää pääsisältöön

1917-kokonaisuuden luoja Emma Taulo: "Nyt Suomi 100 -juhlinnassa on viimein tyttöjen vuoro!"

Emma Taulo
Emma Taulo Kuva: Yle / Hannu Haapasalo 1917,Emma Taulo

Tyttöjä ei ole tehty sokerista eikä kanelista. Tytöt on tehty ystävyydestä. Tähän havaintoon perustuu koko 1917-kokonaisuus, sanoo käsikirjoittaja Emma Taulo.

Vuonna 1999 Ultra Bra lauloi cd-levyllä tyttöjen välisestä ystävyydestä, ja minä itkin ja kuuntelin.

Olin menettämässä parhaan ystäväni, enkä tiennyt mitä tehdä. Olin jo pitkään kipuillut, koska taustani oli erilainen kuin ystäväni, ja nyt jouduin yhä useammin valitsemaan poikaystäväni ja parhaan ystäväni välillä. Aika ei vain riittänyt.

Pian unelmamme muuttamisesta yhdessä lukioon Helsinkiin jäivät. Sitten näimme yhä harvemmin. Yhteys ystävään laimeni, kunnes lopulta katkesi kokonaan.

Melkein kaksikymmentä vuotta myöhemmin se on niitä harvoja asioita, joita kadun.

Naisen elämän tärkein ihmissuhde

Uskon, että ensimmäinen ystävyyssuhde on naisen elämän tärkein ihmissuhde. Se määrittää, millaiseksi ihmiseksi kasvamme.

Se opettaa olemaan parisuhteessa ja toimimaan muissakin ihmissuhteissa, jakamaan ja riitelemään ja sopimaan ja tekemään yhdessä. Se jättää meihin syvän jäljen, jatkui ystävyys myöhemmällä iällä tai ei.

Uusia ja hyviä ystäviä tulee, mutta ne eivät koskaan ole samalla tavalla merkittäviä.

Tähän havaintoon perustuu myös koko mobiilipeli olivia_17:n ja draamasarja Seitsemäntoista kantava idea.

Tyttöjen tarinaa tyttöjen äänellä

Tyttöjen ystävyyden kuvauksille on tässä ajassa tilausta.

Koko Suomi100-vuosi on ollut täynnä jatkosotaa ja miesten tarinoita. Vuodesta 1917 tai naisten näkökulmasta sen sijaan ei ole paljoa puhuttu, vaikka tasa-arvon mallimaan vuosijuhlaa vietämmekin.

Historiasta kerrotaan useimmiten keski-ikäisten miesten ja vallanpitäjien näkökulmasta. Lisäksi katsomme menneeseen helposti etäältä ja analyyttisesti, emmekä oikein pääse kiinni siihen, miltä historialliset tapahtumat tuntuivat.

Siksi halusin kirjoittaa nuorista naisista, joita ei ensisijaisesti määritä heidän suhteensa mieshenkilöihin, vaan toisiinsa.

Kuvata sitä itsenäistymisen vaihetta, jossa samaan aikaan tekee mieli pitää kiinni kaikesta itselle turvallisesta ja pitää kaikki ennallaan - ja toisaalta hypätä kohti uutta ja tuntematonta, omana itsenään.

Ja kertoa tästä kaikesta nykyajan katsojaa ja kokijaa koskettavalla tavalla.

Olivian Instagram-ystävät auttavat

Vastakaiku on ollut uskomaton.

Joka ikinen päivä Suomen ekan tubettajan Olivian Instagramiin putoilevat sydämet, kannustukset ja kysymykset nostavat kyyneleet tekijän silmiin.

Ne kertovat, että yleisö on ottanut historian - Olivian ja Iitan tarinan - omakseen. Ne kertovat siitä, että ystävyydessä on valtavaa voimaa.

On uskomattoman hienoa huomata, että Olivian uudet ystävät ovat valmiita auttamaan, antamaan neuvoja ja myötäelämään Olivian ongelmissa päivin öin.

Koko yhteiskunnan kuva

Olivian ja Iitan tarina kuvaa mielestäni laajemmin oikeastaan koko yhteiskuntaa, tuolloin 100 vuotta sitten ja yhä edelleen.

Vaikka luottamus särkyisi, se on mahdollista rakentaa uudestaan, jos tahto on tarpeeksi kova ja valmius antaa anteeksi olemassa puolin ja toisin.

Se koskee kaikkia, kaikkina aikoina, kautta historian. Nuoria, vanhoja, poliitikkoja ja kansalaisia.

Minun ystäväni teki minusta sellaisen kun olen, ja siitä olen kiitollinen. Uskon nimittäin, ettei ole sellaista pimeää, jota ystävän hento käsi ei torjuisi.

Toivottavasti Olivian ja Iitan tarina on yleisölleen yhtä merkityksellinen ja todistaa, että tytötkin voivat näkyä ja kuulua.

Lue 15-vuotiaan Sagan arvio olivia_17-pelistä!
Tästä pääset suoraan peliin!
Kolmiosaisen Seitsemäntoista-draamasarjan ja Olivian tubevideot löydät tästä!
Olivian Insta löytyy täältä!